#1 Kamera, seveda

Huawei nas je ob lanskem lansiranju treh različnih mobilnih modelov že s takrat opevanim Huawei P20 Pro skorajda dobesedno sezul iz čeveljcev, ko smo videli, kakšne čudovite fotografije zna naškljocati. Navdušenje se ob prehodu na Huawei Mate 20 Pro potem le še stopnjuje, o čemer priča tudi veliki test skupine DxOMark, po katerem je Mate 20 prejel izjemno oceno 109. Številka, ki nam takole sama zase ne pomeni kaj veliko, če pa povemo, da sta na taistem testu iPhone XS Max in Pixel 3 prejela oceni 105 in 101, pa imata oba noro dobro kameri, postane jasno, da v rokah držimo pravo fotografsko dragocenost.

Medtem ko številni drugi telefoni še vedno lovijo trenutke s 16MP kamerami, ima Mate 20 Pro prvo 40MP Leica trojno kamero na svetu – in to z integrirano širokokotno lečo! Kaj to pomeni? Jasno – impresivno kakovostne fotografije, ki bodo obenem zajemale vse, kar želite posneti. Končno piramide z vašega potepanja po Egiptu ne bodo imele porezanih vrhov in končno boste v eno fotko s pomola zajeli celoten portoroški zaliv.

Kot je namignila že kamera pri P20 Pro, je tudi ta pri Mate 20 še kako pametna. Tehnologija se imenuje HiVision in omogoča, da kamero usmerite v želeni objekt, potem pa prek identifikacije objekta poiščete več informacij na spletu. Usmerite kamero v avto in odkrijte, katere znamke je in kje ga lahko kupite. Ali pa ga usmerite v hamburger pred sabo in užaloščeni odkrijte, da boste vsak trenutek zaužili 115 % predvidenega dnevnega vnosa kalorij.

Huawei Mate 20 Pro
Tri kamere, 40 megapikslov, da bodo fotke videti bolje kot resnični svet

#2 Super hitro polnjenje

Med ključne težave razvitega sveta se vsekakor uvršča trenutek, ko ugotovimo. da imamo le še 10 % baterije na telefonu, čez 15 minut pa se moramo odpraviti na nei sestanek (ali pač kamorkoli stran od električnih vtičnic). Takrat potem podaljšujemo odhod, za kolikor je le mogoče, da ulovimo še kakšen dodaten odstotek življenjske energije mobilca, dokler v jeznem pihanju ne sprejmemo, da bomo preostanek dneva poskušali nekako preživeti s 14 % baterije.

S Huawei Mate 20 Pro je tovrstnih situacij precej manj. Kitajci razumejo, da se nam po eni strani vedno nekam mudi, po drugi strani pa smo skorajda praviloma ves čas na psu s sokom v mobilni bateriji. Novi 40W adapter za polnjenje je trenutno najhitrejši polnilnik za mobilne telefone na svetu in lahko pametni telefon napolni od 0 do 25 % baterije v 10 minutah, do 70 % pa v 30 minutah.

Huawei Mate 20 Pro
Pozabila napolniti mobilni telefon čez noč? Ni problema, na 70% med nanosom ličil.

#3 Branje prstnega odtisa na zaslonu

Še ena majhna, a tako neverjetno priročna sprememba omogoča branje prstnega odtisa za odklepanje telefona kjerkoli na zaslonu. Takoj ob dotiku se pojavi simbol za odklepanje, prstni odtis je prepoznan in telefon se odklene v 0,5 sekunde. Hitro in intuitivno. Nič več nerodno nastavljenih čitalnikov in obračanja telefona!

#4 Impresiven procesor

Poleg Huawei je zgolj Apple poslal na trg mobilne telefone, ki se bahajo s procesorsko tehnologijo 7nm. Osrčje 7nm Kirin 980, ki poganja Huawei Mate 20 Pro, ponuja opazno in za današnje razmere nujno nadgradnjo tako v hitrosti in odzivnosti samega telefona kot tudi v učinkovitosti energetske porabe. Če vse skupaj prevedemo v številke: 20 % večja hitrost in 40 % večja energetska učinkovitost od predhodnika Kirin 970.

Huawei Mate 20 Pro
Mate 20 Pro se je izkazal za izjemno mobilno žverco

Ob tem pa sta se nadgradila tudi grafični procesor – za kar 46 % od predhodnika – in umetna inteligenca, ki je nujna predvsem pri pametni kameri. Huawei Mate 20 Pro ima tako sposobnost prepoznavati kar 4500 slik na minuto.

#5 Vhod USB-C je tudi zvočnik

Ni veliko androidov, ki se lahko pohvalijo s to nenavadno, a tako zelo praktično rešitvijo. Vhod USB-C je seveda namenjen polnjenju telefona, prenašanju podatkov na računalnik ali poslušanju glasbe, če tja priklopite slušalke. Ko pa vhod ni v uporabi, deluje kot spodnji zvočnik – ker je multifunkcionalnost pri vseh stvareh v življenju tako privlačna lastnost.