Ker se zdi, da živimo v svetu, kjer so mobilni telefoni na eni strani postali element pripadnosti, na drugi strani pa delikatno izbrani modni dodatki, si kar težko predstavljamo, da gledamo onkraj le najbolj popularnih znamk s tega področja. A potrošniška kultura se tudi na tem področju nekoliko spreminja. Predvsem zato, ker so mobilni telefoni srednjega razreda začeli po specifikacijah dohajati (in deloma tudi že presegati) potrebe tudi nekoliko bolj zahtevnih uporabnikov.

Opera
Novo Alpho smo na oblačen dan peljali na obisk Opere v Ljubljani, da se izkažemo kot kulturno osveščeni tehno friki

Vse, kar imajo veliki

Da se prepričamo o napredku, poglejmo najbolj nujne karakteristike novega A1 Alpha, ki se slovenskim uporabnikom predstavlja kot izdatno nadgrajeni naslednik nizkocenovnika Smart N9 (mimogrede, če je bil N9 zasnovan na temeljih mobilnika Alcatel 3, je Alphin DNK zasidran v telefonu ZTE Blade V10 Vita). Ta lični, po vseh modernih standardnih dizajnirani pametni telefon z uporabnikom komunicira prek operacijskega sistema Android 9.0, napravo pa poganja 64-bitni procesor Octa Core z osmimi jedri. V drobovju za odzivnost skrbi še 3 GB RAM-a in 64 GB spomina, kar je vsekakor dovolj za vse ključne podatke, ki jih dandanes želimo gnezditi na svojih mobilnih aparatih. Če imate bolj nestrpne prste na sprožilniku za kamero in svoje digitalne albume prehitro napolnite s tisočerimi spomini, pa lahko shrambo podatkov razširite še z dodatno micro SD-kartico.

Alpha se tudi uteleša v popolnoma modernih proporcih. Neskončen zaslon se razprostira v velikosti 15,9 cm (6,26 inčev) in blešči z IPS LCD tehnologijo za prepričljivo jasno in ostro sliko v ločljivosti 720 x 1520 pik. Dimenzijsko se z merami 151,7 x 75,6 mm postavlja ob bok vsem trenutno aktualnih velikanom. Je torej kar nekoliko višji in rahli širši kot iPhone X (ta meri 143,6mm po ta dolgi stranici in 70,9mm po ta kratki), a še vedno manjši kot starejši iPhone 7 Max (158 x 77,9 mm) ali novejši iPhone XS Max (157,5 x 77,4 mm). Po teži je Alpha malce lažja od vodilnih, saj na tehtnici pokaže le 150g.

Zmogljivo kukalo v svet

Na hrbtni strani Alphe se bliska dvojni fotoaparat, prvi s 13 MP in drugi z 2 MP resolucijo, kar omogoča krasne visokoločljivostne fotografije in snemanje Full HD 1080 p video posnetkov s 30 sličicami na sekundo. Na prednji strani čaka še danes tako nujna selfie kamera z 8 megapiksli ločljivosti, ki hkrati služi za prepoznavanje uporabnikovega obraza, če vam seveda godi ta vrsta varnostnega zaklepanja telefona pred radovedneži.

Kamera je obenem pametnega značaja. V nastavitvah lahko tako dovolite kameri, da samodejno prilagaja nastavitve, ki se ji zdijo najbolj primerne glede na to, kaj fotografirate. Prepozna nebo, zelenje, hrano in izpostavlja tisto, kar se zdi smiselno. Deluje kot šus. Za dodatno poigravanje pa je na voljo še šopek filtrov, od klasičnega črno-belega, do Nashville, zime in starinske fotografije.

Sladoled
Pametna kamera zazna, da se fotografira nekaj užitnega in potem samodejno zamegli vse, kar ima manj kot 200 kalorij
Zelenilo
Kot pri najboljših novodobnikih, kamera ravno tako zazna nebo in zelenilo, potem pa avtomatično prilagodi kontrast za izpostavitev barv

Pod črto je tako A1 Alpha za mobilni telefon srednjega razreda vse, kar od telefona dejansko pričakujemo. Je hiter. Je odziven. Poganja vse android aplikacije, ki jih imamo radi. Obenem pa poka hude fotografije in snema slastne video posnetke. Da ga imate v žepu, pa si ne bo treba odtrgati od ust – pri A1 je namreč na voljo za samo 1 evro na mesec.

Z A1 Alpho v žepu

Vem, kaj vam v tem trenutku bega po mislih – komu je pravzaprav namenjen ta telefon? Včasih radi rečejo, da je to dober telefon za začetnike, a če ob tem pomislite na mladino, raje pomislite znova. Mladi so običajno vrhunski mojstri upravljanja pametnih telefonov, še preden znajo tvoriti smiselna podredja, zato jih boste z napravami, ki ne blestijo na samem vrhu mobilne ponudbe, verjetno kar malce užalili. Po kramljanju z vsemi sortami mobilnih uporabnikov, ljubiteljev teh in onih znamk, pa smo tako začeli ugotavljati, da imajo tovrstni nizkocenovci v bistvu kar nekaj dodanih vrednosti prav za nas, vsakdanje povprečne uporabnike – tudi če že imamo top mobilno mašino v žepu.

Alpha A1
Kako pa bi vi uporabljali Alpho?

Telefon za akcijo: Ker se pogovarjamo o simbolični ceni telefona, je to lahko odličen terenski telefon, ki ga ni treba ujčkati na vsakem koraku. Zna čisto vse, kar od telefona pričakujemo. Ko ležimo na plaži, gazimo v gore ali kolesarimo ob reki, zato ne bo čutiti nobenega primanjkljaja tudi, če se v nekem trenutku pojavi odlična instagramska priložnost.

Ta drugi telefon: Obenem je nizkocenovni telefon lahko dobra izbira za sekundarno telefonsko številko, ki bi jo recimo koristili za službene namene. Ko se popoldne vrnete domov, 'ta drugi' telefon ugasnete, da zasebnost ni motena, medtem ko vaš dragoceni primarni telefon še vedno prejema klice prijateljev, ki hrepenijo po pivski družbi, in veselo žvižga ob vsakem všečku vaših spletnih objav.

Za dedke in babice: Alpha zna dobro služiti tudi starejšim, ki bi morda radi imeli vse ključne sposobnosti novodobnih pametnih telefonov (vključno z igricami, da se vnučki lahko zamotijo, ko so na obisku), le da za to ne želijo žrtvovati treh pokojnin. V nastavitvah se za lažjo uporabo celo nastavijo večje ikone in večja pisava, da bo nono lahko že naslednji konec tedna klikal foto spomine s prestolonasledniki v vinogradu (in nobenemu ne bo postalo slabo, ko bo potem v vinogradu tudi čez noč pozabil telefon).