Lani nismo niti malo poskušali skrivati navdušenja nad pametnim telefonom Huawei P20, nismo pa pričakovali, da bomo tako hitro priča nadgradnji že tako odličnega mobilca. Vsekakor pa pri tem najbolj fascinira, da smo že pri P20 aplavdirali vrhunski zasnovi treh kamer, ki bi jih Huawei lahko mirno prenesel tudi v novo P-serijo – a niso varčevali. Raje so ponovno dvignili standarde fotografiranja z mobilnimi telefoni in nas pri P30 navdušili s sistemom štirih kamer. Zato se moramo na začetku najprej posvetiti tej absolutni prednosti.

Huawei P30 Pro in Peter Prevc
Tudi Peter Prevc je peljal Huawei P30 Pro na sprehod po Ljubljani in našopal par hudih selfijev

Ostrina vsakega ujetega trenutka

Inovativnost štirih Leica kamer prinaša s seboj specifikacije, ki navdušujejo tudi najbolj zahtevne profesionalne fotografe. Glavna leča ima Sonyjev senzor z močjo 40 megapikslov, kar prinaša dodatno izboljšavo pri slikanju v situacijah s slabo osvetlitvijo, izboljšano optično stabilizacijo in možnostjo približevanja na kar treh nivojih! 8-megapikselna leča se namreč ponuja z inovativno periskopsko izdelavo, ki omogoča 5-kratni optični zoom, 10-kratni hibridni zoom in impresivni 50-kratni digitalni zoom.

Huawei P30 zoom
Približajte brez skrbi, vse podrobnosti bodo ostale ostre kot britev

Resda so nas učili, da naj zoom uporabljamo redko in raje stopimo bližje objektu, če se nam ta zdi predaleč, a predvsem zato, ker je zoomiranje na telefonu pogosto vodilo do zrnatih fotografij z izmaličenimi detajli. Pri Huawei P30 je zgodba povsem drugačna, saj tisti 10-kratni hibridni zoom zagotavlja približevanje brez vsakršne izgube kakovosti podrobnosti na fotografiji. Zato le razprite palec in kazalec na zaslonu in si približajte tiste oddaljene vršace, ki se sončijo v spomladanskih žarkih. (Ali pa za komerkoli že vohunite v bližnji kavarni.)

Tretja, 20-megapikselna kamera, je enaka kot pri Mate 20 Pro, moramo pa spregovoriti še besedo o četrti kameri in njeni t. i. ToF (Time of Flight) 3D leči, ki v fotografijah ustvari impresivno 3D globino, najbolj pa navduši, kadar slikamo v načinu Portret.

Huawei P30 fotka
Različni načini fotografiranja za optimalne efekte - ker kava mora biti vedno v ospredju!
Huawei P30
Živahnost barv in izraznost kontrastov pri fotografijah z Leica kamerami na P30 vedno znova osupne
Ljubljana v Huawei P30 Pro
Še oblačen dan v Ljubljani je skozi objektiv P30 privlačno svetel in radosten

Oblika, kot se šika

Že prejšnji modeli so bili lični, zato Huawei pri novem P ne poskuša odkrivati tople vode. Ostajamo pri elegantni simbiozi stekla in kovine. Elementa se združujeta na ovalnih robovih, na vrhu zaslona pa zdaj ždi mala kapljičasta zareza, kjer je samo prednja selfie kamera. Vse drugo so iz okolice zaslona umaknili – tam ni zvočnika, ni senzorja za prepoznavo obraza in ni LED lučke za prednjo bliskavico.

Huawei P30 serija
Postrojena serija P30 z impresivnim celozaslonskim obličjem

Namesto zvočnika, ki bi si ga praviloma položili ob uhelj, P30 uporablja t.i. akustični displej (Acoustic Display), tehnologijo akustične prevodnosti prek zaslona. Nekaj podobnega že uporablja Xiaomijev prvi Mi Mix, ideja pa je, da avdio prevleka pod zaslonom (nastavljena blizu prednje kamere) ustvarja vibracije, s čimer celoten zaslon deluje kot en velik zvočnik. Da pa nas ne bi zmedlo, ob telefon jasno izriše, kam si ga naslonite na uho za najboljši zvok med telefonskim klicem.

Glavni zaslon je tako lahko nemoteno razpet od roba do roba, ob straneh rahlo ukrivljen, podobno kot to počnejo pri Samsungovih mobilnih telefonih.

Zaslon kot okno v mobilni svet

Velikost telefona je približno enaka kot pri Mate 20 Pro. Točne dimenzije v milimetrih so 158 x 73,4 x 8,41, telefon pa tehta sprejemljivih 192 gramov (3 grame več kot Mate 20 Pro). Čitalnik prstnih odtisov je vgrajen v zaslon in se pojavi na spodnjem delu, ko je to potrebno. Čeprav je optičen (in ne ultrasoničen), je še vedno zelo odziven, hiter in zanesljiv.

Huawei P30
S temi ključavnicami mobilca Huawei P30 Pro ne boste zaklenili tako učinkovito kot s prstnim odtisom, zato smo jih izkoristili le, da spet pohvalimo P30 kamero

Seveda lahko telefon odklepate tudi prek prepoznavanja obraza, a to odklepanje pri P30 opravlja selfie kamera, kar pomeni, da lahko telefon tehnično pretentamo s fotografijo lastnika. Če vas skrbi za vse tiste sočne SMS-e in delikatne fotografije s službene zabave, telefon raje odklepajte s kodo ali prstnim odtisom.

Ko že tako lični P30 obrnete naokoli, pa seveda ne morete spregledati prepoznavne Huaweieve živopisnosti kovinskega hrbta. Tokrat so šli še korak dlje in začeli eksperimentirati s prelivajočimi barvami. Temu primerno so barve P30 telefonov poimenovane nadvse poetično. Tu je Breathing Crystal (tega smo v rokah imeli mi in je res edinstven, ko počiva na mizi), kjer se odtenki različnih barv prepletejo v eno, da je telefon včasih videti bel, spet drugič moder ali vijoličast. Potem je na voljo še barvna opcija Aurora, ki je nastala po navdihu polarnega sija – prelep preplet modre in zelene. Za vse tradicionaliste pa je seveda na voljo tudi elegantna črna varianta.

Ko se stvari začnejo premikati

Čeprav se P30 razkriva v ločljivosti 2.340 x 1.080 točk, kar je manj, kot bi morda pričakovali od tako velikega zaslona, pa je ostrina slike vselej nadstandardna, zaslon pa je obenem HDR10 certificiran in tako skladen s serijami HDR, ki jih gledate na Netflixu ali HBO GO.

Kar morda zmoti, je dejstvo, da ima P30 samo en zvočnik. Stereo odpade. Zvočnik, ki je pri P30 nameščen na spodnjem delu, je sicer izjemno močan in bobni z močnimi basi, a ker večino video posnetkov gledamo v ležečem (landscape) položaju, dejstvo, da zvok prihaja samo iz ene strani, postane še toliko bolj očitno – in marsikomu lahko precej moteče.

Vsekakor najboljši Huawei

Stvari, ki nas motijo, bi torej morali iskati s povečevalnim steklom. In težko bi jih našli. Ko k vsem prednostim dodamo še poskočen in intuitiven uporabniški vmesnik, ki ga je – kot pri Mate 20 Pro – možno navigirati z gestami, vemo, da dejansko le zavlačujemo precej očiten zaključek – Huawei P30 je med novodobnimi pametnimi telefoni zvezdnik, ki ga ne smete spregledati.

P30 screenshot
Že takoj na začetku vas telefon nauči uporabljanje gest za upravljanje s funkcijami

Naslovna fotografija: Peter Prevc uživa v uporabi novega Huawei P30 Pro