V kakšnem drugem terminu človeške zgodovine bi bilo to obdobje najbrž namenjeno slikanju pejsažev, antropomorfičnemu nagačevanju mrtvih živali ali ekstremnemu vezenju, danes pa je najboljši pomočnik pri krajšanju časa seveda – tehnologija! Še dobro, ker je maček gledal zelo prestrašeno, ko smo googlali, kaj za vraga je antropomorfično nagačevanje živali.

Naj torej med trajanjem aktualne #ostanidoma karantene tehnologija služi vaši zabavi.

#1 Odličen čas, da bingate vsebine, za katere prej niste našli časa

Najbolj očitna rešitev je seveda priklop na izbrano streaming platformo – Netflix, Amazon Prime, HBO Go, Apple TV+ - in takojšen skok v morje zabavnih vsebin. Binging je enostaven in omogoča odklop od realnosti vsaj do točke, ko nas začne od utrujenosti oči tako boleti glava, da bi nam zrkla najraje skočila iz jamic. Pripravite si prigrizek, ugasnite luči in se zavijte v toplo odejo.

Naši predlogi so sledeči:

Better call Saul (Netflix, 5 sezon)

Spin off vrhunske serije Kriva pota (Breaking bad) s fokusom na trpečem, a trpežnem odvetniku Jimmyju, ki nekje v tretji sezoni postane Saul Goodman.

Love is Blind (Netflix, 1 sezona)

Ljubezenski resničnostni šov, ki so ga klasificirali za eksperiment. Uspešen eksperiment, menda. O skupini moških in žensk, ki živijo v ločenih prostorih in se spoznavajo prek izolacijskih kapsul, ne da bi se kadarkoli dejansko videli. Prek pogovorov se zaljubijo. In zaročijo. Ko pade zaroka, pa se končno prvič tudi vidijo. Strašljivo ali romantično?

Servant (Apple TV+, 1 sezona)

M. Night Shyamalan je pripravil novo psihološko strašljivko, v kateri boste ves čas dvomili o tem, v kaj dejansko verjamete. Dodaten razlog za ogled: odrasli Ron Weasley iz serije o Harryju Potterju se je razvil v res vrhunskega igralca. Ki preklinja!

Picard (Amazon Prime, 1 sezona)

Alex Kurtzman je resda koronavirus nove generacije Zvezdnih stez in tudi Picard ni ušel njegovi objestni potrebi po prilagajanju vsebin irelevantnim družbenim naracijam (že zato, ker so bile Zvezdne steze od nekdaj najbolj progresiven ZF šov na sceni), ampak Picard je vendarle Picard. Patrick Stewart v naslovni vlogi, naš znanstvenofantastični nono, pa čisto gledljiva zgodba, ki vključuje kup znanih podob, od Borgov in Romulancev do starih znancev iz Naslednje generacije.

The Wire (HBO Go, 5 sezon)

Če načrtujete daljšo karanteno, bo tole odličen izbor. 5 sezon kriminalne serije, ki je navduševala kritike in gledalce, danes pa ostaja ena od najbolj prepoznavnih vsebin moderne televizije.

#2 Odpotujte na Kitajski zid – virtualno

Stran AirPano.com vas popelje na različne konce sveta, kjer s pomočjo miške in tipkovnice preprosto skačete z enega helikopterskega posnetka na drug helikopterski posnetek in si ogledujete to ali ono prečudovito lokacijo. Znameniti Veliki kitajski zid, največji gradbeni projekt v zgodovini človeštva (8851,8 kilometra), ki mu – po legendi – zaradi neizprosnih pogojev grajenja rečejo tudi zid žalosti in krvi. Tja pač trenutno ni mogoče odpotovati, si pa lahko privoščite virtualni obisk. In če že ravno klikate, hitro obiščite še Sejšele, pa Taj Mahal, pa …

Kitajski zid
Kot da ste tu, le da ste v bistvu na kavču, brez žuljev in dehidracije

#3 Pobrskajte po spletni zalogi elektronskih knjig

Da ne boste gledali smo premikajočih se sličic, lahko čas kakovostno pokurite tudi s prebiranjem zgodb. Pri nas najdete kratke štorije v sklopu Plažnic (nekatere lahko celo poslušate!) in Med vrsticami, če pa vam angleška pisana beseda ni tuja, pa kar pogumno zaklikajte v katero od številnih baz brezplačnih e-knjig, kot je na primer manybooks.net.

Zvocnice
"Yes! Sem vedela, da mi bo nekdo prebral celo serijo knjig Pesem ledu in ognja!"

#4 Čas za video igrice

Končno lahko z malce manj slabe vesti poženemo Playstation 4 in se lotimo podrobnejše obravnave kavbojske pustolovščine Red Dead Redemption II. Ali pa končno izpilimo svoje strelske veščine v Warzone, zadnji inštalaciji Call of Duty (poglejte napovednik, da boste vedeli, zakaj mora biti tokratni segment te gigantske franšize nujno del vaše realnosti). Če pa prisegate zgolj na mobilne igre, pa lahko prosti čas izkoristite tako, da v igri Coin Master premagate Jennifer Lopez in nas morda tako končno odrešite nadlegovanja s tistimi sitnimi oglasi na Facebooku.

#5 Virtualni obisk muzeja Guggenheim v New Yorku

S pomočjo Googlove storitve Street View si lahko ogledate spiralne stopnice pred vhodom v graciozno stavbo, od tam pa naprej raziskujete dela umetnikov impresionizma, postimpresionizma, moderne in sodobne umetnosti. Kar doma, na kavču, v spodnjicah, z vrečko čipsa v naročju. Ker kultura je miselno stanje, kajne? Kliknite TULE in začnite svojo poučno ekskurzijo.

Guggenheim
Vse to - minus stopnice!

#6 Za večerne urice

Poznamo različne načine introspekcije in mogoče si lahko tole izoliranost od družbe vzamemo tudi za bolj intimno spoznavanje samih sebe. Odvisno od tega, kako ste ujeti v karanteno – sami ali v dvoje – bo treba le izbrati najbolj kompatibilno kategorijo. Brez skrbi, za vse okuse je poskrbljeno, ker drži pravilo, da če nekaj obstaja v realnem svetu, potem obstaja tudi pornografska različica tega. Ne verjamete? Naj vam namignemo, da so na spletu že filmi za odrasle na tematiko koronavirusa. Kako? Tako, da se nastopajoči med seboj prepletajo odeti v skafandre, recimo.

Par televizija
"Brez skrbi, draga. Skafander, ki sem ga jaz naročil, ima drugje odprtino."

Ogledi žgečkljivih vsebin bodo v teh tednih nedvomno v porastu – ko smo prisiljeni omejiti svoje potikanje po zunanjem svetu, si pač družbo poiščemo drugje. Le da preskočimo tisti protokolarni kino in večerjo. Na portalu PornHub se tega še kako zavedajo, zato so Italijanom, ki so zdaj v nacionalni karanteni, za mesec dni podarili dostop do svojih premium vsebin, da se lahko po žvrgolenju na balkonih pred spanjem sprostijo še s kakšnim sočnim filmčkom s tako jasno sliko, da se vidi celo razočaranje staršev glavne igralke. Povezav do teh portalov vam verjetno ni treba posredovati.

Fotografije: Profimedia