Tam, na koncu rta …

Seveda daleč od tega, da bi nasprotovali temu kulturnemu fenomenu, a vendar smo ob prizoru na brezglavo plezanje po ostrih skalah, na katere se ne povzpnejo niti lokalne koze in ovce, pomislili, da bi podali nekaj navodil za primerno in predvsem varno izbiranje selfi lokacij. 

Če ne verjamete, da je to početje lahko nevarno, naj vam zaupamo statistiko, ki pravi, da je stopnja smrtnosti pri tovrstnih podvigih večja od stopnje smrtnosti zaradi napada morskih psov. Kar resda še vedno ni veliko, je pa več, kot bi želeli, za tako nedolžno aktivnost, kot je fotografiranje samega sebe. Zato le previdno, da vaš naslednji selfi ne bo tudi zadnji.

Za čim bolj varno 'sebkanje' (uf, tole se sliši narobe ...) sledite naslednjim korakom:

1. Najprej v izvidnico

Vsak novi kraj, ki ga obiščete, ima številne mikrolokacije, ki so izjemno fotogenične - običajno še bolj fotogenične kot tista ulica, kjer so vam strpali iz avtobusa. A te mikrolokacije so manj znane tudi zato, ker morda niso primerne za vsakega priložnostnega turista. Preden se kot model podate na težko dostopne točke, se zato vsekakor prepričajte, da je lokacija, kjer bi radi naredili naslednjo Instagram objavo, varna.

2. Previdno pri stiliranju

Dober modni stil je po navadi obratno sorazmeren s kriterijem udobnosti. Kar pomeni, da se boste zavoljo optimalne fotke po kamniti poti do zaliva z najlepšim zahodom najverjetneje spotikali v 12-centimetrskih petkah (oziroma, moški, v tistih Pradinih espadrilah s podlatom iz slame). Napaka. Bodite praktični in stlačite vse potrebne modne rekvizite v nahrbtnik, do želene lokacije pa se odpravite v primerni obutvi. Navsezadnje bi sanjsko fotografijo radi posneli brez zvitega gležnja in brez asistence reševalne ekipe.

3. Uporabite primerno zaščito

Tale segment je namenjen predvsem ženski publiki in moškim Instagram zvezdam z več kot 10.000 sledilci. Kar se tiče nanosov na obraz, lahko kopico idej poberete kar od velikih mojstrov ličenja. Filtri seveda delajo čudeže, a dobra osnova je kljub vsemu pravilno nanesen make up.

Uporabite matiran puder, saj ne želite, da se vam koža na fotografiji sveti. Uporabite korektor. In najpomembnejše pravilo: ličite se pri naravni svetlobi, pri čemer imejte v mislih, da bo uporaba UV-zaščitnih filtrov, ki vsebujejo fizikalne UV-filtre (titanov dioksid ali cinkov oksid), na fotografiji vidna. Zato raje uporabljajte kemično UV-zaščito, pa tudi kakšno pokrivalo ne bo odveč.

4. Ne ignorirajte prometa

Fotografiranje na prehodu za pešce, tudi če indikator na semaforju namiguje, da je pred vami še 56 sekund do zelene, ni pametna odločitev, saj v povprečju vsak od nas naredi od  3 do 5 selfijev, preden izbere favorita. Tako se zna hitro zgoditi, da se nekje med tretjim in četrtim selfijem v vas zakadi 18-tonski avtobus.

Prav tako ne izvajajte selfijev na kolesarskih stezah. Tudi parkirišča so lahko nevarna, saj se ne glede na njihovo primarno funkcijo, tudi tam vozila premikajo. Redkokateri voznik bo šel vzvratno in pričakoval, da mu v mrtvem kotu sredi parkirišča neka gospodična stiska račke v objektiv. 

Ste na barki, čolnu, katamaranu, trajektu? Preden ujamete popoln trenutek vetra v laseh, preverite, v kateri kot se nagibate. Navsezadnje ne bi želeli, da vas s telefonom vred iz vode potegne dežurna reševalna ekipa.

5. Selfi med plesnim rajanjem se lahko slabo konča

Dogodki, na katerih se pričakuje večje število ljudi, so sila nevarni za selfi posnetke, zlasti kadar se ljudje premikajo. Če rajate med prvimi vrstami Tomorrowlanda, raje pozabite na tovrstne poskuse, ker lahko hitro izgubite ravnotežje in padete ljudem pod noge ali pa še huje - razbijete telefon, na katerem vas časa še 18 obrokov. 

Če se resnično ne morete odreči ideji novodobnega avtoportreta, bo varneje, če prosite prijatelja, da naredi fotografijo, vi pa samo stegnite roko proti telefonu, da dosežete učinek selfija.

6. V kader ne silite gozdnih živali

Verjetnost, da boste v kader gozdnega selfija ujeli medveda, je sicer nekoliko večja od verjetnosti, da se vam bo v isti kader prikradel gozdni škrat, pa vendar: če ste v parku, kjer se živali prosto gibljejo, jih nikar ne silite v vlogo rekvizitov.

Gremo na specifike? Če stojite za konjem, vedite, da je to precej nevarno početje. Na lastne oči pa smo se tudi prepričali, da je kazanje hrbta sivemu žakoju sila nespametna poteza. Skratka, karkoli planirate, živali izključite iz scenarija, ker nerade igrajo po v naprej predvidenem scenariju. 

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.