Apple je poslušal in upošteval pomisleke in opombe uporabnikov. Lanski iPhone XS je dokazal, da Apple ni zaspal. S prihodom iPhona 11 Pro pa smo priča evoluciji, grajeni na trdnih temeljih. Dodelano je bilo še tisto zadnje, kar je bilo potrebno, da se Apple zavihti na vrh mobilne piramide. In to navkljub nekoliko smešno, četudi bolj praktično postavljenim kameram na hrbtni strani telefona.

Oglasno mesto

Apple, v nasprotju s konkurenčnimi Androidi, nadgradnje iz serije v serijo izvaja postopoma. Ali – kot radi rečejo sami – počasi in previdno. Če so uporabniki Androidov vajeni, da se z novostmi crklja na vsake tri mesece in da se algoritem uporabe pametnega telefona lahko v tem času tudi popolnoma spremeni, Apple skrbno ohranja nedotakljiva izhodišča, na katerih so zgradili uspeh svojega iPhona. Takšna evolucija pa obenem omogoča, da uporabniki kakšno serijo tudi preskočijo, kar nas je, zveste Applove uporabnike, že priučilo, da telefone v povprečju menjamo na recimo tri ali štiri leta.

Ob prihodu novega iPhone 11 tako verjetno ne bodo nemudoma poskočili lastniki iPhona XS, saj sta si telefona po zmogljivosti precej podobna. Bolj zanimiv preskok na novo enajstico bo recimo zelo zanimiv za tiste, ki ste izpustili model X (ter morda celo 8) in, tako kot jaz, še vztrajate pri iPhone 7 Plus. Če vam 7 Plus lepo sede v roko in ste se navadili na to velikost, vas bo iPhone 11 Pro Max, največji od novih treh, preprosto navdušil. Je vse, na kar ste že navajeni, le lažji, hitrejši in s kopico ekskluzivnih iOS13 novosti.

iPhone 11 Pro
Stekleno ohišje, kromiran finiš, retina zaslon - lepota ima novo ime!

Dodelana estetika

Ko novi iPhone 11 Pro zavrtite v roki, najprej seveda opazite nenavadno postavitev treh zadnjih kamer, a o teh malce več pozneje, saj si zaslužijo posebno pozornost (in ne samo zato, ker s postavitvijo spominjajo na babičin štedilnik). Kar vizualno tokrat še bolj preseneti, pa je dodatni nabor barv. Če smo bili prej vajeni bolj skopega barvnega spektra pri Applovih produktih, so se tokrat odločili biti nekoliko bolj predrzni. iPhone 11 Pro je tako na voljo v štirih barvah: zlati, sivi, srebrni in kovinskem odtenku zelene.

iPhone 11 Pro
In kakšne barve je vaše počutje danes?

Opazen je tudi bolj matiran zaključek glavne steklene površine, tako da je dotik telefona mehkejši in morda celo bolj odziven kot na prejšnjih različicah, ko smo drsali po sijoči, popolnoma gladki stekleni površini. Elegantna rešitev, Apple. Je pa obenem res, da se bodo uporabniki Androidov najbrž zmrdovali nad precej široko zarezo v zaslon na vrhu telefona, saj imajo Androidi to rešeno bolj prefinjeno z le majhnimi udrtinami v zaslon okoli slušalke.

Končno kamera, kot se šika

Kamera je bila pri Applovih telefonih vedno tisti aspekt, pri katerem so v primerjavi s konkurenco najbolj zaostajali. iPhone 11 Pro dokončno odpravlja to hibo, zato je kamera verjetno največji razlog, zakaj bi svoj stari iPhone menjali za enajstico, tudi če v rokah držite le leto dni star telefon. Razlike so občutne celo, če iPhone 11 Pro primerjate s sorodnim iPhone 11.

iPhone 11 Pro
Tri kamere za res profi fotke, ki jih boste z veseljem kazali na Instagramu

Pri iPhone 11 Pro (in Pro Max, seveda) na hrbtni strani počivajo 3 kamere. Glavna mežika z 12-megapikselnim senzorjem in navadno širokokotno lečo. Ob njej je telefoto leča, ki je ravno tako parjena z 12-megapikselnim senzorjem. Na koncu pa imamo še to tretjo, utra-širokokotno lečo z 12-megapiskelnim senzorjem. Kaj to pomeni za uporabnika? Takoj, kot vključite kamero, lahko določate, s katero kamero želite fotografirati, glede na to, koliko okolice bi radi ujeli na fotografijo. In ultra širokokotna leča poskrbi, da boste z eno fotografijo zagrabili v fotografijo še pol sosednje občine. Spektakularni panoramski posnetki bodo tako postali standard vašega foto albuma.

Vse lepo, tudi ponoči

Kar je pri kameri še pomembno, sploh zdaj, ko tonemo v zimski čas kroničnega pomanjkanja svetlobe, je napredno delovanje v situacijah s slabo osvetlitvijo. Kamere na iPhone 11 Pro uporabljajo interni način nočnega delovanja, ki je sicer že standard pri določenih Androidih (ima ga recimo Google Pixel), pri Applu pa je to že dolgo zaželena novost, ki dramatično vpliva na kakovost fotografij, posnetih recimo v gostilnah ali ponoči na ulici.

iPhone 11 Pro
Nočni način (Night mode) je nadvse priročna funckija, ki bo v prihajajočem adventem času prišla še kako prav (pa potem spet poleti, ko bomo lovili zapoznele sončne zahode)

Nočni način fotografiranja se pri iPhone 11 Pro vključi samodejno, ko senzor zazna, da je okolica preslabo osvetljena. Končne fotografije pod različnimi pogoji še niso popolnoma optimalne (recimo v primeru oblačnega vremena), a so še vedno svetlobna leta (heh, štekate, svetlobna) pred fotkami, ki smo jih škljocali s prejšnjimi različicami iPhone. Ampak saj veste, kako se uporabniki hitro razvadimo in želimo še boljše!

Morda še beseda o prednji kameri – kot smo omenili že v članku ob izidu iPhona 11, prednja kamera prinaša igranje s konceptom 'slofie'slow motion selfie – s katerim posnamete kratke filmčke v počasnem posnetku. Zakaj? Če odkrijete dejansko uporabno vrednost, nam povejte, za zdaj je to le mali trik, s katerim drugim poveš, da imaš iPhone 11 Pro. Prednja kamera ima še eno pomembno lastnost – širokokotno lečo. S prijatelji tako ne bo treba stiskati lobanje za vsak selfie, da ne bi kdo izpadel s fotografije, saj bo širokokotna leča poskrbela, da tudi uporabniki s krajšimi rokami v selfie enostavno ujamejo celotno pijansko ekipo.

iPhone 11 Pro
"En širokokotni selfie v počasnem posnetku ..."

Kaj moram še vedeti?

Ko rečeno, je iPhone 11 Pro vreden svojega denarja. To ni več samo precenjena igračka, ampak vrhunski mobilni telefon. Če ste vajeni že standardizirane konfiguracije operacijskega sistema iOS, potem bo trinajsta različica, ki je izšla skupaj s telefonom in jo imate verjetno že nameščeno na vseh svojih Applovih napravicah (vendarle smo si morali nemudoma ustvariti svojo emoji profilko, mar ne?), le še dodatno optimizirala užitek uporabe iPhona 11 Pro.

Zaslon, ki se baha z ločljivostjo 2688 x 1242, ponuja prekrasno sliko, telefon pa podpira tudi zvok Dolby Surround, ki ni samo lušten dodatek, ampak se dejansko občuti, ko si zaželite kakšen dober komad, gledate video posnetke ali igrate mobilne igre.

iPhone 11 Pro
Kaj boste pa vi igrali na iPhonu 11 Pro?

Novi, mogočnejši procesor enostavno poganja vse, kar najdete v trgovinici z aplikacijami, zato lahko brezskrbno naložite Call of Duty Mobile, Fortnite ali pa počakate na famozni Diablo: Immortal, ki ga bo Blizzard zagotovo ponudil do konca leta. Če se boste opogumili in vzeli iPhone 11 Pro Max, pa bo na še večjem zaslonu užitek v igrah še toliko bolj pristen.

Naj se nadgradim?

Če ste trenutno lastnik iPhona in si želite nadaljevati uporabo Applovih izdelkov, potem je iPhone 11 Pro najbolj optimalen preskok v kakovosti in zmogljivosti. Mogoče lahko uporabniki iPhona XS počakate naslednjo iteracijo, a če preprosto le želite najboljši Applov mobilni telefon, ki ga številni uporabniki in kritiki ocenjujejo celo za trenutno najboljši mobilni telefon na trgu, potem je to vsekakor odgovor na vsa vaša pričakovanja.

iPhone
"Jap, čas bo za nadgranjo ..."

Hitro se polni, zdrži dlje kot vse prejšnje različice, je hiter, odziven, krasen in končno vreden cene, ki mu je postavljena. Edino, česar vam ne moremo svetovati, je, kako velikega in v kakšni barvi si ga omislite. Vedite le, da psihologi pravijo, da če imamo na izbiro telefone v različnih barvah, običajno nezavedno izberemo tisto barvo, ki se najbolj prilega naši osebnosti. Me potemtakem mora skrbeti, da so bili vsi moji mobilni telefoni črni?