Tu vstopi A1 Smart N9. Kar najprej pritegne, je verjetno dejstvo, da je v imenu kar ponudnik mobilne telefonije. V Sloveniji se operaterji redko podpisujejo na mobilne telefone, tudi zato, ker je bilo zadnje desetletje tako ali tako v znamenju prerivanja le peščice vodilnih znamk na tem področju in pravzaprav nihče ni želel niti slišati za kakršnakoli odstopanja.

Zdaj, ko je trg mobilne telefonije že dodobra zrahljan, in ne več pod prevlado le dveh tržnih znamk, se s tem odpira tudi nova priložnost za primere, kot je A1 Smart N9. To ni telefon, ki vas želi prepričati, da se vsakdo lahko kosa s Samsungom ali Applom, ampak v popolnem zavedanju svojih zmogljivosti apelira predvsem na uporabnike, ki želijo le funkcionalen, sodoben mobilni telefon z vsemi pričakovanimi osnovnimi dodatki.

Telefon, ki se ne pozna na proračunu

Po svetu mobilni operaterji redno prakticirajo ponudbo telefonov pod svojo lastno tržno znamko, predvsem zato, ker s svojim izborom strankam ponudijo tisto, kar je na trgu morda težko ali pa v nekem trenutku celo nemogoče najti. Danes, ko smo že kar nekako vajeni, da mobilni telefon stane več kot minimalna slovenska plača, je ta pogostokrat pozabljena niša vsekakor v ponudbi cenovno ugodnih pametnih telefonov.

Prav v tem je poglavitna prednost telefona N9. Če ga izberete v sklopu naročnine, niti ne boste vedeli, da ste ga kupili. Položnica se bo povišala zgolj za 1 evro. In kar je najlepše – v bistvu dobite čisto soliden pametni telefon, ki zna vse tisto, kar od pametnega telefona pričakujete.

A1 Smart N9

Celostni videz in zaslon

N9 ima zaslon na dotik, ker danes pač vse počnemo na zaslonih na dotik, vsaj dokler nam neka monopolna znamka ne bo rekla, da to ni več kul. Čeprav ima N9 relativno majhen zaslon v primerjavi z novodobnimi standardi, ko telefoni spet postajajo večji in večji (5.5-palčni HD+), vseeno ponudi odlično ločljivost z 720 x 1440 točkami. Zaslon ima zgornji in spodnji rob, a ni moteč in je celo manjši kot pri nekaterih drugih sorodnih nizkocenovcih. Tako se vidno polje lepo raztegne čez prednjo ploskev v razmerju 18 : 9.

Osnovno ohišje telefona je seveda izdelano iz plastike in to se jasno čuti, ko telefon držimo v rokah. Nikakor nas ne želi pretentati, da se ovija v kakšna karbonska vlakna ali rudnino, ki so jo včeraj našli na Marsu, pa vendar ne skopari pri celostnem videzu. Če ga postavimo ob bok sorodnim ekonomsko ugodnim mobilnim pametnjakovičem, je N9 nedvomno eden lepših.

A1 Smart N9

Programska oprema in osrčje

Ko pokukamo v notranje organe, se pri N9 izpostavijo prvi znaki varčevalnih ukrepov. Telefon poganja čipovno osrčje Mediatek Mt6739WA, štirijedrni procesor, ki se vsekakor trudi, a zmore, kolikor pač zmore ob pomoči dveh gigabajtov internega spomina. Telefon ni med najhitrejšimi, a bo brez težav opravljal vse, kar pričakujemo, da nam pametni telefon ponudi, ko nam je dolgčas – predvaja glasbo, predvaja YouTube videe, nas popelje v širni splet in se hitro ponudi, da posname tudi kakšno fotografijo. Nezahtevni uporabniki ne bodo trpeli, tisti zelo zahtevni pa bodo hitro opazili nekoliko nižjo odzivnost v preskakovanju med aplikacijami in odpiranju vsebine.

Dobra novica ob tem je, da telefon vseeno poganja nova različica Androida 8.1 Oreo Go Edition, kar telefonu omogoča, da uporabniku ponudi vrsto prilagoditev uporabniškega vmesnika in izrazitosti zaslona, tako v barvah kot tudi v kontrastu in odzivnosti, vključno z nekaj bonus dodatki, ki jih od tovrstnih telefonov morda niti ne bi pričakovali, recimo izničevanje šumov okolice, prilagajanje informacij na zaklenjenem zaslonu, odklepanje s prstnim odtisom in možnost poslušanja FM-radijskih postaj.

Kaj pa kamera?

Mobilnega telefona brez kamere si danes niti ne predstavljamo več, celo tako zelo, da nekatere znamke celotno vrednost telefona utemeljijo na tem, kako fantastična je kamera, vedoč da ogromno ljudi danes s telefonom več slika kot telefonira.

N9 ima na hrbtni strani 13MP kamero z LE- bliskavico, v sklopu katere ponuja kar zajetno mero fotografskih dodatkov. Avtomatski fokus, recimo, pa geo-tagging, fokusiranje z dotikom, prepoznavanje obraza, možnost slikanja panoramskih fotografij in tudi opcijo HDR za ustvarjanje boljših fotografij na prostem. Video posnetki se ustvarjajo v ločljivosti 1080p@30fps. Na prednji strani telefona pa vas čaka še 8MP kamera s svojo lastno bliskavico, namenjena seveda ustvarjanju esencialnih selfijev.

Tule je nekaj primerov fotografij, posnetih z N9:

A1 Smart N9
Fotografija z uporabo funkcije HDR
A1 Smart N9
Polna osvetlitev brez uporabe HDR
A1 Smart N9
Fokus z dotikom za fotografiranje objektov od blizu

Je to telefon zame?

N9 je tu, vsakdo pa mora presoditi, kaj točno od svojega telefona pričakuje. Če ga večinoma uporabljate za dogovarjanje za zmenke prek sporočil in ignoriranje telefonskih klicev staršev, potem verjetno težko opravičite nakup vodilnih primerkov v svetu mobilne telefonije in morda dejansko potrebujete le telefon, ki ima vse osnovne pripomočke, če jih morda tu in tam potrebujete.

N9 je nekakšen vstopni model v svet mobilne telefonije. Najbolj trpi zaradi skromnega procesorja, a to vsekakor nadomesti z dejstvom, da ponuja čisto vse dodatke, ki jih sicer pričakujemo od najboljših mobilnikov. Če želite telefon, ki vam ne bo obremenil proračuna, je N9 zagotovo vreden vaše pozornosti.