Oglasno mesto

Pred kakšnim mesecem se je s toplim septembrskim vetrcem razblinilo upanje, da bo petnajsti iPhone revolucija med Applovimi mobilnimi napravami. Nihče ni točno vedel, kaj naj bi ta revolucionarni preskok prinesel, smo pa (kot skorajda vsako leto) želeli, da nas Apple preseneti z nekim neslutenim tehnološkim presežkom. Največ ljudi je stavilo na to, da bo iPhone 15 prvi Applov zložljiv telefon, a so se pri Applu odločili, da se bodo za to iteracijo še držali preverjenih oblik. Tako je iPhone 15 le majhen korak naprej na razvojni premici Applovih mobilnikov, ki pa lahko določenim uporabnikom prinese prav to, kar so pričakovali.

iPhone 15 na hitro

Razlogi za nakup

Razlogi za dodatni premislek

Občutno boljša kamera s smiselnimi nadgradanjamiOptični zoom samo na Pro Max različici
Odlična programska podpora za ustvarjanje še boljših fotografijGrafični procesor se pod visokimi obremenitvami upočasni tudi do 50%
Vrhunska stabilizacija pri snemanju video posnetkov120Hz osveževanje samo na Pro in Pro Max
USB-C vhod za polnjenjePolnjenje počasno in hitrejši pretok preko kabla samo na Pro in Pro Max 
Izjemno vzdržljiva baterijaKot vedno - cena

iPhone 15

Lepota v barvah

Ne bomo se pretvarjali, da telefone kupujemo izključno zaradi njihove funkcionalnosti ali zmogljivosti. Seveda hočemo, da je naš mobilni telefon tudi prekrasen. Da je videti vpadljiv, ko počiva na mizi ob kapučinu. Te nepogrešljive napravice danes vendarle stanejo pol premoženja, zato je prav, da se to odraža tudi pri videzu.

Uporabniki so bili lansko leto navdušeni, da se je iPhone 14 ponudil v naboru živahnih, električnih barv, sploh po dolgih letih Applovega priseganja na to, da imamo vsi samo bele in črne iPhone. S to prakso nadaljujejo tudi pri petnajstici, le da so barve pri osnovnem iPhone 15 in 15 Plus modelu (ta veliki Pro in Pro Max sta še vedno le v manj vpadljivih odtenkih) to rundo nekoliko bolj 'utišane'. Niso tako žive. Imajo bolj matiran značaj, kar je posledica obdelanega stekla, ki prekriva hrbtno stran telefona. To steklo preprečuje, da bi bil telefon ves čas popackan z mastnimi prstnimi odtisi, kar je bil velik problem za vse, ki so iPhone 14 uporabljali brez zaščitnega ovitka.

Ko ga premetavamo po rokah, opazimo tudi droben popravek na robovih ohišja. Ti so zdaj nekoliko manj ostri, a ravno dovolj izraziti, da ni občutka, da nam bo telefon zdrsnil iz dlani. Nasploh je prav užitek upravljati z iPhone 15 – je malenkost lažji od pretekle inačice, a se vseeno zdi zelo kompakten, dovršen, dragocen. Govoric o krhkem steklu nismo testirali z nasilnim upogibanjem, je pa telefon čisto lepo preživel naše nerodno rokovanje in prenašanje v različnih torbah.

Dinamični otok za notranjo lepoto

Ne vem, če to moti še koga, a tista zareza na vrhu, v kateri se skriva zvočnik, je vedno najbolj moteč del zaslona. Štrli iz celostne podobe zaslona kot kakšen nadležen tujek. Vsak izdelovalec mobilnih telefonov zato skuša biti revolucionaren v tem, kako bi se ta zvočnik najbolje skril, pri Applu pa so šli v nasprotno smer – in zdi se, da so se odločili pravilno.

Namesto, da bi se obremenjevali, kako zakriti ali bolje integrirati zarezo za zvočnik, so celoten predel spremenili v t.i. dinamični otok (Dynamic Island), kjer se na ovalni črni pasici ob zvočniku lično izpisujejo raznolike nujne informacije za hiter pregled ali hiter dostop do drugih uporabniških nujnosti. Recimo do klica, ki teče v ozadju ali pa do glasbe, ki se predvaja medtem, ko brskate po telefonu. Zareza je tako dobila funkcijo in ni več le nek estetski lapsus na vrhu zaslona.

Poveži me kamorkoli

Verjetno najbolj dramatična sprememba z iPhone 15 je vhod za polnjenje, ki se po dolgih letih Applove ekskluzivne napajalne reže (v zadnjih iteracijah je bil to Lightning) zdaj spreminja v vsesplošni USB-C. Končno! Končno tisti mehki Applov kabel za polnjenje telefona ni najbolj dragocena stvar v hiši, za katero bog ne daj, da se poškoduje.

Kar se tiče hitrosti z novim vhodom sicer takole – Applov priloženi kabel je USB-C 2.0, kar pomeni, da omogoča zgolj hitrosti do 480 megabitov na sekundo. Sprejemljivo za polnjenje, neuporabno za karkoli več, a karkoli več tako ali tako ni možno, če ne izberete iPhone 15 v različicah Pro ali Pro Max.

iPhone 15

V kolikor ste investirali v enega od največjih Applovih mobilnikov, pa se vam splača nabaviti kabel USB-C 3.0, ki omogoča hitrosti do 10 gigabitov na sekundo. S tem boste lahko krasni novi iPhone priklopili tudi na eksterne diske, mikrofone ali celo monitorje. To omogoča lažji prenos podatkov s telefona, upravljanje s telefonom kot z mini računalnikom, končni cilj pa je seveda igrati mobilne igre na ta veliki domači televiziji z igralnim ploščkom.

Z novim USB-C sistemom se pojavi še par luštnih polnilnih priložnosti. Če imate pravilno kombiniran kabel (USB-C v Lightning) lahko recimo z iPhone 15 polnite svoje AirPods slušalke, z USB-C v USB-C kablom pa lahko polnite tudi druge mobilne telefone (ja, tudi Android telefone)! V primeru, da priklopite dva iPhone 15, bo tisti z večjim odstotkom baterije avtomatično začel polniti tistega z manj.

Fotografija kot se šika - a brez večjih preskokov

Kamera ne prinaša večjih sprememb, ker se je precej optimizirala že pri iPhone 14 – spredaj nas še vedno lovi z 12MP, zadaj z 48MP, je pa precej bolj občutna hitrost ustvarjanja fotografij, sploh fotografij, ki nastajajo pod slabšimi pogoji, recimo ponoči. Nastajanje teh fotografij se namreč zanaša na procesorsko moč in novi A16 procesor je v zmogljivosti na samem vrhu.

iPhone 15
iPhone 15 odlično procesira nočne fotografije
iPhone 15
Kontrast, ki bi ga kar na pijačo peljali
iPhone 15
Imate radi detajle? iPhone 15 tudi!

Učinkovitost procesorja A16 se dodatno izkaže pri ustvarjanju fotografij s povečevanjem (zoom), saj je končna slika bolj čista in z boljšim kontrastom. Z zavedanjem, da se lahko Apple zdaj pohvali z boljšimi zoom fotografijami, so v nastavitve dodali še možnost nastavljanja takojšnjega zooma ob preklopu na kamero, kar je prijetna funkcija, če ste eden tistih, ki med fotografiranjem običajno takoj s prsti preklopi iz začetnega 1.0 v malce večji zoom.

Oglasno mesto

Je to telefon zame?

Če bi preskočili na standardni iPhone 15 ali iPhone 15 Plus iz iPhone 14 oziroma iPhone 14 Plus – ne. Nadgradenj je premalo. USB-C je sicer super rešitev, a bi za prehod moral Apple vsaj končno nadgraditi tudi osveževanje zaslona tudi za te različice iz zdaj že arhaičnih 60Hz na 120Hz. Kot v prejšnji iteraciji, se z osveževanjem 120Hz lahko tudi tokrat pohvalita samo modela Pro in Pro Max in sta zato vsekakor tisti različici, ki bi vam jih vsekakor predlagali, če se odločate za petnajstico.

Poznavalci sicer pravijo, da 60Hz osveževanje ni velik problem. Morda imamo res samo zagreti 'gamerji' in pikolovski 'nerdi' problem s tem osveževanjem, ker smo svoje igralske monitorje že davno nadgradili na 244Hz in več. A čeprav povprečni uporabniki ne štejejo osveževanje zaslona kot prioriteto, pa bi si vseeno zaslužili, da tudi njihove oči ugledajo prekrasno čistost višjih frekvenc osveževanja.

Končna odločitev

Trenutno je univerzalni konsenz nekako takole – če uporabljate iPhone 12 Pro ali starejši, vam bo prehod na iPhone 15 kot zgodnja božična parada. Slika bo čudovitejša, zvok bolj čist, fotografije bolj jasne, vse bo delalo hitreje in še za par gramov lažji telefon boste imeli v žepu. Vsi ostali pa lahko za enkrat še malce počakate. iPhone 15 je predvsem Applov prisiljen prehod na USB-C polnjenje, kar je sicer izredno uporabno in odpira nove priložnosti tudi za način uporabe telefona, a bomo za kaj bolj dramatičnega morali počakati na naslednje leto.

Fotografije: Osebni arhiv, Profimedia, Apple, Inc.