#1 Manj ogledal, več sebkov

Že čisto povprečen opazovalec ljudi vam bo pritrdil naslednje: uporaba ogledala se je umaknila uporabi telefona. Kako sem videti ta hip? Klik, klik, sebek, mini popravek pričeske in instant samopodoba je pod kontrolo.

#3 Osnove matematike

Vsak, ampak resnično vsak od nas že ve, da se s kalkulatorjem na pametnem telefonu lahko izračunajo najbolj enostavne stvari, kot je recimo 25-odstotni popust na jakno G-Star (ker če pri popustih užgemo matematiko čez prst, si vedno zmotno zaokrožimo sebi v prid). Ker pa to počnemo v intimi lastnega mobilnega telefona, nam sploh ni nerodno. Osnove računanja smo tako hitro prepustili mobilnim napravam, da me v resnici zanima, kolikšen del populacije sploh še zna na pamet poštevanko. 

#2 Pogled med domače stene

Upravljanje pametnega doma je nekaj, kar je bilo še pred leti v domeni znanstvene fantastike, danes pa je postalo stvar enostavne aplikacije. Je dragi odstavil pogreti golaž s štedilnika? Z aplikacijo, kot je recimo Smart Home, z enim pogledom oplazite stanje v kuhinji in tako potencialno rešite nepremičnino pred sramotnim požarom.

#4 Telefon brez klicev

V neki prelomni točki so naši pametni telefoni postali tihi. Ste opazili, kako vse manj odgovarjate na klice in raje uporabljate vsaj 6 drugih kanalov za komuniciranje? Paradoks presežka informacij je očitno ta, da se nam ne ljubi več govoriti. Drugi paradoks pa je, da konstantno tipkamo. Tipkamo, kot nori. Ne verjamete? V povprečju naj bi prejeli nekje med 75 in 128 sporočili na dan.

#5 Zbujanje z umetno inteligenco

Če smo še pred 15 leti razdraženo udrihali po ubogih digitalnih urah na nočnih policah, se danes deremo na Siri ali Alexo, če ste en digitalni korak zadaj, pa vas verjetno zbuja pametni telefon, na katerem imate zbran postroj budilk s petminutnimi presledki, da vsaka igra drugo melodijo. V vsakem primeru pa nam še vedno ni všeč zgodnje jutranje vstajanje.

#6 Nikamor brez Google Maps

GPS-vodniki na pametnih telefonih nas pripeljejo na take kraje, kamor nas doslej niso pripeljali niti najbolj natančni zemljevidi. In kar je najbolj strašljivo, navigaciji verjamemo tudi, ko nas pelje po najbolj sumljivih kozjih poteh.

#7 Nove dimenzije opravljanja

Ne recite, da še nikoli niste na sestanku s kolegico prek Facebook Messengerja na utišanih telefonih izmenjali nekaj pikrih opazk o tretji osebi, ki je sedela nasproti vas. Pri tem pa se kakopak pretvarjali, da morate odgovoriti na nadvse pomembno sporočilo.

#8 Nova pravila zmenkarjenja

Priznajte, da si kar malo oddahnete, ko vaša nova simpatija uporablja isti komunikacijski kanal kot vi, ker se vam ne ljubi ponovno naložiti What’sAppa samo zato, ker nekdo ne verjame Facebookovemu Messengerju. Ali pa Viberju. Ali pa pošiljanju običajnih sporočil. Pri zmenkarijah pa je zdaj itak tako, da se flirta tam, kjer so najbolj dovršeni emotikoni s srčki. In obenem tam, kjer je mogoče najlažje izbrisati zgodovino pogovorov, ker … n,o ja, niso vsi pridni monogamci.

via MEME