Podjetje Xiaomi je v primerjavi s številnimi konkurenti šele shodilo. Ustanovljeno je bilo namreč leta 2010. V manj kot desetletju je firma zrasla v giganta na področju uporabniške elektronike, s približno 15.000 zaposlenimi, po zadnji milijardni investicijski injekciji pa velja za četrto najvrednejše tehnološko zagonsko podjetje, ocenjeno na debelih 70 milijard dolarjev. Svojo pozornost so do nedavnega usmerjali predvsem proti Indiji. Tam naj bi Kitajci v naslednjih treh letih investirali 200 milijonov dolarjev v proizvodnjo pametnih telefonov.

Mi MIX 2 Special
Xiaomi Mi MIX 2 Special Editon (na voljo v črni in beli barvi)

Zdaj pa snovalci velike Ljudske republike neutrudno marširajo tudi na Zahod, kjer si postopoma dvigujejo ugled tudi z novimi in vse bolj impresivnimi modeli pametnih telefonov. Med Xiaomijeve paradne primerke zagotovo spada pričujoči Mi MIX S2, novi telefon iz serije Mix, pri kateri si Xiaomijevi inženirji praviloma dajo največ duška. Pričakujte, da ga boste v roke dobili naphanega z naprednimi možnostmi in strojnimi priboljški, kot so osemjedrni procesor, od 6 do 8 gigabajtov glavnega pomnilnika, pa celo tja do 256 gigabajtov hrambnega prostora, kar je ... dovolj.

To seveda pomeni, da lahko na njegovem velikem in kar 6 palcev po diagonali razpotegnjenem zaslonu opazujete vse, kar je modernejšega na področju večpredstavnostnih vsebin. 1080 x 2106 točk širok in visok zaslon LCD z razmerjem stranic 1 : 2 resda ni OLED, s kakršnim se ponašajo Galaxy S 'devetke', a je vseeno presenetljivo barvit in zadovoljivo svetel, sliko na njem pa je užitek gledati. Resda ne boste imeli priložnosti gledati v perfektno črno barvo, a po drugi strani ne boste doživeli nikakršnih težav z zapečenostjo slike, kot se to rado dogaja pri zaslonih OLED.

Mi MIX 2 Special

Ne mahaj mu v slovo

Ljubitelji upravljanja telefonov s pomočjo mahanja, torej gest, boste med uporabo modela Mi MIX 2S zagotovo prišli na svoj račun. Uporabniški vmesnik MIUI oziroma njegova 'devetinpolta' reinkarnacija sicer ni med najboljšimi prevlekami popularnega Androida tam zunaj, sploh ker so si Kitajci privoščili nekaj pospravljanja njegovih funkcionalnosti v drugačne predale. Za spoznavanje z nastavitvami se splača malce potruditi, kajti samo tako boste lahko prišli do naprednejših možnosti, ki jih tale androidnež ponuja.

Gestikularno upravljanje je treba namreč ročno omogočiti, reč pa je skrita pod nastavitvami polnozaslonskega pogleda. Kitajci so se očitno zelo zgledovali po iPhonu X, tako da se priklic naprednih možnosti, skritih menijev, pogleda razdeljenega zaslona in podobnih dobrot zelo dobro obnese. Priboljški uporabniškega vmesnika se seveda tu ne končajo, med uporabnejšimi pa je zagotovo možnost dvojne namestitve aplikacij, ko lahko za tiste aplikacije, ki tega ne omogočajo, namestite po dve instanci, v vsako pa se prijavite z drugim uporabniškim računom.

Mi MIX 2 Special

Spet drugim bo koristnejša možnost zaklepa aplikacij z geslom. Saj ne namigujemo nujno na to, da bi radi kaj skrili, ampak nikoli ne veste, kdaj pride (še kako) prav.

Aplavz performansu

Kot se za paradne konje spodobi, je tudi v Mi MIX 2S privijačenih dovolj hardverskih priboljškov, da se mu ne bi smelo kolcati, karkoli že počnete z njim, najsi gre za snemanje in predvajanje videa, pozno nočno streamanje športnih tekem ali igranje najnovejših mobilnih iger, ki za malico požirajo sistemske vire. Z vsem omenjenim bo 2S žongliral brez težav.

Pri zagotavljanju učinkovitosti prednjači Qualcommov osemjedrni Snapdragon, ki je v vseh modelih, ki so na voljo, se pa ti med seboj razlikujejo predvsem po količini sistemskega pomnilnika (6 ali 8 GB) in količini hrambnega prostora, ki se začne pri 64, konča pa pri zadovoljivih 256 gigabajtih.

Mi MIX 2 Special

Reže, kamor bi tisti, ki želite malo privarčevati, potem tlačili spominsko kartico, žal ni, zato izberite preudarno, da vam kdaj ne bo zmanjkalo prostora. Telefon seveda začne zažigati šele tam, kjer jih večina drugih klecne pod težo računske moči. Na mnogo testih sicer na področju večjedrnega divjanja še vedno prednjači Applov iPhone X, medtem ko se Mi MIX 2S postavlja ob bok Galaxyju S9+ in LG G7 Thinqu, ki pa sta prav tako fantastična mobilnika.

Spolzka kam(e)ra

Kitajci pri kamerah niso odkrivali tople vode in zadnja 12 MP dvojna kamera, postavljena v levi zgornji kot ohišja, je na las podobna tisti pri iPhonu X. Je pa zato sprednja 5 MP kamera za zajemanje sebkov locirana na dnu mobilnika, kar je nenavadna pozicija celo za ljudi na spodnji polobli. Zajemanje lastnih portretov je zato rahlo čudno početje – v najslabšem primeru vas bo telefon prisilil, da ga boste obrnili na glavo, ga s tem prisilil, da obrne sliko in tako naredili posnetek. Kitajci verjetno računajo na to, da se boste spustili pod pokrov in prilagodili funkcije temu, da bo fotografiranje čim hitrejše in neboleče. In da ga boste nosil v žepu pokonci, da ga boste lahko med jemanjem iz njega čim prej obrnili proti sebi.

Primeri fotografij, posnetih s Xiaomi Mi MIX 2:

Mi MIX 2 Special

Mi MIX 2 Special

Mi MIX 2 Special

Med različnimi načini zajemanja fotografij na glavni dvojni kameri sicer povsem preprosto drsate levo in desno, med nastavitvami pa boste našli še nekaj bombončkov, kot so časovna štampiljka, skeniranje QR-kode in nastavitve razmerja stranic (4 : 3, 16 : 9, 18 : 9). Je pa treba pohvaliti tudi intuitivni portretni način zajemanja fotografij, ki izostri portretiranca, ozadje in okolico pa rahlo zamegli.

Rezultat so res dobre fotografije, niso pa najboljše, ker tudi kamera ne more tekmovati z najboljšimi, kakršne se bohotijo na telefonih Galaxy S9+, Pixel XL ali iPhone X. Kamera tudi ni med najurnejšimi in včasih se zamik po pritisku na sprožilec kar začuti.

Zajem videa je mogoč v ločljivosti 4 K, ampak samo s 30 sličicami na sekundo. Če želite bolj gladko izkušnjo, preklopite na ločljivost 1080 p in zajem s 60 sličicami na sekundo. Optična stabilizacija slike je prisotna, na glavni kameri je celo elektronska, mobilnik pa podpira še samodejni fokus, ki deluje zadovoljivo hitro. Želite posneti svojega prijatelja, kako po sicer elegantnem skoku s pomola potem v vodo nerodno trešči na trebuh? Še bolje v počasnem posnetku? Potem preklopite na način snemanja z 240 sličicami na sekundo in se v osemkrat počasnejši hitrosti od naravne čudite, kako mu je to nerodnost sploh uspelo preživeti.

Mi MIX 2 Special

To še ni konec

Kitajci mislijo resno. Za skoraj polovico cene iPhona X ponujajo telefon, ki se v marsičem, tako po obliki kot po učinkovitosti, lahko brez sramu postavi ob bok največjim. Vem, vem, puristi se boste zmrdovali nad modifikacijami Androida in poveličevali preprostost Applovega ekosistema, a to ne zasenči dejstev, s katerimi se ponuja Xiaomijev 2S. Vsi tisti, ki od svojega pametnega telefona pričakujete velik in svetel zaslon, urno delovanje, podprto z naprednimi možnostmi in zajemom fotografij in videa na meji odličnega, vsekakor poglejte, kaj ponujajo pri Xiaomiju.

Fotografije: Xiaomi Press Kit, avtorske fotografije