Kljub zelo specifičnemu mobilnemu ekosistemu na Kitajskem je Huawei z vsako ponovitvijo svojih vodilnih serij P in Mate znal še kako dobro razbrati in uslišati tudi potrebe uporabnikov na zahodnem trgu. Ni trajalo dolgo, da so tisti, ki prednostno prisegajo na operacijski sistem Android, radostno sprejeli mobilne telefone Huawei, saj so v najbolj ključnih segmentih vedno ne le dohajali, ampak pogosto prekašali konkurenco. Pa še strašansko lepi so bili.

Prav serija P ima tako v srcih uporabnikov že kar nekaj ponovitev prav posebno mesto. Če so telefoni serije Mate običajno nabutani z vso najboljšo mobilno tehnologijo in so kot prave male vesoljske ladje, ki počivajo v naši dlani, so telefoni serije P bolj … lahko bi rekli … čustveni. Imajo neko senzibilnost, ujeto v prefinjeno sožitje tehnike in emocij.

Predanost, ki se čuti

Pri najnovejšem modelu Huawei P40 Pro ni nič drugače. To se je začutilo že takoj, kot nam je Quentin Ting, vodilni oblikovalec mobilnih telefonov Huawei, že od modela P9 predstavljal zgodbo, ki je rodila novi P40. "Telefon ni več samo orodje, postal je naš prijatelj, naš partner. Zato imamo pri mobilnih telefonih zdaj že zelo visoka pričakovanja. K P40 smo tako pristopili, kot da oblikujemo lik, ki bo nastopal v gledališki igri. Obogatiti smo hoteli vse, kar ljudje že poznajo pod znamko Huawei, ne da bi pri tem izničili osebnost telefona."

Te besede se, ko telefon enkrat držite v rokah, tudi začutijo. Različica Pro se takoj začuti kot nekaj, v kar je bilo vložene veliko ljubezni, truda in predvsem premisleka. Huawei P40 Pro je telefon, ki ga hočeš takoj pokazati drugim. Ima neki svoj značaj, svojo edinstvenost. Ko Quentin pove, da v 12 mesecih, kolikor časa običajno traja, da razvijejo nov telefon, absorbirajo več tisoč povratnih informacij uporabnikov vseh vrst mobilnih telefonov, razumemo, da je Huawei P40 Pro odgovor na točno to, kar novodobni uporabnik pričakuje od naslednje generacije telefonov.

Ta veliki zaslon

Prednostni vidik je nedvomno zaslon OLED s prečudovito sliko, ki se pri modelih P40 Pro in P40 Pro + 'preliva' čez subtilno ukrivljene robove in ustvarja občutek brezmejnosti. Kot da telefon ni več naprava, ampak slika, podoba, utrinek, ujet v dlani. Uteleša neko futuristično estetiko, ki danes, ko mobilni telefoni bolj ali manj sledijo eni, precej univerzalni arhitekturi, pomeni veliko. Kolikokrat v tem času še prepoznate točno znamko in model telefona ob prvem pogledu?

P40 Pro
"Preliv" zaslona preko zaobljenega roba na modelih P40 Pro in Pro +

Huaweiev zaslon, potegnjen čez ukrivljen rob, ni nekaj novega, je pa tu izpopolnjen do popolnosti. Distorzij v sliki ni, ta pa se razteza z ločljivostjo 2640 x 1200, medtem ko je P40 Pro tudi prvi telefon, katerega slika se osvežuje z visoko frekvenco 90 Hz. Ne glede na aplikacijo, igro ali posnetek – na P40 Pro je prikazano kristalno čisto, animacije in prehodi iz aplikacij mehke in izkušnja morda že celo lepša kot na domačem monitorju.

Zdaj že 5 kamer

Ko govorimo o Huaweievih telefonih seveda najbolj glasno vedno govorimo o kameri. Oziroma – kamerah. Teh je zdaj na izbočenem hrbtnem skupku kar pet. Nabor teh glavnih kamer je zbran na morda nekoliko nerodno zamišljenim izboklini z znanim pripisom – Leica. Sodelovanje s priznano fotografsko znamko vedno znova rojeva še kako oprijemljive sadove in tudi tokrat je hitro postalo jasno, da se P40 Pro lahko pohvali s tehnično najbolj  impresivno kamero na mobilnem telefonu trenutno na trgu. Naj omenimo tri najbolj ključne.

Primarna 50MP kamera s senzorjem je prava bomba. Konkurence trenutno nima. In čeprav je tudi po velikosti zelo konkretna, uporablja dvojni avtofokus čez celotni senzor, kar prinaša impresivne rezultate. Fotografije so jasne, izrazite, z izpostavljenimi podrobnostmi, in to že z osnovnimi nastavitvami, brez vsakršnih dodatnih mahinacij, filtrov ali nastavitev.  

Huawei P40 Pro
Ah, te čebelice, vedno nekaj pozirajo

Ločena opcija za fotografiranje ponoči (enostavno prestavite iz Photo v Night) pa producira res navdušujoče nočne fotografije. Tudi če fotografirate v praktično popolni temi, telefon s pametno kamero sam ustvari različne svetlobne nivoje fotografije za najboljši učinek. Vi le pritisnete gumb za slikanje in na telefonu se pojavi odštevalnik sekund z navodilom, da držite aparat na miru (približno 8 sekund), medtem ko ustvarja fotografijo, na katero boste ponosni.

P40 Pro
Nočna fotografija zahteva držanje telefona pri miru okoli 8 sekund, da ta poslika ustrezne svetlobne nivoje - ampak kaj, ko nočne fotografije običajno fotografiramo podprti s spojinami, ki niso prijazne do mirnih rok

5x periskopska telefoto leča se je prvič predstavil že pri modelu P30 Pro, le da je tokrat ločljivost senzorja nadgrajena na 12 MP. Pretiranih prednosti pri približevanju (zoom) ni, ker tu praktično ni bilo treba delati kakšnih impresivnih nadgradenj. Deluje kot mora, z rezultati, ki so še vedno med najboljšimi. Tule je na primer fotografije z iste lokacije z 10-kratnim približanjem.

P40 Pro
Normalna fotografija z usmeritvijo proti cerkvi na Rožniku ...
P40 Pro
... in 10 x povečava z iste lokacije v smeri proti Rožniku

Ultraširoki 40MP senzor ponuja opazno nadgradnjo od predhodnika P30 Pro in se tako postavlja ob bok ultraširoki leči na iPhone 11, čeprav je v sami širini posnetka iPhone 11 nekoliko bogatejši. Nekaj kompromisov je bilo pri vseh teh nadgradnjah pač treba sprejeti.

Fotografskih načinov je dovolj za vsako priložnost. Poleg že omenjenega nočnega je tu recimo še portretni, ki ponudi avtomatično optimizacijo osvetlitve (posrečeno imenovano 'beauty mode'), dodatno pa je mogoče, še preden posnamete, na fotografijo aplicirati tudi posebne efekte (svetlobne kroge, srčke, učinek foto kabine ali celo učinek padca svetlobe preko žaluzij (ne vemo točno zakaj se to nuca, ampak zdaj to moramo imeti)).

Prav tako ne boste potrebovali kaj dosti dodatnih aplikacij za poliranje fotografij v galeriji. Zelo enostavno lahko spreminjate kontrast, svetlobo, dodajate različne efekte, filtre in celo oznake. Tisto rdečo puščico na zgornji fotografiji smo ravno tako narisali kar na telefonu. Vzelo nam je 6 sekund.

Prepoznavna estetika

In ko je ravno govora o kompromisih, Quentin Ting pove, da z oblikovalskega stališča vsekakor vedno stopajo po zelo delikatni meji med formo in funkcionalnostjo. A če kje, potem Huawei vedno navduši predvsem na področju dizajna. Tudi P40 Pro bo brez težav obračal glave.

P40 Pro+
Bela varianta modela P40 Pro+ z razkošjem petih zadnjih kamer

Če ste že kdaj božali kakšen primerek iz serije P, veste, da so to telefoni, ki se ne bojijo barv. Pa da ne boste mislili, da so te barve izbrane kar tako, na približno. Vsak odtenek je skrbno premišljen, da telefonu na eni strani ponuja svojevrstno osebnost, na drugi strani pa odgovarja potrebam različnim sortam kupcev. Nekaj za ženske, nekaj za moške, nekaj za minimaliste, nekaj za ekstrovertirance, nekaj za poslovneže, nekaj za umetnike. Nekaj za vsakogar.

Še več. Quentin Ting pove, da ima barva Silver Forst na modelu P40 Pro tudi prav posebno zgodbo. "Inspiracija za barvo je bil spomin iz otroštva. Pozimi je bilo tam, kjer sem odraščal, pogostokrat preveč mrzlo, da bi otroci lahko odšli iz hiše. Zato sem kot deček pozimi večkrat strmel skozi okno in gledal, kako se na steklu tvori ledena plast. Če sem premikal glavo, je odsev svetlobe spreminjal barve na tej plasti. To sem želel poustvariti v barvi Silver Frost."

A čeprav so barve tisti vidik, na katerega je Quentin morda najbolj ponosen, pa je za uporabnika predvsem pomembno, da se telefon dobro … prime. V roko namreč. In se. Nasploh je občutek, ko držimo v roki P40 Pro, izjemen. Keramični material ohišja je lahkoten, zelo prijeten na otip, deluje čvrsto in samozavestno.

P40 Pro

Bi ga imeli?

Vsekakor upamo, da se trgovinski nesporazumi in spori s Kitajsko prenehajo, ker je odsotnost Googla morda res edini oprijemljivi primanjkljaj, s katerim se trenutno soočajo telefoni Huawei. V vseh drugih pogledih pa je P40 Pro, sploh pa njegov še malce izdatnejši sorodnik P40 Pro+, nadvse impresivna naprava. Marsikdo vas bo vprašal, kaj je to za en telefon, ki se tako lepo sveti na soncu (tudi, če boste izbrali bolj klasično belo ali črno barvo), predvsem pa bodo želeli vedeti, s katerim mobilcem tolčete tako hude fotke.

Fotografije: Huawei, arhiv avtorja