#1 Prihajajoči klic ne prekrije zaslona

Kako to, da ta rešitev ni bila na voljo že pred kakšnimi devetimi različicami iOS-a, ne bomo ugibali, smo pa zelo navdušeni, da smo jo končno dočakali. Uporabniki iPhonov namreč zelo dobro vemo, kako nadležno je, da prihajajoči klic ustavi vse, karkoli že delamo na telefonu, in s prikazom kličočega prekrije celoten zaslon. Če želimo klic le ignorirati, moramo potem strmeti v zaslon, dokler se revež na drugi strani ne vda.

iOS 14
"Ah, oprosti Simon, odkar imam iOS14 sploh ne vidim tvojih klicev ..."

Zdaj se prihajajoči klic pokaže le kot obvestilo v obliki pasice na vrhu zaslona, kot je to običajno za prihajajoča sporočila ali alarme.

Oglasno mesto

#2 Mini aplikacije

Da bi lažje odkrivali nove aplikacije, je Apple v iOS 14 dodal funkcijo po imenu App Clips. Če smo doslej morali vsako aplikacijo, ki smo jo želeli izkusiti ali pa smo jo potrebovali samo za neko nujno opravilo, v celoti namestiti na telefon in se prebiti čez vse prilagoditve, App Clips omogoča, da dostopamo samo do delčka aplikacije v trenutku, ko jo potrebujemo, v celoti pa si jo potem lahko namestimo, če ugotovimo, da jo resnično potrebujemo.

iOS 14
Nekatere Applove aplikacije pa imajo zdaj tudi čisto svoj 'widget' (recimo Photos, Music in Activity), za hiter pogled in dostop, grafično pa lahko zavzamejo prostor v velikosti 2x2, 4x2 ali celo 4x3 ikon

To je še kako priročno, kadar moramo recimo na hitro nekje plačati parkirnino prek neke nove aplikacije, najeti e-avtomobil ali si naročiti slasten burger. App Clips deluje v povezavi z Apple Pay, hitri dostop do aplikacij pa je možen s skeniranjem App Clip ali kode QR.

#3 Digitalni ključi za avto

O tem se je šušljalo že spomladi, ko so prve digitalne ključe testirali na modelih BMW, zdaj pa je iOS 14 prvi korak, s katerim želi Apple nekoč nadomestiti naš avtomobilski ključ. Žal z inštalacijo iOS 14 še ne bomo mogli vsi odklepati in vžigati avtomobila prek iPhona ali Apple ure, ker bo storitev za začetek na voljo samo za BMW serijo 5 letnik 2021.

Storitev bo na voljo prihodnje leto, ko bomo lahko pokukali globlje v zmožnosti – in potencialne nevarnosti – te na prvi pogled zelo priročne rešitve. Takrat bo na voljo tudi več informacij o tem, kateri avtomobili bodo v bližnji prihodnosti podpirali to storitev, tako da s tistim lizingom za BMW 5 za zdaj lahko še malce počakate.

Oglasno mesto

#4 Aplikacija za tolmačenje

iOS 14 prinaša novo aplikacijo za tolmačenje, ki hitro prevaja tekst in govor v 11 jezikov. Nekaj podobnega že ponuja tudi Google Translate, a ker je to zdaj končno tudi Applova integrirana storitev, deluje precej bolj tekoče, ko dva tujca govorita v en iPhone, ta pa sproti prevaja iz enega v drug jezik. Trenutno so v aplikacijo vključeni naslednji jeziki: angleščina, kitajščina, francoščina, nemščina, španščina, italijanščina, japonščina, korejščina, portugalščina, ruščina in arabščina.

#5 Souporaba slušalk AirPods med napravami

Priljubljene slušalke Apple AirPods so zdaj nekoliko bolj tekoče umeščene v uporabo na različnih Applovih napravah. Če recimo poslušate glasbo na iPhonu in potem preklopite na gledanje Netflixa na iPadu, slušalke avtomatično preklopijo z ene na drugo napravo. In potem spet nazaj, če recimo med gledanjem filma na iPadu prejmete klic na iPhone.

iOS 14
Poslušamo glasbo na Spotify preko iPhone, potem pa vzamemo v roke iPad, da pogledamo en super film in slušalke samodejno preskočijo v uporabo na drugi napravi

Dražje sorodnice slušalk AirPods, ki slišijo na ime AirPods Pro, pa so z iOS 14 dobile še nastavitev 'spatial audio' (izboljšana zvočna izkušnja, ki se je proslavila tudi v Windows 10), s katerim se na precej prepričljiv način imitira surround zvok oziroma zvok, kot smo ga vajeni v kino dvoranah.

#6 Prvi zametki večopravilnosti

Operacijski sistem iOS 14 prinaša t. i. Picture in Picture, prvi resni poskus večopravilnosti, ki omogoča, da lahko recimo med gledanjem filma ali video klica prek FaceTima uporabljamo druge aplikacije, pa to ne prekine videa, ampak ga prestavi v ločen okvirček, ki ga potem lahko po želji premikamo po zaslonu. Ko imamo odprto video aplikacija, preprosto pritisnemo tipko Home oziroma podrsamo spodnji rob zaslona navzgor, kot da bi zaprli aplikacijo, in ta se avtomatično prestavi v mobilni okvirček in predvaja naprej (okvirček se lahko tudi skrije iz zaslona, če želimo le poslušati zvok).

iOS 14
Ker smo pridno opravili trening, si zaslužimo, da med občudovanjem rezultatov pogledamo Twitch streamerko, ki se spotika v igri Fall Guys ... prisežemo, da gledamo zaradi igre!

Ta okvirček se lahko tudi skrije, če od predvajanja želite samo zvok. Končno torej lahko pišemo sporočila, medtem ko gledamo e-šport tekmovanja na Twitchu. Funkcionalnost preverjetno deluje tudi s HBO GO, Netflixom in Apple TV+ aplikacijami, ne deluje pa - zaenkrat - z YouTube.

Naslovna fotografija: Profimedia. Fotografije v članku: Apple Inc.