Preden začnemo - najbrž se sprašujete, kako v Sloveniji sploh ujameš ta famozni 5G? Dobra novica prihaja iz podjetja A1 Slovenija, kjer sporočajo, da so s 5G omrežjem pokrili že več kot 50% prebivalstva naše države, do konca leta pa bo ta številka zelo verjetno poskočila na solidnih 60%. Trenuten seznam mest in krajev (64 jih je trenutno!), kjer je 5G omrežje že dostopno uporabnikom A1 Slovenija, si lahko ogledate na tem naslovu.

1. Zabava na najvišjih obratih

Mobilne igre postajajo tako kakovostne, da jih že zelo težko kritiziramo, pa čeprav se ljubitelji PC in konzolnih iger istočasno zavedamo, da odpirajo Pandorino skrinjico monetizacijskih grozot. Dejstvo je, da se mobilne igre razvijajo z izjemno hitrostjo, 5G omrežje pa bo omogočilo, da jim bomo tekoče uživali kjerkoli, kadarkoli in to istočasno z ljudmi z vsega sveta. Večigralski način je postal default večine sodobnih iger, močni procesorji v naših mobilcih pa zmorejo poganjati že res vrhunsko grafiko.

S tem postajajo mobilne igre podatkovno vedno bolj zahtevne (kot recimo PUGB Mobile, Diablo: Immortal in vse mobilne iteracije iger Call of Duty), kar pa enostavno reši prav 5G omrežje. Gremo en mobilni Fortnite?

Oglasno mesto

2. Temelj za pametna mesta

Morda se koncept pametnega mesta sliši kot nekaj, kar bodo koristile generacije, ki bodo v neonsko osvetljeni preteklosti naokoli frčale v letečih avtomobilih, a so pametna mesta v bistvu nekaj, kar se že razvija v oprijemljivo resničnost. Prav 5G je projektiranje pametnih mest prestavil v še višjo prestavo.

5G
Le katero bo najpametnejše mesto na svetu?

Eden ključnih konceptov pametnih mest je, da vozniki postopoma postajamo potniki. Podjetje Intel najbrž poznate. So avtoritete na področju procesorjev, a njihovi različni segmenti v resnici tvorijo visoko razvojno usmerjeno podjetje, ki se že lep čas spogleduje s pametnimi mesti in tehnologijo, ki bo to omogočila. Prepričani so namreč, da bo do leta 2050 samo potniška ekonomija pametnih mest vredna že 7 bilijonov dolarjev.

Kaj pa to pomeni za nas? Ko se mesto enkrat omreži v hitri 5G internet, se meščani in obiskovalci mesta lahko povežemo v široko matrico podatkov in storitev, ki omogočajo tako sledenje prostim parkirnim mestom kot tudi ustvarjanje boljših delovnih okolij in spodbujanje ustvarjalnosti.

3. Nova generacija dogodkov v živo

Glasbeni festivali, koncerti in športni dogodki se zadnjih nekaj let niso kaj dosti spreminjali. Mogoče se lahko nadejate kakovostnejšega ozvočenja in boljših hotdogov, sam koncept pa se kaj dosti ni spreminjal. S tehnologijo 5G pa dogodki v živo končno le razvijajo doslej neslutene potenciale. Zmožnosti implementacije 5G omrežja v napredno doživetje dogodkov v živo so testirali že na letošnjem festivalu Glastonbury, kjer so obiskovalcem nudili priklop na začasno vzpostavljeno mobilno 5G omrežje - 5G lahko torej sledi dogodkom in ne obratno.

5G dogodki
Dogodki v živo so že sami po sebi nadrealistični - a kot kaže, se jim obeta čisto nova dimenzija

Kar omrežje 5G z visokimi hitrostmi omogoča v tem aspektu je predvsem vključevanje virtualne realnosti (VR) in izboljšane realnost (AR) v same dogodke. S tem bodo obiskovalci pridobili doslej nepredstavljive izboljšave doživljanja dogodkov preko VR ali AR implementacij v samo dogajanje v živo.

Recimo: spremljanje statistike v realnem času, izpis imen nad igralci, medtem ko tekmi v živo sledimo s pametnimi očali, sledenje besedilu pesmi, ki jo ravnokar igrajo na odru in podobne tehnološke čarovnije. Vse to je seveda le dodatek h kakovostnejšim prenosom v živo in omogočanju visoko-resolucijske pretočnosti vsebin neposredno s terena v 360-stopinjskem pogledu, kar bo gledalcu doma, na pametni napravi, omogočalo ročno približevanje in obračanje kamere, kot da lebdi nad samim dogodkom!

4. Spletno nakupovanje kot iz sanj

Je tudi vas pandemija navlekla na udobje spletnega nakupovanja? Priročno, hitro, enostavno – a moramo priznati, da spletnemu nakupovanju vseeno še vedno manjka tista pika na i. Zato ustvarjalci spletne ekonomije odprtih rok pozdravljajo prihod 5G tehnologije, saj bo omogočila korak naprej in dokončno implementacijo fizičnega v virtualno.

5G nakupovanje
Ko si lahko predvideni kavč pred nakupom preslikamo v dom

Kaj to pomeni v praksi? Recimo to, da bomo lahko obleke pomerjali na sebi - v virtualnem okolju, seveda. Pa da bomo lahko kar virtualno podrobneje pregledali in poskusili izdelke, da nam nakup ne bo več narekovala miniaturna fotografija, objavljena v spletni trgovini. Ta hiper-personalizirana digitalna izkušnja bo tako popolnoma spremenila spletno nakupovanje, kot ga poznamo danes – kar pripravite kreditno kartico, obetajo se nam nakupovalna nebesa.