Ni se bilo težko zaljubiti v dva komično debela starša, ki imata tri presenetljivo suhe otroke in se med obmetavanjem z lahkotnimi šalami prebijata skozi živopisne grožnje brezposelnosti in ekonomske omejenosti. 

Recept je bil skorajda neprebojen. Na eni strani imamo vedno energično Roseanne, katere vreščeči glas bi lahko v trenutkih njenega maksimalnega razburjenja trgal tapete s sten, na drugi strani pa Johna Goodmana v vlogi dobrodušnega očeta Dana Connerja, ki se v družinskem kaosu tolaži z velikimi obroki in čustveno otopelostjo. Med njiju se vrinejo trije šoloobvezni otroci, prepričani, da so vsak zase najpametnejši, ko jim življenje ponuja njihove prve izzive s področja ljubezni, odvisnosti, samostojnosti, samozavesti in borbe za zadnji kos jabolčne pite, ki se ji mama Roseanne ne bo kar tako odrekla.

Da je zadeva lahko funkcionirala devet sezon, je bila potrebna le še zadnja sestavina – vsi se med seboj sovražijo. S tem smo dobili komično serijo, ki je med letoma 1988 in 1996 svetu pokazala, da je ekonomska in sorodstvena disfunkcionalnost lahko tako zabavna, da za to dobiš celo več emmyjev.

Trenutno smo na sredini desete sezone serije, ki so jo po 22 letih oživeli in oklicali za Roseanne Revival. Prvi vtisi kritikov in gledalcev so zelo pozitivni. Če bo šlo kaj dlje od ene sezone, še ni jasno. Roseanne Barr je ob premieri uvodne epizode le povedala, da je srečna, ker ima priložnost ustvariti deseto sezono in zaključiti zgodbo družine Conner. A glede na vse, kar se je pripetilo v deveti sezoni, smo bili v dvomih. Kljub temu serija ponudi ustrezne odgovore. In nekaj dodatnih, a zelo resničnih zapletov.

Prenovljena serija s staro dobro Roseanne

1. Usoda patriarha Dana Connerja

Najbolj delikaten segment zgodbe iz originalne serije je bilo vsekakor zaključno razkritje o Danu Connerju, liku Johna Goodmana. Zato so ga, k sreči, razrešili že takoj v prvi epizodi na novo oživljene serije. Dan Conner je seveda živ. Bo besedah Roseanne Barr je bila njegova lažna smrt na svoj način zasejana že v originalnem scenariju, kjer Roseanne večkrat poudari, da njena prava strast niso (zgolj) jabolčne pite in čokoladni namazi na žlico, ampak tudi kreativno pisanje. "Roseanne je pisateljica," pove prav Roseanne. John Goodman in Roseanne Barr pa nista edina originalna igralca, ki sta se vrnila v serijo. Na presenečenje številnih se je vrnila skorajda celotna zasedba.

2. Vrnile so se tudi Alicia Goranson, Sara Gilbert in Sarah Chalke

Sara Gilbert kot temačna, sarkastična hčerka Darlene, ki je v preteklih dveh desetletjih križarila po različnih televizijskih serijah, od Urgence (ER) do 24, in se nazadnje kolikor toliko zasidrala kot stranski lik v komični seriji Veliki pokovci (The Big Bang Theory), je ob vrnitvi v serijo Roseanne dodala, da bomo za odgovor, če (in kdaj) se z njo vrača tudi Johnny Galecki (v Roseanne njen fant, v Velikih pokovcih pa ravno tako njen sicer bolj rekreativen romantični interes), preveriti na  njegovem instagramu.

Alicia Goranson se je vrnila kot živahna hčerka Becky, z njo pa se vrača tudi Sarah Chalke, ki je medtem imela zelo opazno vlogo v zdravniški komični seriji Mladi zdravniki (Scrubs). Sarah Chalke je obdržala vlogo Andree, Beckyjine prijateljice, ki jo zdaj, v tej nastavitvi, Becky najame kot nadomestno mamo.

Originalni postavi so se pridružili še Michael Fishman kot sin DJ Conner, Laurie Metcalf kot sestra Jackie Harries in Estelle Parsons kot vedno kritična mama.

3. Becky je vdova

Producenti so se odločili, da bo hčerka Becky predstavljena kot vdova, ker bo tako serija delovala še bolj naturalistično. Glenn Quinn, igralec, ki je v originalni seriji nastopal kot fant in pozneje mož mlade Becky, je namreč leta 2002 umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Na ta način so se, po besedah Sare Gilbert, spomnili na njihovega nekdanjega soigralca.

4. Roseanne ne skriva svojih političnih preferenc

Roseanne Conner je v seriji volila Trumpa, ker je Roseanne Barr leta 2016 dejansko volila Trumpa. Teh političnih pogledov niso želeli spreminjati ali jih zanikati, saj so prepričani, da so s tem seriji ponudili bolj pristno sporočilo. Ves svet namreč ve, da je Roseanne podpornica Trumpa – zakaj bi to skrivali. Ko so vprašali, ali je Dan Conner, njen mož v seriji, prav tako volil Trumpa, pa je Roseanne le z nasmehom dejala: "Dan ni šel na volitve."

Michael Fishman, ki v seriji nastopa kot najmlajši sin DJ in je v novi sezoni odrasel, poročen s črnko in ima z njo tudi otroka, je branil ta vidik serije rekoč, da so ga prav ti ljudje in ta serija naučili, da je treba imeti odprte misli in bili družbeno ozaveščen.

Fotografije: Disney ABC Television Group