Glede na trende zadnjih let bi bil mogoče čas, da se tovrstne označbe opustijo, kajti dimenzije telefonov v zadnjih letih ne upoštevajo zadnjih smernic iz sveta mode. Komur pač rata brez posledic zabasati katerega izmed prvakov mobilne telefonije v žep Guccijevih kavbojk, ne da s tem prekine eno od glavnih dovodnih žil v dimljah, mu lahko le čestitamo. Zato se pri Note 9 namesto o vprašanju velikosti (čeprav bomo rekli tudi kakšno na to temo) raje pogovarjajmo o kopici majhnih nadgradenj predhodnika, ki so nekatere bolj, nekatere manj pomembne ali potrebne, vsekakor pa se med njimi najde dovolj takih, ki vas bodo nemara prepričale, da si ga ogledate ali pa celo razbijete varčevalnega pujsa, da ga za vselej posvojite.

Samsung Note 9
Pa naj še kdo reče, da so svinčniki passé ...

Preverjenih in nadgrajenih dimenzij

Za desetinko palca so ga Korejci vseeno raztegnili, da ne bi mogel kdo reči, da ni večji od lanskega modela. Zaslon je zdaj namesto 6,3 velik 6,4 palca, kar je čisto dovolj. Na oko spremembe tako ali tako ni opaziti, trdijo pa, da je novi zaslon Infinity (Quad HD AMOLED), ki se kajpak razliva po celotni prednji strani in še po levem in desnem robu malo (kot smo tega navajeni že od galaktične osmice dalje), za kar 27 odstotkov svetlejši in za nekaj več kot 30 odstotkov bolj kontrasten od zaslona predhodnika. To je seveda povzročilo tudi, da njegovo razmerje stranic ni 18 : 9, temveč 18,5 : 9, kar v starih dobrih pikslih znese 1440 x 2960 točk na zaslonu.

Samsung Note 9
Pravilna uporaba telefona: igre zgoraj, vmes pasivna zabava, produktivnost spodaj

Bolj kot to, da je malce večji, nas gane, da je – debelejši. Pa ne po sami širini ohišja, temveč tudi po prostoru za shranjevanje. Note 9 je namreč prvi Samsungov prvak, ki ga lahko s pomočjo pomnilniške kartice odebelite na zajeten terabajt. Zaman je seveda ugibati, kaj vse boste odslej trogali s sabo posnetega, a ne glede na to, kako zajetne so vaše fotografske potrebe, prostora ne bo zmanjkalo. Na terabajt lahko sicer nadgradite le močnejšo različico Nota 9, ki s poleg že zajetnih 512 GB hrambnega prostora na telefonu prihaja tudi z osmimi gigabajti pomnilnika. Tako manj zajetno različico, na kateri je 'le' 128 GB prostora in deluje s 'samo' 6 GB pomnilnika, kot tudi največjo različico, poganja zelo hiter osemjedrni procesor in pri življenju drži baterija s 4000 mAh, ki jo je mogoče polniti tako brezžično kot klasično – na kabel.

Samsung Note 9
Vse, kar vas v življenju navduši, lahko nabašete na Note 9 - prostora bo dovolj

Moramo priznati, da je baterija tu razred zase. Je največja v Samsungovih telefonih doslej. Za lažjo predstavo povejmo, da je za kar 500 mAh zajetnejša je od tiste, ki tiči v Galaxy S9+, in kar za 700 mAh večja od tiste, s katero je bila opremljena prejšnja generacija Notov. Tokrat je je res dovolj za cel dan matranja zaslona pri visoki svetilnosti, kracanja ali delanja zapiskov s priloženim pisalom, gledanja večpredstavnostnih vsebin vseh vrst in oblik, da o mobilnem gejmingu sploh ne govorimo. Ampak to je pravzaprav esenca Nota: namenjen je namreč uporabnikom, ki svoj mobilnik vseskozi uporabljajo, bodisi na poti, na sestankih pa tudi doma, na kavču, v varnem zavetju domačega wi-fija.

Nasvet: Če želite, da bo sok v baterijo iz vtičnice čim prej pritekel in zapolnil njene kotičke, Note med polnjenjem nastavite v način letenja in polnil se bo precej hitreje kot sicer.

Nova stara kamera

Iskreno povedano, je sistem kamer enak kot pri Galaxy 9. To pomeni, da boste uporabljali 12MP zadnjo kamero s širokokotno lečo za fotkanje vsega, kar leze in gre, telefoto lečo pa le takrat, ko boste hoteli stisniti kaj bolj od blizu ali pa opraviti kakšen frajerski portret z učinkom zameglitve okolice. Sprednja 8 MP kamera bo po drugi strani prišla prav še za videopogovore s prijatelji, zajemanje sebkov, opremljena pa je tudi s samodejno ostritvijo, da le ne bo vse videti povsem pijano.

Samsung Note 9
Hi hi ... 

Zajeta večpredstavnostna zasedba v shrambi zato ne bo kaj dosti drugačna od tiste, ki sta jo sposobni zajeti kameri na devetici, kar pomeni, da so fotografije ostre in barvite, kameri pa se precej dobro izkažeta tudi v pogojih s slabšo svetlobo. Snemanje videa v 4K ali v upočasnjenem načinu z 960 sličicami na sekundo? Vse je mogoče, le opozorite okolico prej, naj žveči z zaprtimi usti. Dobrodošla nova lastnost aplikacije za fotografiranje je tudi ta, da te opozori, če je pravkar zajeti posnetek zamegljen ali je oseba na fotki ravno pomežiknila, ko ste stisnili na sprožilec.

Pisalo za umetnike in ljubitelje sladkega

Ko na dnu ohišja prvič zatipaš izboklinico pisala S Pen, jo nežno pritisneš in povzročiš, da rahlo izskoči, se počutiš kot takrat, ko si prvič zatipal ... Okej, preden zaidemo, naj povemo, da Note brez pisala ne bi bil Note. Prava privlačnost naprave tako pride do izraza šele, ko v rokah držiš pisalo in z njim začneš kracati po zaslonu. Lahko ga uporabljate tako, da z njim navigirate naokoli po namizju in aplikacijah, je pa mogoče z njim igrati tudi nekatere igre.

Lahko pa ga iz udobnega zavetja potegnete na plano takrat, ko se vam utrne neka zamisel in bi si jo radi na hitro zapisali. Za umetnike tam zunaj je na voljo tudi kopica risarskih programov iz štacune Google Play. Pisalo je sicer občutljivo za pritisk in brez softvera, ki to podpira, preprosto ne morete doživeti vsega, kar ponuja, saj uporabnik sproti odkriva, kaj vse še zmore. Kmalu se namreč izkaže, da lahko z njim zajemamo fotografije, premikamo slajde na prezentacijah ali pa preskočimo in začnemo predvajati naslednji komad.

Samsung Note 9
Naslednji!

Oreo je tista različica Androida, ki nam je sicer zelo všeč. Z njim in z vso sovpadajočo Samsungovo preobleko je opremljen tudi Note 9, a za zdaj še ne kaže, da bodo Samsungovi prvaki kaj kmalu nadgrajeni na Pie. Tečno je tudi, da Samsung uporabnikom na vsakem koraku vriva svoje softverske rešitve, a ker v rokah vendarle držiš Android in z njim Googlov operacijski sistem, pomeni, da si navajen rešitev, ki jih ponuja Google, ne pa Samsung. Zato recimo uporabljamo Chrome, ne pa Samsungovega brskalnika, pa četudi ta deluje čisto korektno.

Če kje, potem bi Samsung moral kaj več storiti na področju softvera, nujno pa tudi na področju svojega glasovnega pomočnika Bixbiya, ki ni na nivoju Googlove asistentke ali Applove Siri, poleg tega pa ne moremo in ne moremo najti opravičila za to, da na ohišju telefona štrli velik namenski gumb za njegov priklic. In zakaj mora obstajati ravno na mestu, ki so mu ga namenili Samsungovi inženirji? Nameščen je tik pod gumboma za nastavitev glasnosti telefona ali medijskega predvajanja, da ga ja pritisneš čisto vsakič, ko želiš povečati ali zmanjšati glasnost telefona. Grozljivo. Kdo ve, nemara pa nas Samsung nenadoma preseneti z veliko nadgradnjo in bo Bixby končno le postal ali postala (lahko mu kar sam določiš spol) koristna stvarca.