Kako postanete datamilijonar? Precej simpl. Kliknete na tole povezavo in ste že skoraj na cilju. Kaj je datamilijonar, še porečete? Na hitro: Datamilijonar je tisti frajer, ki na A1 preklopi na enega od paketov MIO in potem živi življenje brez omejitev, obdan v z morjem zabavnih vsebin HBO Go, Voyo ali A1 Xplore Music by Deezer. Kjerkoli, kadarkoli, jasno, tudi v omrežjih 5G.

Glasbena pretočnost na terenu

Koliko podatkov porablja +pretakanje glasbe: Nekoliko je odvisno od aplikacije, ki jo uporabljate, da si v uhlje šopate najnovejše ritme, a nekje najnižja ocena pretočnosti glasbe je 2,5 MB na minuto, kar je v povprečju 150 MB na uro.

Če ste datamilijonar: Adijo, prazgodovina, ko si je bilo treba glasbo posneti na USB-ključek ali presneti s spleta na telefon, ker je sicer že pred kosilom prišlo sporočilo, da smo pokurili 80 % vseh mobilnih podatkov. Datamilijonar se usede v avto, telefon se mu poveže s kontrolnim sistemom in Deezer, Spotify ali Apple Music začnejo takoj z neta šopati motivacijsko plejlisto.

Avtomatično arhiviranje na oblak

Koliko podatkov porablja arhiviranje: Ogromno ali malo, odvisno, kako nujno si želite, da so vaše vsebine varne, še preden se telefon priklopi v poznano mrežo Wi-Fi.

Če ste datamilijonar: Ker vam pri neomejenem prenosu podatkov nihče ne gleda pod prste, koliko gigabajtov ste že obrnili, lahko mirno vklopite avtomatično arhiviranje na oblak, da so vaše mobilne vsebine ves čas na varnem.

Video vedno v najvišji ločljivosti

Koliko podatkov porablja YouTube: Odvisno od kakovosti posnetka, ki ga gledate, a ker v tem času nihče noče živeti v družbi meglene ločljivosti 480 p, tudi poraba podatkov ustrezno poskoči, ko si hočemo tiste vaje za bicepse ogledati v hrustljavo čisti resoluciji. V 480 p  ločljivosti kurimo okoli 360 MB na uro, pri 1080 p pa kar 900 MB na uro. To slednje je okvirno 150 MB/minuto.

Če ste datamilijonar: YouTube je skorajda obvezen za mobilno zabavo. Od video podkastov do pozabljenih oddaj – YouTube vedno pride prav, ko je treba preganjati dolgčas. Druga pretočna zver je Twitch, in če ste po duši gamer (ali če pač radi gledati seksi kvazigamerke, ki se marinirajo v penečih kopelih), potem razumete, da je včasih treba Twitch pognati tudi zunaj dosega Wi-Fi.

Oglasno mesto

Mobilne igre povsod

Koliko podatkov porabljajo mobilne igre: V analizi telefona vam pokaže, katera od mobilnih iger, ki jo nažigate, je najbolj pogoltna. Uporaba tu zelo niha, od 3 MB/uro za enostavnejše igre do celotnega gigabajta na uro pri najzahtevnejših igrah.

Če ste datamilijonar: V čem je fora mobilnih iger, če jih ne morete igrat kadarkoli in kjerkoli? Da se ne obremenjujete z dejstvom, da novejše igre žrejo vse več in več podatkov, ampak le uživate v tem, da je vsaka naslednja mobilna igra še boljša, še lepša in še bolj uživaška. Prihodnost mobilnih iger je preveč svetla, da bi jo omejevali na domači kavč. Zlasti če ste obenem tudi ponosni lastnik tablice – na še večjem zaslonu se tisti Call of Duty doživi še bolj intenzivno.

Kino na poti

Koliko podatkov porablja Netflix: Že srednja ločljivost pohrusta 450 MB/uro, v dejansko gledljivi ločljivosti pa to poskoči na cel gigabajt na uro (17 MB/minuto).

Če ste datamilijonar: OMG, v žepu imamo dejanski kino, pa ga ne uporabljamo? Netflix, HBO Go, Amazon Video Prime, Apple TV+ … Ni, kar ni. Bogate in vedno dopolnjujoče se videoteke z najboljšimi serijami in filmi in dokumentarci in stand upi in animeji. Zato ni lepšega, kot da lahko z novo sezono Brooklyn Nine-Nine nadaljuješ kar v senci koče na Kofcah ali pa v kavarni s pogledom na morje.

Prevlada na družbenih medijih

Koliko podatkov porabijo socialna omrežja: Drsanje po Facebooku približno 120 MB/uro, 160 MB/uro, kadar pregledujete Instagram ali video vsebine.

Če ste datamilijonar: Dejstvo je, da vsakič, ko imamo več kot 15 sekund časa, pograbimo telefon in na hitro podrsamo po najljubšem socialnem omrežju. Ker pa te platforme cuzajo 2 MB podatkov na minuto, v mesecu dni lahko hitro žrtvujemo več, kot imamo na zalogi. Razen če je ta zaloga neomejena. Potem smo vrhunski mojstri Instagrama in lahko svoje sledilno občinstvo neumorno zalagamo s foto dokazi, da je naše življenje boljše od njihovega.

Naslovna fotografija: A1