1. Tablični računalniki: Kubrickova Odiseja v vesolju (1968)

50 let pozneje: tako v dizajnu kot tudi v konceptu ne vidimo bistvene razlike med astronavtskimi tablicami v filmu in tablicami, ki nam kradejo prosti čas danes.

  1. Personalizirano oglaševanje: Posebno poročilo (2002)

V znanem prizoru filma Posebno poročilo se Johnu Andertonu (Tom Cruise) prikazujejo modificirana oglaševalska sporočila, povsem prilagojena njegovi starosti, življenjskemu slogu in njegovi očesni mrežnici.

15 let pozneje: Facebook lani predstavi prvo platformo za augmentirano realnost. Tudi digitalni panoji delujejo prek pametne tehnologije. Nekateri spreminjajo vsebino glede na prometno frekvenco, drugi pa so opremljeni s senzorji, ki zaznajo določen dražljaj, na katerega odreagirajo z oglaševalsko vsebino. Med takšnimi je recimo projekt The Coughing man, aktivni digitalni billboard, ki je z implementiranim detektorjem dima zaznal kadilca ter mu nemudoma začel predvajati protikadilski oglas.

Že dolgo se govori, da zaslon izginja, pri čemer imajo strokovnjaki informacijske tehnologije v mislih predvsem to, da se zaslon približuje očesu (primer Google Glass, Oculus Rift). Približevanje retini ni nov koncept, spomnimo samo na že kar nekaj let razvijajočo se tehnologijo pametnih kontaktnih leč.

  1. Videoklic (Skype): Iztrebljevalec (1982)

Prizor, v katerem Rick Deckard (Harrison Ford) pokliče ljubezen – replikantko Rachael, le da kliče tako, da pred tem v mašino vstavi nekaj kovancev. Resda je videti kot neka javna Facetime govorilnica, ampak saj ste dojeli bistvo.

Videoklic je bil v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja še vedno znanstvena fantastika. Spomnimo namreč, da smo leta 1982 komunicirali prek stacionarnih telefonov, na priključek pa se je pogosto čakalo po več kot leto dni.

  1. Hologram: Vojna zvezd (1977)

"Pomagaj mi, Obi Wan-Kenobi. Ti si moje edino upanje," je bilo sporočilo princese Leie, ki ga je R2-D2 projiciral na kamnitem podstavku.

41 let pozneje: YouTube nam postreže z več kot 717.000 video rezultati hologramov, med katerimi so najbolj priljubljeni koncerti Michaela Jacksona, Tupaca in Elvisa Presleyja.

Še vedno ne verjamete v znanstveno fantastiko?