Zbrali so brihtne glave in naredili računico, ki je pokazala, da bi vsako leto imeli tisoče ton manj elektronskih odpadkov, če bi proizvajalce mobilnih telefonov nekako prepričali, da se vsi mobilni telefoni polnijo z enakimi polnilniki.

Da bi kar takoj predlagali rešitev, so že spisali predlagano regulacijo, po kateri bi USB tipa C postal univerzalni priklop za polnjenje vseh mobilnih telefonov, vključno z nekaterimi drugimi elektronskimi napravami – na isti standard bi namreč preklopili tudi vse brezžične slušalke in digitalne fotoaparate.

"Polnilniki polnijo čedalje več esencialnih elektronskih naprav, kar pomeni, da se proda čedalje več in več polnilnikov, ki jih ne moremo uporabljati na vseh teh napravah. To želimo spremeniti. Z našim predlogom bi evropski potrošniki lahko uporabljali en polnilnik za vse prenosne naprave, kar bi bil pomemben korak k povečanju praktičnosti in zmanjšanju elektronskih odpadkov," je odločno povedal Thierry Breton, evropski komisar za notranje trge. Pri tem menda ni žugal s prstom, ampak si ga nekako kar moramo predstavljati, da je.

Apple vztraja pri 'lightning' vtiču

Če kdo že lep čas ignorira obstoj povezave USB-C, je to Apple. Njihove naprave se pumpajo na 'lightning' vtič, zato so se ob novici namrdnili, češ da takšen tip regulacij duši inovacije. Evropski uradniki se niso pustili zmotiti in so predlog za regulacijo že dali v obravnavo.

"Industrija je imela dovolj časa, da uvede lastne rešitve, zdaj pa je čas za ukrepe na zakonodajni ravni. To bi bila pomembna zmaga za potrošnike in okolje, kar je v skladu z našimi zelenimi in digitalnimi ambicijami," je povedala izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, ki se je s podjetjem Apple ravsala že leta 2016, ko je bila še evropska komisarska za konkurenčnost. Takrat sicer zaradi davkov, tokrat pa zaradi kablov.

Evropska komisija upa, da bi s tem predlogom dramatično zmanjšala količino elektronskih odpadkov na stari celini. Pa so polnilniki res tak problem? Naj odgovorijo številke – samo v Evropi zavrženi polnilniki za mobilne telefone predstavljajo 11.000 elektronskih odpadkov vsako leto.

Naslovna fotografija: Profimedia