Oglasno mesto

Navdušenci nad tehnologijo se kar naprej veselimo predstavitev novih izdelkov podjetja Apple že zato, ker nas v ozadju ličnih napravic vedno čaka še nekaj detektivskega dela. Ker se nakup novega pametnega telefona vendarle izdatno zažre v osebni proračun, je namreč treba pretehtati, kdaj se nadgradnja dejansko splača.

 "Ali dejansko potrebujem najnovejši telefon, če pa moj obstoječi še vedno normalno prejema vse aktualne posodobitve," me nervozno vpraša prijatelj na kavi, ko mu pred nosom pomaham z napovedjo novega iPhone 13. V rokah ima iPhone 8 s počenim zaslonom, jaz na drugi strani božam svoj iPhone 12 Pro Max. Pokažem na njegov telefon, potem pokažem na svoj telefon in rečem: "Oba imava razloge, da ne zamenjava telefonov. In oba ima razloge, da jih."

iPhone Pro
Družina telefonov iPhone 13 Pro in Pro Max na voljo v štirih barvah: črna (Graphite), zlata, srebrna in svetlo modra (Sierra Blue).
iPhone 13
Šopek verzij iPhone 13 in iPhone 13 Mini se ponuja v petih aluminijastih barvah: rdeča, bela (Starlight), črna (Midnight), modra in rožnata (pink).

Ne me hecati!

Vsak uporabnik je namreč popolnoma specifična zver. To, kar sam pri mobilnem telefonu štejem kot pomembno, nekdo drug morda sploh ne uporablja. Popotnik bo mobilni telefon uporabljal drugače kot lokalna influencerka, tako kot bosta menedžer in agent uporabljala telefon popolnoma drugače kot zagreti gamer.

Zato poglejmo, kaj prinaša iPhone 13, kar bi lahko spremenilo ali izboljšalo vašo interakcijo z mobilnim telefonom, da se boste lažje odločili, ali si zasluži mesto v vaši družini.

Baterija

Kljub vsem sposobnostim, ki jih imajo sodobni mobilni telefoni, je na koncu pri vseh uporabnikih zmogljivost baterije en in edini izenačevalec. Ne glede na to, ali ves dan klikamo fotografije, si omogočamo hotspot za delo na prenosniku, pošiljamo elektronska pisma, se jezimo nad objavami na Twitterju ali žulimo mobilne igrice, želimo, da nam telefon brez napajanja zdrži čim dlje.

iPhone 13
Kar brezskrbno naložite tudi najbolj zahtevne mobilne igre, iPhone 13 se ne bo hitro zadihal

Očitno so končno tudi pri podjetju Apple začeli dojemati, da ljudje vsako prosto minuto nekaj 'prčkamo' po telefonu. Zato so poskrbeli, da iPhone 13 ne upeha prehitro, tudi kadar se znajdete v peklenskem kaosu kilavih signalov in mora telefon ves čas preklapljati med hitrejšimi in počasnejšimi mobilnimi mrežami (skakanje z ene na drugo sicer kar utrudi baterijo).

iPhone 13 ima tako večjo baterijo, hkrati pa s pomočjo programskih izpopolnitev tudi bolj inteligentno upravlja mobilne mreže. Posledično se zato že hvali, da zdrži kar 2,5 ure dlje kot zdajšnji rekorder iPhone 12 Pro Max.

Kamera

Ne glede na to, ali ste popotnik, nepremičninski agent, študent, žurer ali le dolgoročni abonent na sončni upravi, telefon zelo verjetno uporabljate tudi kot fotoaparat. Vedno in povsod. Danes smo vajeni, da vsako stvar, ki nas vsaj malce navduši, nemudoma fotografiramo, pa čeprav je to le razkuhan njok, namočen v smetanovo omako.

Fotografija in video sta postala esencialni del vsakodnevne komunikacije, zato zahtevamo, da stvari, ki jih fotografiramo ali posnamemo, izpadejo dovolj kakovostno, da nas tega ni sram deliti z drugimi (če že pri sami vsebini klecne naša kritična distanca).

iPhone 13 se je na trg pognal s štirimi novimi modeli in vsi štirje modeli se lahko pohvalijo s popolnoma novim sistemom kamer. Široka in ultra široka leča na modelu 13 in 13 Mini ter še tretja, močnejša telefoto leča na različicah Pro in Pro Max.

Ključno, kar morate pri novih kamerah vedeti, je, da so te opremljene z večjimi senzorji, kar pomeni, da pri ustvarjanju fotografij in posnetkov ujamejo več svetlobe, zmanjšajo motnje in na fotografiji bolj izpostavijo detajle. Končni rezultat je bolje osvetljena in čistejša fotografija.

Tule je nekaj promocijskih primerov, posnetih na iPhone 13 Pro Max:

Fotografija iPhone 13

Fotografija iPhone 13

Fotografija iPhone 13

Hkrati so na vse skupaj priklopili še izboljšan program za procesiranje fotografij, da bodo te na koncu res izpiljene do zadnjega piksla. Vseeno ne pozabite – tudi iPhone 13 dela samo fotografije, ne čudežev. Če vas zamenjujejo s Stevom Buscemijem, boste še vedno morali uporabiti kakšen čarobni filter, da vas bodo začeli zamenjevati z Bradom Pittom.

Nov način snemanja videoposnetkov

Danes vsaka, še tako banalna situacija spodbudi nekoga, da iz žepa potegne telefon in začne snemati. Ko se prepira z blagajničarko, ko razteguje svoje pravno znanje med policijsko kontrolo, ko otrok upihne še ta šesto svečko, ko posvojeni mešanček naredi preval, ko se udeleži poroke, ki ni njegova, a čuti, da jo mora imeti posneto na lastnem telefonu.

Cinematic iPhone 13
Prebudite hollywoodskega režiserja v sebi in naj bo naslednji slovenski celovečerni film posnet kar na iPhone 13

Te rastoče režiserske težnje se pri iPhone 13 lahko še bolj udejanjijo, saj telefon omogoča nov način snemanja, t. i. cinematic mode. V tem načinu se lahko med snemanjem igramo z globino, tako da imamo recimo najprej izostren subjekt v ospredju, potem pa tranzicijsko izostrimo subjekt v ozadju. Kaj takšnega! Koliko novih Quentinov Tarantinov bomo odkrili!

Kaj pa 5G?

Apple trdi, da bo podpora omrežju 5G do konca leta 2021 na voljo pri več kot 200 ponudnikih v 60 državah po svetu, kar preprosto pomeni, da bo 5G kmalu postal univerzalni standard in povezljivost naprav v to omrežje ne sme biti vprašljiva.

Kompatibilnost z omrežjem 5G je Apple vpeljal v svoje naprave že lani, z novo linijo izdelkov pa predvsem širi dostopnost do več omrežij. Kar je dobra novica, če veliko potujete in želite brezhibno povezovanje v tuja omrežja.

Še en bonus za popotnike: iPhone 13 podpira t. i. dual eSIM, kar omogoča, da si za potovanja omislite digitalno SIM-kartico (ta se ob naročilu preprosto naloži na telefon, ker ni več v fizični obliki), ki potem koristi lokalne tarife prenosa podatkov, medtem ko ste esencialno še vedno priklopljeni na svojo primarno SIM-kartico in normalno dosegljivi.

Več prostora za enako ceno

Apple cene novih telefonov ni niti dvignil niti spustil. Pro in Pro Max tako ostajata med dražjimi podvigi, dobite pa dodaten bonus tisti, ki nadgrajujete v osnovnem oziroma mini razredu, saj so pri teh telefonih brez dviga cene povečali prostor. Če so se prejšnji osnovni in mini modeli začeli pri sramežljivih 64 GB, so tokratne variacije 128 GB, 256 GB in 512 GB. Kar je veliko bolj v skladu s potrebami sodobnega uporabnika.

Je Pro res pro?

Pro je bolj pro kot kadarkoli prej. Če sem ravno prej omenjal prostor na telefonu, naj dodam, da je trinajstica v verziji Pro in Pro Max na voljo tudi v 1 TB (terabajt) različici. Ne vem sicer, koliko fotografij in posnetkov ste skušali doslej stlačiti na svoj telefon, a kot kaže, bo Apple poskrbel, da vaše digitalno kopičenje ne bo imelo omejitve.  

Tisto, kar najbolj navduši pri spremembah na modelu Pro in Pro Max, pa je predvsem zaslon. Ta je zdaj nadgrajen v Super Retina XDR, kar pomeni, da končno (res, končno) podpira osveževanje do 120 Hz. Vse, kar se gleda na Pro in Pro Max, je torej še lepše, pa naj bo to brskanje po spletu ali igranje mobilnih iger.

iPhone 13 Pro
Nova kamera, nov displej s tehnologijo ProMotion, najboljša grafika na iPhone telefonih doslej in še zdržlji dlje kot kadarkoli prej ... Pro je zdaj res pro.

Opazna nadgradnja je še telefoto leča z izboljšanim 3x optičnim zumom, tako da boste lahko tudi ob največjem približevanju dobili zelo čisto sliko. Najbrž zelo priročno za ljubitelje ptic, vohune in raziskovalne novinarje, ki jih zanima, kdo leži na tisti jahti, zasidrani 200 metrov od obale.

Torej, iPhone 13 – da ali ne?

Štirje novi telefoni iPhone 13 so občuten korak naprej v Applovi družini pametne telefonije. Izboljšave so tam, kjer jih opazimo in dejansko potrebujemo. Sploh če ste veliko na poti, je iPhone 13 skoraj zagotovo najboljša izbira. Zdrži dlje, dela hitreje (v osrčju novi 5-jedrni grafični procesor in procesor A15 Bionic), brez težav se povezuje na vsa omrežja, hkrati pa ustvarja še lepše fotografije. Če se je bilo kdaj smiselno finančno stegniti nekoliko dlje za pametni telefon, je to vsekakor iPhone 13, sploh če v naročju še vedno ujčkate karkoli starejšega od dvanajstice.

Fotografije: Profimedia, Apple Inc.