Še preden sem dobil v roke Samsung Galaxy Note20 Ultra, se mi je zdelo, da ga v bistvu že prav dobro poznam. Kot zagret gamer svojo strast do video iger gojim tudi prek tematskih vsebin na Twitchu in YouTubu, kjer pa v zadnjem mesecu praktično ni bilo mogoče pogledati videa ali streama, ne da bi se uvodoma odvrtel oglas za Note20 s simpatično, igrivo, poskočno skladbo. Priznam, da si ga morda prav zato tu in tam že kar sam požvižgavam. Preprosto zleze v uho. Čestitam, Samsung, s pravilnim izborom glasbe ste mi Note20 prižvižgali v zavest, še preden sem sploh vedel, da telefon obstaja.

Seveda sem moral to skladbo imeti na svoji listi Spotify, zato sem šel na lov. S pomočjo Shazama sem hitro našel, kar sem iskal - gre za letošnji poletni štiklc majhne, neodvisne švedske zasedbe I Don't Speak French z naslovom Blow the Speakers Up. Kliknite in si privoščite ta melodični šus v celoti.

Naj po tem manjšem vsebinskem obvozu zdaj končno le naštejem, kaj me je, kot Applovega zagovornika, najbolj navdušilo pri opevanem pametnem telefonu Samsung Galaxy Note20 Ultra.

#1 Zaslon

Da, da – 6,9-palčni zaslon OLED je krasen in čudovit in se razteza z ločljivostjo 1440 x 3088, a tisto, kar dejansko najbolj prepriča, je osveževanje. 120 hertzev! Gamerji še kako razumemo pomembnost osveževanja nad tipičnih 60 Hz, ko smo enkrat na domačih monitorjih izkusili mehkobnost animacije v igrah (no, in tudi pri delu) z osveževanjem pri 120 Hz (ali celo 144 Hz).

Samsung Note20

Ta mala specifikacija je pri Note20 vsekakor izjemen korak naprej, ki ga tudi nezahtevni uporabniki ne bodo spregledali. Čeprav je Applu uspelo na iPhone 11 Pro s 60 Hz osveževanja zelo optimizirati občutek mehkobe v premikih na zaslonu, pa standardiziranega 120 Hz osveževanja vseeno ne doseže. Vsekakor upam, da bo 120 Hz osveževanja novi standard pri telefonih z velikimi zasloni.

#2 S Pen pisalo

Uporaba digitalnih pisal, tako na prenosnikih kot na prejšnjih variacijah Note, se sicer izboljšuje z vsako generacijo, a se zdi, da doslej še ni dosegla tistega pravega občutka ob uporabi. Potem pa je prišel Note20. Že po minutah čečkanja po zaslonu sem ugotovil, da je Samsungu dejansko uspelo optimizirati uporabo digitalnega pisala do točke, ko bi to lahko bila odlična izkušnja tudi za uporabnike, ki telefona nikoli niso upravljali s tem pripomočkom.

Pri Note20 se jim je odlično poklopilo sožitje še nekoliko izboljšanega pisala S Pen in vrhunskega zaslona OLED s 120-herčnim osveževanjem. Tako je zamik med pisanjem in sledjo zanemarljiv, rezultat impresivno avtentičen, občutek pa doslej najbližji občutku dejanskega pisanja s svinčnikom na papir. Dodali so celo zvok granitne konice, ki potuje po papirju (če vas moti, to lahko enostavno izklopite). Še to: telefon zazna, kdaj je roka med pisanjem samo naslonjena na zaslon in tako dotik ne zmoti procesa pisanja. Bravo, Samsung.

Note20

Pri obstoječih uporabnikih serije Note se seveda najde kup uporabnikov, ki so bili ob prejšnjih iteracijah prepričani, da je uporaba pisala S Pen že  izvedena praktično idealno – in to vsekakor drži za nekatere specifične segmente uporabe telefona. Šele zdaj pa se zdi S Pen dodelan do točke, ko bi lahko z njim dejansko počeli vse. In še več. S Pen namreč zdaj omogoča tudi pisanje opomb na PDF-dokumente! Uredniki, lektorji, nadrejeni in vsi drugi – ste že trznili na uporabnost, ki se s tem ponuja?

#3 Baterija

Resda smo danes že vsi zdresirani, da preden zlezemo v posteljo, najprej priklopimo na polnjenje vseh 11 naprav, ki jih potrebujemo na vrhuncu zmogljivosti naslednje jutro – od brivnika in električne zobne ščetke v kopalnici do pametne ure in mobilnega telefona v spalnici. Zato se zadnje čase zelo redko obregnem ob zmogljivost baterije. Če zdrži en dan, je okej.

Je pa splet okoliščin pri igranju z Note20 nepričakovano pritegnil mojo pozornost prav na baterijo. Namreč – za potrebe tega testiranja je Note20 za dobra dva tedna postal moj sekundarni telefon, kar pomeni, da ga nisem ponotranjil kot napravo, pri kateri moram dnevno paziti, koliko soka ima še v bateriji. Zato je pač bil tam, na mizi, pa v žepu, pa v torbi, kot tihi spremljevalec, ki ga nihče ne vpraša, ali je žejen ali lačen. Po štirih dneh resda ne pretirano zahtevne uporabe sem tako nehote ugotovil, da Note20 še vedno vztraja brez polnjenja. In da še niti približno ne kreha na poslednjih odstotkih moči.

Samsung Note20

Zato sem ga vpregel v malce bolj zahtevno uporabo – svetilnost na vsaj 50 odstotkih ves čas, gledanje posnetkov na YouTubu in Twitch streaming, občasna uporaba fotoaparate – in po osmih urah gnanja je baterija s 100 zdrsnila komaj na 52 odstotkov. Res impresivno.

#4 DeX

Te Samsungove domače aplikacije ljubitelji Appla kar ne moremo preboleti. Bilo je navdušujoče že, ko se je ta zmogljivost predstavila s prejšnjim telefonom Note, z dodatnimi izboljšavami pa se DeX razvija v ključno prednost Samsungovih telefonov, ki jo s pekočim zavidanjem pogrešam na Applovih napravah.  

Samsung DeX omogoča enostavno in brezžično povezovanje telefona z desktopom domačega računalnika, da se ekosistema mobilnega telefona in PC-ja elegantno zlijeta v eno. Uporabnosti tega zlitja vam verjetno ni treba pojasnjevati, saj bi menda vsi radi uživali nemoten prehod tako arhivov kot tudi aktivnega dela s telefona na domači ali službeni računalnik, ko to potrebujemo. Pri Note20 DeX skoči še korak naprej – zdaj se ekosistem povezuje tudi s pametnimi televizijami, ki imajo sistem Android. Z našo Sony Bravio sta že najboljša prijatelja, medtem ko se Android TV in Apple TV+ aplikacija na iPhonu še kar ne moreta zmeniti, v kakšnem formatu se prek Chromecasta predvaja film. (V vednost: za povezovanje s Samsungom DeX mora televizor podpirati namestitev aplikacije Miracast.)

Samsung Note20

#5 Večopravilnost

Z najhitrejšim procesorjem v družini Samsungovih mobilnih telefonov pomeni, da je Note20 v bistvu zmogljivi računalnik na dlani, ko k temu prištejemo še 128 GB spomina, pa se zdi večopravilnost kot popolnoma logična zmožnost, ki jo uporabniki Applovih telefonov še vedno pogrešamo. Na Note20 tako za potrebe testiranja brez težav šopam video konferenco, medtem ko vmes pregledujem elektronsko pošto in mogoče še malo spoliram tisti članek, s katerim odlašam že dva dni. Kar pa je točno to, kar od takšne tehnološke dovršenosti, kot so moderni pametni telefoni, tudi pričakujem – da aparat čim bolj natančno sledi mojemu načinu življenja. In Note20 to vsekakor zmore.

Bonus: Kamera

Zakaj kamere v petih točkah nisem omenil? Ker se pri novodobnih mobilnikih menda že zdi samoumevno, da so kamere vrhunske. In odstopanja minimalna. Pri Note20 na hrbtni strani najdete tri kamere, ki seveda ustvarjajo vrhunske fotografije, kar pa je morda le vredno izpostaviti, je petkratni optični in petdesetkratni digitalni zoom. Zakaj je vreden omembe? Morda naj tu raje spregovori tale tvit:

In še dva fotografska vtisa z našega pohajkovanja z Note20:

Samsung Note20
Hiter pogled čez osončene travnike Rakitne
Samsung Note20
Ko se igraš z novim telefonom, ti hitro ukradejo sladoled

Fotografije: Profimedia, Samsung, avtorski arhiv