Gremo na temno

Če na svojem računalniku šibate naprednejše aplikacije za igralce video iger, potem veste, kako čudovita je nastavitev temne različice uporabniškega vmesnika. Na napravah Apple smo to lahko že  koristili pri nekaterih aplikacijah (YouTube in Twitch, recimo), zdaj pa lahko končno uporabljamo temno različico še na ključnih Applovih aplikacijah: beležka, SMS-sporočila in elektronska pošta so le nekatere. V temni varianti tako ne boste več osvetlili celotne spalnice in predramili vseh prisotnih, če boste v boju z nespečnostjo ob treh ponoči začeli brisati 'junk mail', saj se vmesnik v večini obarva na črno ali temno sivo, kar daje dolgo znanim aplikacijah tudi elegantnejši videz.

Dodaten bonus: temnejši vmesnik je bolj varčen z baterijo!

iOS13 koledar
Koledar v zatemnjeni različici

Nadgrajene fotografije

Aplikacija za brskanje po fotografijah je prejela nujno potrebno nadgradnjo. In videti je – spektakularno. Preoblikovana na novo zdaj omogoča lažje pregledovanje fotografij (po dnevih, mesecih, letih ali vse naenkrat v standardni galeriji) in s tem hitrejše iskanje tistih najbolj ključnih. Video posnetki se zavrtijo kar avtomatično v okencu ob statičnih slikah, kar privarčuje odpiranje in dodatno pritiskanje. Fotografije so obenem opremljene s pomembnimi informacijami, da lahko enostavno razberemo lokacijo in dan fotografiranja tiste skobčevke v kostanjevi krošnji.

Dodaten bonus: še več orodij za urejanje in obdelovanje fotografij v sami aplikaciji.

iOS13
Nov pregled fotografij izpostavi ta boljšo in samodejno vrti video posnetke!

Bliskavica po meri

Pri slikanju portretnih fotografij je zdaj v aplikaciji za kamero možno ročno nastaviti moč bliskavice, tako da ne bo več bojazni, da bi naši noni med rojstnodnevno večerjo v malce pretemni restavraciji z originalno bliskavico, ki useka z močjo ladijskega svetilnika, zapekli šarenico naravnost na možgansko dno.

Dodatni bonus: nov učinek po imenu High-Key Light Mono, ki se uporablja v portretnem načinu fotografiranja – učinek samodejno prilagodi osvetlitev, potem pa objekt fotografiranja loči od ozadja in ozadje pobeli. Poskusite, ne bo vam žal.

Ta nadgradnja je na voljo samo za iPhone izdelane v 2018 ali kasneje, kot npr. XS in XR ter seveda vse tri iPhone 11.

Avtomatizirani memoji

Memojije ste usvojili ali pa pač ne, ker so bili doslej nekoliko nerodni za vstavljanje v vsakodnevno komunikacijo, sploh če ste starejši do 14 let. A Apple se ne da. Zdaj lahko hitro in popolnoma avtomatično ustvarite čisto svoj podpisni memoji – lastno risankasto podobo – ki odraža vaše emocionalno stanje in se samodejno prilepi v naslednje sporočilo, elektronsko pošto ali kakšno drugo komunikacijsko aplikacijo, istočasno pa deluje kot vaša portretna slika na kontaktih in osnovnem profilu Apple ID. Ker včasih je treba na več načinov povedati, kako zelo jezni ste.

iOS13
Vsakdo potrebuje svojo memoji profilko

Odstranjevanje aplikacij pred posodobitvijo

Ne vem, ali je to samo moja lastna frustracija ali pa se tam zunaj še kdo jezi, ko zjutraj vklopi iPhone in ta kaže, da so na voljo posodobitve za 11 aplikacij, potem pa vidi, da so med njimi vsaj 3 oslarije, ki so bile nameščene v navalu dolgčasa in se nikoli ne uporabljajo. Preden na strani za posodobitve stisnete 'Update All' in se zakolnete, da boste neuporabne odstranili enkrat drugič, zdaj vedite, da lahko kar tam, pri posodobitvah, podrgnete neželeno aplikacijo v levo in se bo namesto posodobitve pojavila možnost odstranitve. Aleluja!

iOS13
Zbrišem fitnes aplikacijo, ker je projekt Plaža 2019 itak (neuspešno) zaključen?

QuickPath: nov način tipanja besedil

Tule bodo uporabniki Androidov dvignili roko in nas opozorili, da imajo njihove napravice nekaj podobnega že lep čas na voljo, a Apple je vedno sledil mantri, da ni treba stvari narediti prvi, ampak najboljše. QuickPath deluje res, res dobro – če tipkate v angleščini. A kaj to sploh je?

Ko boste po inštalaciji iOS 13 prvič zagnali aplikacijo, ki odpre tipkovnico (SMS sporočila, pošta …), boste prejeli obvestilo, da lahko s QuickPath vlečete prst po tipkah med tipkanjem, namesto da pritiskate vsako črko posebej. QuickPath je po namestitvi iOS13 vklopljen avtomatično, če vas moti, pa ga lahko izklopite med nastavitvami za tipkovnico. (Settings > General > Keyboard > Slide to Type).

Primer delovanja: Če hočemo napisati besedo 'automatic', preprosto položimo prst na črko A, potem pa povlečemo prst do črke U, naprej do T, pa O in tako naprej, dokler ne povežemo vseh črk v želeno besedo. Ko pridemo na zadnjo črko (T), dvignemo prst in beseda se izpiše. In ne, ni treba biti divje natančen, da deluje, ker tu vskoči inteligentno predvidevanje, a kaj, ko deluje samo za primarni jezik uporabniškega sistema. Smo pa zdaj nadvse urni v pisanju sporočil našim angleško govorečim sodelavcem in prijateljem.

Naslovna fotografija: Profimedia. Screenshoti: Mozaik.