Naj uganem – rabljen telefon?

Da – in ne. Ideja nakupa rabljenega telefona se zdi posuta z neprijetnostmi. Od večnega vprašanja, kaj se dejansko skriva v ozadju rabljenega telefona, do končnega prerekanja o ceni je pot, ki je povprečni uporabnik največkrat ni pripravljen prehoditi za nekaj privarčevanih evrov.

Pri rabljenih telefonih, ki jih nažicamo prek spletnih tržnic, nikoli zares ne vemo, ali kupujemo popolnoma delujoč telefon ali le pregovornega mačka v žaklju. In dokler ta transakcijski sistem deluje po principu videno-kupljeno, se zdijo rabljeni telefoni nadvse tvegana naložba.

Obnovljen iPhoneX
Pa poglejmo, če vse dela, kot mora

Do zdaj. Na voljo je namreč čisto nova rešitev, ki se ne konča na parkirišču nekega supermarketa, kjer prodajalec potem vaš 'novi' telefon potegne iz žepa in ugotovite, da je pozabil omeniti manjkajoč napajalni kabel, ampak z elegantno in brezplačno dostavo obnovljenega starega telefona direktno na dom.

Obnovljeni iPhone – star, a se sveti kot nov

Pri A1 so to domislico poimenovali preprosto 'obnovljeni iPhone'. Kar se že takoj sliši bolje kot rabljeni telefon. Kako obnovljen? Tako, da se čuti in uporablja kot nov. Kje je trik? Le v tem, da nihče, razen vas, ne ve, da je iPhone Xs ali iPhone 8, ki ste ga ravnokar potegnili iz žepa, že zabeležil nekaj uporabe. Kaj pa prednosti? Hja, kje začnemo? Dajmo kar pri garanciji.

Oglasno mesto

Prednost 1: 12 mesečna garancija

"Kdo mi zagotavlja, da bo rabljen telefon dejansko delal," je prvo in verjetno najpomembnejše vprašanje, ki si ga zastavimo, ko razmišljamo o nakupu rabljenega telefona. Na spletnih tržnicah ali od znancev nam tega zagotovila ne more dati nihče. Ne vemo, kaj je telefon prestal, kakšne napake morebiti skriva in kje se morda skriva kakšna nepričakovana poškodba. Pri nakupu obnovljenega iPhona pri A1 pa je zgodba precej drugačna. Ob nakupu obnovljenega telefona namreč prejmete kar enoletno garancijo za brezhibno delovanje. In seznam pooblaščenih servisov, ki poskrbijo, da gre tako potem tudi naprej.

Prednost 2: Vem, kaj kupujem

Če bi vam zdajle porinili v roke neki telefon, bi znali na hitro pogledati, ali vse dela tako, kot mora? Ali se telefon vklopi, kliče in odpira aplikacije, ali se baterija polni in zaslon ne doživlja kakšnih opaznih napadov – potem je verjetno v redu. Verjetno. Pri obnovljenih iPhonih so ti v popolnosti pregledani, popravljeni (če je treba so nedelujoči deli zamenjani), programsko posodobljeni in potem izdatno testirani na kar 49 točkah delovanja.

Za kar čim bolj natančen pregled telefona uporabljajo 3D-kamero, ki odkrije tudi vse morebitne mikro poškodbe, opravijo diagnostiko celotnega telefona, trajno izbrišejo vse predhodne podatke, opravijo elektronski test vseh notranjih delov in ga celo olepšajo tudi na zunaj. Tako potem ni neprijetnih presenečenj, češ da se telefon ne želi povezati z vašimi zvočniki prek Bluetootha ravno takrat, ko hočete na družinskem pikniku nažigati hite iz osemdesetih.

Obnovljen iPhoneX
"O, glej, prvi SMS na obnovljenem iPhoneX. Zagotovo mi Miha čestita za dobro odločitev."

Prednost 3: Varujem okolje – in osebni proračun

Z odločitvijo, da tokrat ne navalite na čisto nov telefon, ste del rešitve ogljičnega odtisa na tem upehanem planetu. Na koncu imate v rokah tako ali tako vse prednosti sodobnega mobilnega telefona vrhunske znamke, pa zato ni bilo treba porabljati surovin za izdelovanje še ene naprave, ki se bo nekoč pridružila grmadi zapuščene elektronike.

Prednost 4: Paket nujnih dodatkov

Paket obnovljenega telefona poleg same naprave vključuje vse, kar potrebujete za normalno uporabo. To vključuje podatkovni USB-kabel (za prenos podatkov in polnjenje prek računalnika), hitra navodila za uporabo, garancijski list in tudi lično ekološko embalažo.

Prednost 5: Kot nov? Kot nov!

Celoten proces obnove iPhona sledi vnaprej določenim standardom, ki so del t. i. Zoot Refreshed technology, blagovne znamke podjetja Adapt Global Limited, ki ima uveljavljene in preverjene postopke prenove telefonov. Tako ni nič prepuščeno naključjem – tudi kozmetični videz telefona mora ustrezati nastavljenim parametrom (pravijo jim razred A1+), preden mu dovolijo, da preide v roke novega uporabnika.

Oglasno mesto

Fotografije: Profimedia