Letošnja pomladansko-poletna sezona je vsekakor bila nekaj posebnega. Nekje med karanteno, koronakrizo in priložnostnimi dopusti smo kar malce izgubili percepcijo za čas, tako da se verjetno tudi vam zdi, da je letošnje poletje v bistvu kar zdrvelo mimo, medtem ko pomlad sploh ni obstajala?

Kakorkoli ste že prebredli čez teh nekaj najbolj sončnih mesecev, pa je zdaj čas, da se vrnemo v znano rutino. Letos morda še celo bolj kot kadarkoli prej, saj bomo vatle nove sezone zagnali v senci še kako zobate koronakrize. Kaj torej potrebujete ob sebi, da boste ustrezno pripravljeni – in opremljeni – za vsak izziv, ki vam lahko prekriža pot?

Jesen prihaja
Emm ... ne to.

Primeren prenosni računalnik

Verjamemo, da bi vaš obstoječi prenosnik morda lahko preživel še eno sezono zlorabe, a dejstvo je, da že od sredine maja pogrešate tipko G in da prenosniki po nekaj letih tako ali tako začnejo samoiniciativno izvajati harakiri, zato je prav, da si osvežite prenosno pisarno.

Zakaj zdaj? Ker je podjetje AMD izdalo nov sveženj procesorjev, ki impresivno premagujejo vse Intelove benchmarke, za svoje čipovje pa so hkrati optimizirali proces hlajenja z manj ventilatorji, da so prenosniki s procesorji AMD in integriranimi grafičnimi karticami čudovito lahki. In tihi. Tako lahko po dostopni ceni dobite že pravo zverino (priporočamo vsaj 512 GB SSD disk, in če denarnica dovoljuje, 16 GB spomina, ker so cenovne razlike med 8 GB in 16 GB zdaj precej minimalne).

Študenti
"Makroekonomski kazalci ustrezajo ... u, nova sezona Cursed je na Netflixu!"

Bonus: Če se vam v novi sezoni obeta, da boste večinoma delali od doma, lahko razmislite kar o gamerskem prenosniku, da med tistim sestankom prek Zooma in rokom za oddajo prodajnih rezultatov na hitro odfurate še eno rundo Fornita. Ali pa se na hitro sprostite v igri FallGuys.

Odzivna tablica

Pri tabličnih računalnikih je tako, da dokler ga nimate, ne morete razumeti, kako bedno je lahko življenje brez tablice. Saj se vam zdi, da lahko vse nujne stvari opravite prek mobilnega telefona, a to samo zato, ker še niste izkusili praktičnosti teh izjemnih napravic.

Korespondenca prek elektronske pošte, pregledovanje PDF-dokumentov, Excelovih tabelic ali zapiskov v Wordu, vodenje urnikov, upravljanje drugih naprav, ne nazadnje tudi gledanje Netflixovih filmov – na tabličnem računalniku je vse to enostavno in mobilno, hkrati pa končno tudi prijazno do uporabnika. Ker je večje, preglednejše in lažje za delo. Ko se tako naslednjič že osmič zatipkate v e-pošti, ker jo tipkate po telefonu, se spomnite, da je preostanek sveta že korak naprej.

Tablica
"Ne morem verjeti, da sem toliko let kot podmostni trol Candy Crush Sago igral na ... telefonu!"

Bonus: Če si omislite še prenosno bluetooth tipkovnico, lahko s to kombinacijo potem popolnoma nadomestite prenosni računalnik (itak ste po zgornjem namigu kupili gamerskega, zato je pretežek, da bi ga nosili s seboj čisto povsod).

Barvni tiskalnik

Čeprav živimo v digitalni dobi in se na vsakem koraku trudimo biti ozaveščeni prebivalci modrega planeta, moramo tu in tam vseeno kakšno stvar tudi natisniti iz digitalnega v resnični svet. Da takrat ne budimo soseda in ga prosimo, da na hitro natisne 89 strani dolgo poročilo, ki ste ga seveda zaključili ob volčji uri, z ene od domačih polic pospravite tiste odbojkarske trofeje iz drugega letnika srednje šole in tja raje postavite – tiskalnik.

Pri izbiri težko kiksnete, odločite se le, ali vam je bolj zabavno menjati kartuše s črnilom ali tonerje za laserski tiskalnik. Oboje vam bo vzelo nemalo možganskega procesa, da ugotovite, kako za vraga se to potem sploh reciklira. In še to – tiskalnik naj bo barven. Res je potrebne nekaj več pozornosti, ker včasih namesto črne zmanjka rumene, a bo prej ali slej tista luštna sodelavka/študentska kolegica/soseda iskala nekoga, ki bi ji v barvah natisnil fotografijo z dopusta (ali pa Europass obrazec).

Tiskalnik
"Zakaj je to moje življenje?"

Bonus: Novodobni tiskalniki se z lastnim IP-naslovom povezujejo tudi na internet, tako da lahko v tiskanje na domači tiskalnik pošiljate dokumente, priponke ali obrazce kar prek telefona ali tablice.

Oglasno mesto

Kakovostne slušalke

Tiste ušesne zamaške kar pustite v fitnes torbi. Za pravo koncentracijo potrebujete slušalke, ki bodo učinkovito izolirale okoliške zvoke in omogočile, da se vaši možgani prijetno marinirajo v Mozartovi 40. simfoniji, medtem ko je vaša osredotočenost neomajno usmerjena v delo. Ali študij. Ali iskanje najnovejših mačjih meme šal. Priporočamo brezžične slušalke, da se med vstajanjem od mize ne zapletate v kable in da lahko tisti TED-govor neprekinjeno poslušate tudi, ko morate vmes skočiti na stranišče.

Slušalke
Delo od doma? Ni problema. Delo v glasnem lokalu? Tudi ni problema.

Bonus: Večina slušalk se brez težav povezuje tudi z novejšimi televizorji. Če v vašem gospodinjstvu živijo še drugi predstavniki človeške vrste, sploh takšni, ki nimajo najbolj trdega spanca, lahko slušalke pridejo še kako prav, ko hočete ob dveh ponoči gledati novo sezono serije The Umbrella Academy.

Električni skiro

Veste, kaj še prinaša vsako šolsko leto? Gnečo na cestah. In gneča na cestah je dobra samo za pridobivanje stresnega holesterola. Zato začnite že zdaj razmišljati, kako se lahko premeteno ognete trpečemu plazenju po asfaltu in napornemu iskanju neobstoječih parkirnih prostorov v mestu. Električni skiro reši vse te težave, obenem pa ga imate lahko vedno ob sebi v pisarni ali doma, tako da odpadejo skrbi, da bi vam ga kdo sredi noči ukradel iz kolesarnice.

Skiro
"Pridem čez 10 minut. Če me čez 15 minut še ni, pokliči 112, ker verjetno nisem uspešno zvozil robnika."

Bonus: Če se s periferije vozite na delo v mesto, skiro zložite v prtljažniku, avto pustite na enem od velikih mestnih parkirišč na obrobju in potem na skiroju oddirjate v center. Ne pozabite pomahati revežem, ki na križiščih vzdihujejo, ker bodo očitno morali počakati še eno rdečo luč.

Za sprostitev: igralna konzola

Saj veste, da letos pride Playstation 5, kajne? Ne? No, letos pride Playstation 5. In če mislite, da se imate v življenju prav fino tudi brez igralne konzole, potem samo nikoli niste izkusili Devil May Cry 5 na Playstationu. Vaši dopaminski nivoji tu in tam potrebujejo tudi malce nege. Ne morete ves čas biti samo v pogonu za storilnost. Pomembna je tudi zabava. In ker prihajajo dnevi, ko bo včasih premrzlo, da bi si zabavo našli nekje zunaj, je smiselno, da imate rešitev pri roki.

Igralna konzola
14 dni karantene? Akcija!

Bonus: Novembra pride Cyberpunk 2077, naslednja najboljša stvar v igračarskem svetu. In če vmes kdaj spet zagrozijo, da se moramo skrivati pred virusom, vam z igralno konzolo ne bo treba dvakrat reči, da ostanete doma.

Fotografije: Profimedia