Letos mineva debelo desetletje, odkar je svetlobo trga uzrla prva Galaksija in priznati je treba, da je Samsung v tem času prehodil pošteno dolgo pot. Od podjetja, ki se je moralo otresati očitkov, da krade ideje drugim, do podjetja, za katerim zdaj kopirajo vsi. Tudi največji konkurent Apple.

Galaxy S10

Naj pa kar na začetku zapišemo, da ob pogledu na desetko ne boste obnemeli, niti tulili, kot se je to zgodilo pred dvema letoma, ko je osmica s svojim do robov ohišja potegnjenim zaslonom in nadzvočno hitrim drobovjem dejansko postavljala nove standarde na trgu. A ne skrbite, Samsung Galaxy S10e, S10 in S10+ so prenosni telefoni, ki tokrat stavijo na druge kompetence kot pa le zunanji videz.

Sistem trojne kamere na primer omogoča preklapljanje med širokokotnim, ultraširokim in telefoto objektivom, kar v praksi pomeni, da vam bo res zmanjkalo idej, kako vse bi lahko še pofotkali svojega cucka med dremanjem na kavču. Čitalnike prstnih odtisov so pri Samsungu pomaknili z zadnje strani lepo na prednjo plat, pod stekleno plast zaslona. Inovacija, ki deluje presenetljivo dobro. Tudi če vam ga nekako uspe popraskati s ključi. Preverjeno pa se odziva tudi, če imate prste vse slinaste po tistem, ko ste z njih obliznili omako hoodburgerja. Na žalost je ta varnostni štos na voljo samo za naphana člana desete generacije, za model S10e pač ne. A gremo lepo po vrsti.

Velikost ni vse

S tem se tolažijo tisti z majhnimi (telefoni, seveda), kajne? A brez skrbi. Člani familije Galaxy S10 za  primer, če si ne bi mogli privoščiti največjega, prihajajo v treh velikostih. Najmanjši S10e se ponaša z dinamičnim zaslonom AMOLED velikim 5,8 palca, zaslon modela S10 je velik 6,1-palca, medtem ko je zaslon največjega modela S10+ velik 6,4 palca

Galaxy S10
Od največjega do najmanjšega. S10+, S10 in S10e

Največji je obenem tudi najtežji in na voljo v največ barvah, pri tem prednjačita dva modela s keramičnim belim in črnim ohišjem. Kdor rad šteje piksle po zaslonih, bo vesel dejstva, da mu jih ni treba šteti posebej pri modelih S10 in S10+, saj jih imata popolnoma enako, in sicer 1440 x 3040 (550 ppi in 522 ppi). S10e po drugi strani prisega na le 1080 x 2280 zaslonskih točk z gostoto 438 ppi.

Onstran dimenzij

Pri Samsungu so se odločili, da bi radi imeli do naslednjega leta mir, zato so serijo Galaxy obogatili z zadostno količino pomnilnika in hrambnega prostora, da vam ga pa tokrat res ne bi smelo zmanjkati. 8 gigabajtov RAM-a in 128 GB pomnilniških predalov je nekako že kar standard pri vseh različicah, je pa možno model S10+ dobiti še v posebni različici s 512 GB hrambnega prostora (samo keramični modeli) ali pa celo v “zadegajtemivanjvsekarimate” različici, ki se ponaša z 12 gigabajti sistemskega pomnilnika in debelim terabajtom notranje špajze. Osupljivo razkošno. In da ne bo pomote, prav vsak izmed modelov omogoča še dodatno razširitev prostora s pomnilniškimi karticami.

Soliden izbor za mobilno gejmanje in slikosuk

Vse pogostejši pojav specifičnih telefonov, namenjenih prav mobilnemu gejmanju, naj vas ne ustavi pri premisleku, da bi tudi Galaxy S10 uporabljali za igranje mobilnih iger. Sposoben je prebaviti še tako zahtevne trirazsežne igre, saj ga nasploh večpredstavnostne vsebine niti malo ne izmučijo. Novi procesor Exynos 9820, ki tiktaka pod pokrovom, pride tukaj še posebej na svoj račun. Večopravilnost mu je zapisana v vseh nanovlaknih, zato tudi preklapljanje med aplikacijami poteka hitro in brez težav.

Galaxy S10 UI
Edina reč, ki je v Galaxy Storu zanimala pisca tehle vrstic

Pogled skozi objektive

Za vsako izmed leč glavnih dveh kamer se skriva 12MP senzor, kar sicer ni novost. Pravzaprav se ta tehnologija ni spremenila že dve generaciji, so pa zato pri Samsungu več pozornosti posvetili procesiranju in softveru, ki poskrbita za to, da so fotografije dejansko videti boljše, kot prej. Ob lepem, tudi spremenljivem vremenu jim ni kaj očitati, saj so videti res zmagovalno.

Samsung S10
S Samsungom Galaxy S10 na sprehodu: zguljeni dokazi, da se košarka doma res igra

Kamera ima ob tem tudi druge prednosti: zelo hitra je pri zajemanju fotografij, vmesnik pa je intuitiven in poln različnih možnosti. Na koncu boste tako ali tako največ uporabljali dvojno upočasnjen zajem gibljivih posnetkov. Je pač zabavno gledati mulce, kako poooooooočasi padajo s skirojev in koles. Malce slabše se kameri odrežeta pri slabših svetlobnih pogojih.  

Ljubljana
S Samsungom Galaxy S10 na sprehodu: sobotno jutro v Ljubljani 
Leninov trg
Galaxy S10 v Parku slovenske reformacije znanem tudi kot Leninov park. V njem se je zgodil gnusni (a zelo fiktivni) umor v istoimenski novi knjižni kriminalki Tadeja Goloba.

Glavna pridobitev vseh modelov pa je širokokotna 16MP kamera s 123-stopinjskim kotom zajemanja posnetka, kar vam ponuja veliko novih možnosti za igranje. Če vas to ne prepriča, vas bo pa mogoče podatek, da so pred kratkim posneli celotno oddajo The Tonight Show z Jimmyem Fallonom prav z Galaxyem S10+!

Ta prekle…

Gumb. Ta nerodni gumb. Saj veste, o katerem gumbu govorimo. Samsungov umetno pametni asistent Bixby sicer postaja mogočnejši iz sezone v sezono, a snovalci ohišij novih generacij galaksij očitno prav namenoma ignorirajo krike milijonov uporabnikov, ki vsak dan pomotoma stiskajo ta gumb, katerega lokacija je že, odkar se je pojavil, nespremenjena – na levem robu ohišja. Očitno – in to je zdaj, po tolikem času morda že vsem jasno – nalašč na tem mestu zato, da bi uporabniki nenehno pomotoma pritiskali nanj, potem pa se nekega dne zbudili vdani v usodo in Bixbyja sprejeli kot novega najboljšega prijatelja. Pozabi Samsung, ne bo se zgodilo!

S10 UI
Uporabna stranska vrstica aplikacij, kamor si lahko namestite takšne, ki jih največ uporabljate

Za konec

Če iščete najhitrejšega, najsvetlejšega in sploh naj, kar Samsungovega obstaja tam zunaj, potem ne iščite več. V novi seriji Galaksij je vsega dovolj, morda celo preveč za povprečnega uporabnika. Vse funkcije, ki jih ponuja v kombinaciji z novim operacijskim sistemom Android Pie, boste odkrivali še mesece po nakupu. A konkurenca vseeno ne stoji križem izvijačev, sploh, ko Samsung vestno draži z novostmi. A smo šele na začetku leta in novosti bodo prihajale z vseh strani. Z na novo postavljenimi parametri, ki jih zdaj bleščeče oznanja Samsungova desetica, bo mobilna prihodnost še zelo zanimiva.