Kako veliki bodo?

Osnovni model iPhone 11 bo imel 6,1-palčni Liquid Retina LCD zaslon in bo tako po velikosti enak iPhonu X. iPhone 11 Pro bo imel manjši, 5,8-palčni OLED Super Retina XDR zaslon, iPhone 11 Pro Max pa večji, 6,5-palčni Super Retina XDR. S tem odgovarjajo na potrebe tako tistih, ki želijo nekoliko manjše telefone, kot smo jih bili vajeni v dobi generacije iPhone 4 in 5, kot tudi tistih, ki še vedno želijo v rokah držati pravi mali televizor.

iPhone 11
iPhone Pro Max in iPhone Pro

Kamera, kamera, kamera

Apple se je naučil, kaj uporabniki iščejo – čim boljšo kamero. Fotografiranje je postalo primarna funkcija mobilnih telefonov in Apple na tem področju ne želi zaostajati. Na iPhone 11 so tako montirali kamero s sistemom dveh leč, ki vključuje tudi nove senzorje.

Novost bo tudi avtomatično preklapljanje v nočni sistem slikanja, če telefon zazna, da ni dovolj svetlobne za ustvarjanje kakovostnih fotografij. Telefon bo ob preklopu sam osvetlil sceno.

Prednja kamera True Depth za pokanje selfijev bo fotografirala v ločljivosti 12 MP in bo imela ravno tako širokokotno lečo! S tem bomo končno dobili zmožnost snemanja širših posnetkov tudi s prednjo kamero, če recimo želimo stisniti selfie v malce večji skupini ljudi, pa žal nimamo trimetrske roke. Doslej so se za skupinski selfi zato morali tiščati z glavo ob glavo, pri iPhone 11 pa bo mogoče ohraniti precej več osebnega prostora.

iPhone 11
Cela soba v enem selfiju

Dodatna posebnost se kaže pri kamerah na različicah iPhone 11 Pro in Pro Max, ki imata takšno s sistemom trojnih leč: širokokotno, super širokokotno varianto in telefoto lečo. Ta kamera omogoča 4-kratni optični zum, obenem pa prinaša še tehnologijo Deep Fusion, s katero kamera ob fotografiranju naredi 4 posnetke, računalniško fotografsko orodje pa potem iz vsakega posnetka pobere najboljše elemente in jih sestavi v najbolj vrhunsko in sploh OMFG fotko.

iPhone 11

Izboljšana baterija

Kot se spodobi ob napovedih nove generacije telefonov se je tudi tokrat seveda opevalo moč baterije. iPhone 11 bo imel za dobro uro uporabe močnejšo baterijo kot iPhone X, medtem ko bo baterija v iPhone 11 Pro Max nudila kar 5 ur več delovanja kot predhodnik. Seveda pa ostaja vprašanje, kako se bo življenjska doba baterije ohranjala po letu in več redne uporabe telefona.

Končno bo Apple v paketu ponudil tudi 18 W hitri polnilnik. Logotip jabolka, ki bo zdaj čisto na sredini hrbtne strani telefona, bo služil kot indikator, kam morate na podlago za brezžično polnjenje položiti telefon. Sicer se po standardni varianti telefoni še vedno polnijo prek sistema Lightning, medtem ko se možnost polnjenja preko USB-C predvideva za telefone, ki prihajajo leta 2020.

Barvita prihodnost

Če imate radi barve, kar začnite razmišljati. Poleg tradicionalne bele in črne se bo iPhone 11 ponujal še v vijoličasti, zeleni, rumeni in rdeči barvi. Pro in Pro Max pa boste lahko izbrali v nekoliko bolj prefinjenih odtenkih polnočno zelene (Midnight Green), vesoljsko sive (Space Gray), srebrne ali zlate.

iPhone 11
Katera je vaša barva?

Novo osrčje

Vse tri nove telefone bo poganjalo novo čipovje A13, naslednik bioničnega čipovja A12, ki je relativno dobro služilo modelom v letu 2018. Na konferenci so A 13 hvalili kot 'najhitrejši CPU in GPU v pametnem telefonu'. Novemu sistemu čipov pripada tudi novi senzor U1, s katerim bo 'enajstica' ali 'enajstka', kot jo želite klicati, bolje zaznavala lokacijo v 3D prostoru, saj bo meritve povzemala po interni merski enoti (IMU) in celo senzorjih na kameri. Boljši senzorji pa seveda pomenijo tudi še hitrejše prepoznavanje obraza za odklepanje telefona, in to z več kotov kot kkajkoli prej.

A13 naj bi imel tudi napredne sposobnosti učenja in bo tako pametneje varčeval z baterijo, glede na to, kako boste telefon uporabljali.

iPhone 11

Okej, hočem 'enajstico'! Kdaj! Koliko?

Apple bo prednaročila odprl 13. septembra, telefoni pa bodo dejansko na voljo 20. septembra. Točne cene v Sloveniji še niso znane, Applove domače cene pa bodo sledeče: iPhone 11 od 699 dolarjev naprej, iPhone 11 Pro od 999 dolarjev naprej in Pro Max od 1099 dolarjev naprej.

Kot kaže, če nič drugega, 'enajstica' vsaj ne bo za novih 300 evrov dražja kot X.

Fotografije: Profimedia