Oglasno mesto

Hair Challenge

Žanr: Igre

Kaj: Uvodni opis pravi takole: to je avantura, v kateri imate super dolge čudovite lase. Zdi se nam, da so opisi iger postali nekoliko šlampasti, ampak očitno je to prepričalo dovolj Slovencev, da so Hair Challenge pognali na prvo mesto najbolj popularnih aplikacij v trgovini Google Play. V igri tekate po platformah, pobirate pramene las (hm, malce grozljivo, ampak okej) in se izogibate rezilom in škarjam, ki bi lahko ogrozile vaše čudovite dolge lase. Se sliši kot zabava, ki ste jo pogrešali vsa ta leta? Najbrž ne, ampak tako visoka priljubljenost med Slovenci nas je premamila in smo si jo seveda naložili.

Bonus: Mnenja uporabnikov na Google Play trgovini. "Ful šteka, ker imaš dolge lase, potem pa ti jih itak hitro odreže," reče nesrečna uporabnica Nina in igri zabije eno zvezdico. A takoj dobi odgovor: "Šteka zato, ker nimaš dobrega telefona."

BallRun 2048

Žanr: Igre

Kaj: Še ena mobilna igra, le da tokrat poganjate žogo v druge žoge, ki so oštevilčene in od vas zahtevajo nekaj urne matematike, da vaša žoga med igro ustrezno raste. Igra je trenutno na 5. mestu v trgovini Google Play, kamor se je pognala čez noč in nenadoma postala ena od najbolj vročih izborov med slovenskimi uporabniki Android telefonov.

TikTok

Žanr: Socialni mediji

Kaj: Pač, TikTok. Kljub že obstoječi popularnosti tudi v Sloveniji še kar vztrajno raste in ima vsak dan več uporabnikov. V zadnjem mesecu je v trgovini Google Play aplikacija poskočila za šest mest, nekoliko pa zdrsnila v trgovini Apple, kjer je zdaj med najbolj popularnimi aplikacijami v Sloveniji na 6. mestu. Kar pa le pomeni, da očitno le nimajo že čisto vsi naloženega TikToka in da se tako tam zunaj skriva še kar nekaj potencialnih domačih mojstrov TikTok koreografij.

MyFitnessPal

Žanr: Zdravje & fitnes

Kaj: Pandemija je Slovenijo pognala v rekreacijo in aplikacija MyFitnessPal je tako med slovenskimi uporabniki Appla v trgovini Apple skočila na 1. mesto (v rekordnem času skok za kar 272 mest v trgovini Apple). Ima tudi odlično oceno 4.7 in uporabniki – vsaj tisti, ki še niso popolnoma opustili projekt Plaža 2021 – ne najdejo žal besede za ta mobilni pripomoček.

A zakaj med vsemi fitnes aplikacijami prav MyFinessPal? Menda zato, ker ima najbolj izčrpno bazo prehranskih izdelkov in je zato sledenje prežvečenim kalorijam in umeščanju teh v načrt za hujšanje toliko lažji. Poskenirate izdelek in obstaja zelo velika verjetnost, da je že v bazi, pa čeprav ste ga našli na spodnji polici diskontne štacune v Miklavžu pri Lenartu. Tako lahko tudi Slovenci z lokaliziranimi izdelki enostavno beležimo, koliko kalorij smo zaužili.

Aplikacije v Sloveniji
"Poglej, ta aplikacija ima filter, ki te spremeni v hipsterja."

Binance

Žanr: Finance

Kaj: Trenutno najmočnejša aplikacija za trgovanje s kriptovalutami. Odkar je Elon Musk dregnil v sceno z bitcoini, se spet vsi ukvarjajo z idejo hitrega zaslužka na trgu volatilnih kriptovalut. Tudi Slovenija ni imuna za čare te finančne magije in tako je Binance, ki se v podnaslovu hvali z 'Buy Bitcoin Securely', končal na 2. mestu najbolj popularnih aplikacij slovenskih uporabnikov Appla.

Spotify

Žanr: Glasba

Kaj: Spotify počasi izgublja svojo popularnost med slovenskimi uporabniki, a za zdaj še vztraja visoko med iskanimi tako v trgovini Apple kot v Google Play. Spotify je namreč pred kratkim vstopil na slovenski trg in seveda ga je bilo treba preizkusiti. Vsaj dokler smo ga lahko gnali brezplačno – potem pa se je le treba spet odločiti, katera glasbena platforma si zasluži naše cekine. Spotify vsekakor ima svoje prednosti, recimo družinsko naročnino in širok nabor redno obnovljenih plejlist za čisto vse priložnosti.

Viber Messenger

Žanr: Komunikacija

O, glej, Viber se je spet malce povzpel na lestvici popularnosti. Očitno Slovenci potrebujemo še en komunikacijski kanal, na katerega bomo do nadaljnjega prejemali histerične meme šale, animirane mačje GIFe in navdušenja polne posnetke prijateljevih otrok, ki se spuščajo po toboganu. Privlačni vidik Viberja je seveda brezplačno mednarodno klepetanje med priklopom na WiFi omrežje, podobno kot FaceTime Audio ali klici Whatsapp.

Water Color Sort

Žanr: Igre

Kaj: Preden zavijete z očmi, da Slovenci preveč igramo mobilne igrice (in za uporabnike Androidov to morda celo drži, saj v trgovini Google Play med popularnimi dominirajo mobilne igre), naj povemo, da je Water Color Sort vsaj kakovostno zasnovana miselna igra. Ravno prav zabavna, ko sortiramo stekleničke z barvami, in ravno prav težka, da možgani ne zdrsnejo v prosti tek. Zna pa biti kar nevarno zasvajajoča, če vam torej nekje pri nivoju 78 začnejo utripati veke, morda le naredite kratek premor (in ta premor naj ne bo drsanje po TikToku).

Aplikacije v Sloveniji
"Tole je moja hiša na GoogleMaps, tule je pa moj najboljši rezultat v Hair Challenge igri. Hudo, ne? Prost sem od 19h naprej, mimogrede."

AliExpress

Žanr: Trgovina

Spletno nakupovanje je med pandemijo zacvetelo in Slovenci smo v hipu ugotovili, da se številne stvari, ki jih kupujemo, dobijo precej ceneje na spletni aplikaciji kitajske mega trgovine Alibaba. Zato morda ne preseneča, da se je aplikacija AliExpress pojavila med rastočimi trendi slovenskih mobilnih uporabnikov. Vendarle je treba biti iznajdljiv, ko kupuješ že tretji univerzalni daljinski upravljalnik (ta je za spalnico, kajne?). Prijateljski namig: če je na Alibabi nekaj res strašljivo poceni, je zelo verjetno tudi strašljivo zanič.

Bolha.com

Žanr: Trgovina

Naš največji spletni bolšji trg ima seveda tudi svojo aplikacijo. Ker Slovenci težko vržemo stvari v smeti tudi potem, ko se že po marsikaterih parametrih klasificirajo za odpadek, aplikacija Bolha.com ostaja med najbolj popularnimi aplikacijami. Tista zdelana svetilka, ki je prej požarna nevarnost kot pa pripomoček, pa zjahano kolo, pod katerim že sedem let gnezdijo miši, in stol brez četrte noge, ki ga nameravamo sanirati še iz časa Drnovškove administracije – vse to lahko najde svoj prostor na slovenski bolšji tržnici. Vedno namreč obstaja upanje, da želi nekdo plačati 3 evre za tvoj odpadek.

ABOUT YOU Online Fashion Shop

Žanr: Trgovina

Ne vemo, ali dejansko drži ali so le žleht govorice, a pravijo, da so med zimsko karanteno zastoje paketov na poštah po Sloveniji ustvarila prav nešteta naročila iz spletne trgovine About You. Slovenski ljubitelji hitre mode so evforično kopičili izdelke v digitalne košarice in se ob prvih znakih melanholije tolažili s klikanje na gumb 'Oddaj naročilo'. Ni boljše arcnije proti žalosti kot enajst novih tekstilnih izdelkov, od katerih jih moraš potem deset vrniti, ker si optimistično izbral predkarantensko številko hlač.

Microsoft Teams/ZOOM Cloud Meetings

Žanr: Sestankovanje

Ti dve aplikaciji lahko združimo v en paragraf, saj sta tudi v trgovini Apple vztrajno druga ob drugi na lestvici priljubljenosti. Nova realnost sestankov vključuje povezave na spletna Zoom ali Teams druženja, zato ne preseneča, da si ob rahljanju ukrepov, ko je vse več razlogov, zakaj bi šli od doma, številni Slovenci možnost sestankovanja preko Zooma ali Teamsov prenašajo na mobilni telefon. Tako smo lahko na sestanku sredi parka, med sprehodom, med sedenjem v lokalu, med vožnjo do morja. Nova realnost sestankov sploh ni tako grenka, je pa res, da se toliko težje izgovoriš, zakaj se sestanka ne moreš udeležiti.

Naslovna fotografija: Profimedia