Pa smo le dočakali, da lahko telefon prepognemo na pol. In takoj se nam je utrnilo kar nekaj zamisli, kje vse bi tovrstni zasloni lahko bili uporabni. Predstavljajte si na primer prepogljiv televizor, ki ga preprosto potisnete za omaro, ko ne zijate vanj! A lepo po vrsti, človeštvo je komaj dobilo svojega prvega prepogljiveža, tako da bo moja zamisel o vrtečih se oglasih na rolicah toaletnega papirja morala še malce počakati.

Vsekakor pa Fold namiguje, da je prihodnost pregibna. Vsaj za tiste uporabnike, ki si od svojih naprav želijo dodatne večopravilnosti, kot smo se tega že dodobra privadili pri tablicah. Ni lepšega, kot telefon spet uporabljati samo za telefoniranje in imeti pri roki velik zaslon, na katerem je užitek kaj prebrati ali si ogledati. Fold prinaša vse v enem. Pravi užitek je imeti v roki telefon, na katerem se kot na tablici gleda Netflix, razkošno igra najboljše mobilne igre in hkrati odgovarja šefu, da bo članek vsak čas v njegovem nabiralniku.

Takole na pol prepognjen Samsung Fold je resda videti kot tisti stari dobri cegli, eee … pardon, mobilniki izpred desetletja ali še več, z zajetno težo malo čez četrt kile (263 gramov tehta tale korenjak) pa zna v poletnih mesecih hitro potegniti kakšne premalo privezane kratke hlače do kolen (bodite pozorni na to, ko se sprehajate po mestu).

Bogate dimenzije pa skrivajo tudi bogate zmožnosti. V njegovem prepognjenem stanju lahko s Foldom počnete vse, kar si zamislite – seveda takrat, ko ga uporabljate v odprti varianti. Filmi, serije, igre, vsakodnevne opravljivosti – na Foldu se to doživlja kot na nobenem drugem pametnem telefonu doslej. Preglednost in čistost slike sta naravnost navdušujoči in hkrati zasvajajoči. Kako bodo kdaj lahko šli na kaj manjšega?!

Samsung Fold
Kot mala digitalna knjižica, ki jo pospravimo v žep (Profimedia)

Prednji, mali zaslon se pač ne bo obnesel za gledanje najnovejše HBO produkcije, bo pa svojo vlogo odlično opravil, kadar želite nekaj na hitro pofotkati ali se le oglasiti na klic. Kamere so postavljene pametno in vsepovsod, da je skok do fotoaparata vedno hiter in logičen. Sicer pa bomo v Foldu uživali predvsem, če ne izključno, kadar je odprt. Tudi zato, ker je takrat najlepši.

Ključna beseda pri Foldu pa je pravzaprav fleksibilnost. Upamo si trditi, da je sposoben spremeniti navade, kako boste uporabljali svoj mobilni telefon. 

Da je pregiben, ima svojo ceno

Da so pri Samsungu razvili naprave, ki se prepogiba in je hkrati še vedno na samem vrhu mobilnih telefonov, pa so seveda morali sprejeti določene kompromise. Fold recimo ni vodotesen in tudi ne povsem odporen proti prahu. Da bo pridno gnal vaše mobilne vsebine, se z njim zato raje ne prhajte in ne tekajte po puščavi. Za vsak primer imejte še čiste žepe.

Panel notranjega zaslona je seveda precej tanjši kot pri običajnih mobilnikih, čezenj pa je prevlečenih več polimeričnih zaščitnih plasti. Če se vam torej zdi, da je na občutek nekoliko plastičen, je to zato, ker dejansko je. Kar pomeni tudi, da ga bodo štoraste gorile s kremplji poškodovale prej, kot bi si mislili. Če vam odprt pade na tla ... sta šla dva 'jurja'. V kolikor se doslej še niste priučili nežnejšega ravnanja z novodobnimi mobilniki, je Fold dober razlog, da se pri upravljanju naprav še bolj disciplinirate.

Simpatične specifikacije

V Folda so Korejci privili kar kamero iz mobilnika Galaxy S10 Plus, a z manj možnostmi, kot jih na primer ponuja Note 10 Plus. Ni najboljša na trgu, a recimo, da bo zgodnjemu evangelistu zaslonov na pregib povsem zadostovala.

Že omenjeni zunanji zaslon HD+ po diagonali meri 4,6-palca, njegova ločljivost pa znaša 1680 x 720 zaslonskih točk. Vemo, vemo – preveč smo že navajeni visokih ločljivosti naših fabletov (pravilno sicer 'phablet', hibrid med telefonom (phone) in tablico (tablet)) in marsikomu se bo zdel majhen, sploh ker ne seže do roba, kar je še en standard, za katerega se gre zahvaliti Samsungu. Zato je prav, da ponovimo, da mali zaslon ni namenjen temu, da na njem gledate Jezero ali bognedaj zadnjo sezono Igre prestolov.

Samsung Fold
Ko Fold odpremo nas v prihodnost pozdravi živopisni metuljček - in naš nabor mobilnih iger

Je pa zato notranji zaslon QXGA+ toliko širši – vse do 7,3-palca se razteza po diagonali (ločljivost znaša 2152 x 1536 zaslonskih točk) in z razmerjem stranic 4,2 : 3. Pestijo ga le rahle težave z osveževanjem zaslona in pa (logično prisotna) guba, ki poteka po sredini zaslona. Sčasoma se bo poznala tudi obraba. Nekje do dvesto tisoč pregibov naj bi zaslon zdržal, preden ga bo dokončno zvilo v križu. Kar grobo preračunano pomeni, da če ga boste vsak dan prepognili kakšnih stokrat, bo vseeno zdržal vsaj pet let.

Kamer je tokrat šest. Ja, šest. Prva je na manjšem zaslonu spredaj, pa potem dve notranji za selfije in tri hrbtne za ta zaresno fotografiranje.

Samsung Fold
Na sprehodu po marini ...

Tu so tudi vsi preostali Samsungovi biserčki. Bixby, jasno, ne sme manjkati, čeprav bi marsikdo bil pripravljen plačati polno ceno Folda tudi, če namenskega gumba ne bi bilo. Potem so tu še čitalec prstnih odtisov, gumba za nastavitev jakosti, pa gumb za odklop, s katerim ga tudi zazibljete v spanec po dolgi seansi. Za te dolge seanse bo poskrbela baterija z precejšnjo kapaciteto – pravzaprav gre za največjo v Samsungovih mobilnikih doslej. Tudi nekaj dni zdrži, seveda ob zmerni uporabi, ali pa vsaj kakšen dan in pol, če telefon redno uporabljamo.

Fold igre
Odlična perspektiva za bombardiranje nasprotnikov v Clash Royale ...
Fold igre
... ali nokavtiranje pikslov z dobro namerjenimi krošeji.

Osemjedrni procesor, ki tiktaka v notranjosti, in kar 12 gigabajtov sistemskega pomnilnika zaokrožita paket v močno žepno zverino, ki je več kot pripravljena pogoltniti vse, kar večpredstavnostnega in zahtevnega vržete v njen gobec.

Pogumno v prihodnost

Nakup je za vse tiste, ki želijo pokazati okolici, kako imajo velikega, seveda obvezen. Bodite seveda pozorni, da je treba za prepogljivo prihodnost malce globje seči v žep, kar je tudi razumljivo. Pri Samsungu so menda naredili okoli jurja prototipov, preden so tegale končno spustili v divjino. Je pa navdušujoča tehnična igračka, ki nam daje vedeti, da se razvoj še zdaleč ni končal in da so mobilni telefoni naredili nov preskok na tehnološki evolucijski lestvici. Fleksibilnost uporabe – v enem trenutku je telefon, v drugem pa tablica – ter soliden hardverski paket, ki ga ponuja, so zagotovo dobri argumenti, ki znajo prepričati več kot le nekaj tehno-firbcev.