Če bi mi še pred tremi leti rekli, da imate 'pametno hišo' oziroma Smart House, bi mislil, da se pogovarjam ali s slovenskim Iron Manom ali pa s kakšnim animiranim likom, saj razen superherojev in risanega Dexterja z njegovim domačim laboratorijem nisem poznal nikogar, ki bi imel zmožnosti v svoj dom uvesti kakršnokoli inteligenco, ki bi presegala domače ljubljenčke ali visoko kultivirani bonsaj.

Pametni pes za pametni dom
Pred "internetom stvari" je pametni dom vseboval dodatno inteligenco bolj komastega značaja

Danes pa je zasnova Smart Home postala dostopna že vsakomur in svetovni mediji glasno nizajo vse razloge, zakaj je nadgradnja družinskega gnezda pametna poteza. Smart Home tako ni več stranski igralec v znanstvenofantastičnih filmih, ampak termin, ki ga povezujemo s svobodo, priročnostjo in avtomatizacijo. A imeti pametni dom ne pomeni le tega, da vam Alexa ali katerakoli druga digitalna asistentka na komando predvaja vaše najljubše hite Celin Dion ali da namesto vas potegne vodo v stranišču. Tiste prave prednosti so predvsem v tem, da je pametni dom nesluteno bolj varčen in varen.

Trajna varčnost

Ves čas sem mislil, da sem varčen, saj sem zrasel v družini, kjer je bila pozabljena prižgana luč bolj grešno dejanje kot preklinjanje med večerjo. Potem pa sem si namestil paket A1 Smart Home in se podučil, da sem pravzaprav vse svoje odraslo življenje živel grozovito površno. Varčnost za številne med nami je tisto, kar so nas naučili starši, a večinoma so nas učili, kako biti varčen v dobi pred digitalizacijo in internetom, kar pa je približno tako, kot če bi nas učili, kako biti varčen v jamskih časih.

Pametni dom na dosegu roke
Novodobno digitalizirano gnezdo je varčno, varno in optimizirano za vse, ki radi za seboj puščamo prižgane luči

Pri vseh napravah in – če imate enega tistih tipičnih sodobnih domov – vsaj 20 lučeh, ki v sklopih osvetljujejo različne segmente vaše domačije, pogosto pozabimo, kje vse nam uhaja odvečna energija. Včasih pozabimo ugasniti luč v kopalnici, ki potem vztrajno sveti vse do našega prihoda, včasih žgemo klimo ves dan, ker ne želimo, da se nam v dnevni sobi zaredi tropska atmosfera ali pa nas po odhodu na morje tik pred vkrcavanjem na trajekt začnejo gristi pomisleki, da morda nismo izklopili likalnika.

Vse to rešuje pametni dom. Nadzoruje naprave in jih vklaplja ter izklaplja glede na našo prisotnost in naše potrebe. Kar je odlično, če imate tudi vi najstnika, ki med sprehajanjem po hiši za seboj pušča prižgane luči kot kakšne svetlobne drobtinice iz Janka in Metke.

Pametni senzorji

V paketu A1 Smart Home je tudi pametni senzor, ki ga lahko namestimo na vhodna vrata in si tako zagotovimo opozorilo na mobilni telefon vsakič, ko se ta odprejo izven našega ustaljenega urnika prihodov in odhodov (v sistem lahko vpišete tudi druge člane družine, da ne boste samo vi bdeli nad notifikacijami). Ker pri nas živimo v stanovanjskem sistemu, kjer je nadzorovanje vhodnih vrat nepotrebno, saj bi senzor večinoma lovil otročad iz spodnjega nadstropja, ki hodi krast piškote, sem ta senzor raje testno montiral na vrata hladilnika, da odkrijem, kdo za vraga mi, ko me ni doma, poje čisto vse jagodičevje, ki ga imam shranjeno za zajtrk.

A1 Smart Home
Naš dom se je nadgradil! Zdaj lahko vedno preverjam, če najstnik opravlja vsa predvidena gospodinjska opravila. (Pokvarek: Jih ne.)

Popoln nadzor

Verjetno najbolj zabavni del nadgradnje doma s paketom A1 Smart Home pa je namestitev kamere. Že ideja, da bo v domu kamera, je med člani družine najprej vzbudila malce sumljivega pogledovanja, češ, kdo bo zdaj kontroliral koga! Najstnik se je prestrašil, da bodo zdaj dokumentirana njegova celodnevna nažiganja Playstationa, zato je protestno odmarširal v sobo in 12 ur neprekinjeno igral igrice na prenosniku (današnji uporniki, vam rečem).

Žena se je razveselila, da bo zdaj lahko končno kar iz službe prek telefona vohunila za mačkom, katerega sumi, da v naši odsotnosti teka gor in dol in se odriva od sten, saj imamo na belih zidovih vsak dan več odtisov mačjih šapic, čeprav frajer domnevno ves čas spi. Jaz pa sem jo potem podučil, da je kamera namenjena predvsem temu, da jaz po koncu službe preverim, ali ona slučajno gosti kakšne nenapovedane obiske, da svoji introvertirani naravi primerno prestavim svoj prihod domov.

A1 Smart Home aplikacija
Aplikacija na telefonu beleži dogajanje, upravlja z napravami in v naši odsotnosti očitno bere Mozaik. Hmm ....

Kakovost življenja

Vso šalo na stran, dejstvo je eno – pametni domovi postajajo standard, ker večja varnost in bolj domiselno varčevanje pomeni več sreče za vso družino. Saj je zabavno imeti umetno pamet, ki nam po naročilu prižge televizor in pojača glasnost, da jo lahko slišimo, medtem ko sedimo na stranišču, a bolj zabavno kot to je vsekakor več denarja na računu konec meseca, ker taista umetna pamet poskrbi, da trošimo le toliko plačljive energije, kot je za naše življenje potrebno. Aja, pa še bolj mirno spimo, če vemo, da nekdo vestno nadzoruje naša vhodna vrata.