Premiera: 14. junij 2018

Ko je napovednik za Oceanovih 8 (Ocean's 8), spin-off franšize Oceanovih 11, predstavil novo ekipo, ki jo sestavlja osem vplivnih ženskih igralk, se je svet odzval z navdušenjem. Seveda se s tem želi Hollywood odpreti ideji, da se ženskam ponuja tudi vloge, ki so bile doslej rezervirane zgolj za moške. Liberalni mediji so zato z entuziazmom pospremili igralski seznam odličnih zvezdniških žensk v postavi nove tatinske ekipe, ki bo v tej nastavitvi izvedla pretkano krajo 150 milijonov težke verižice, četudi bo ta na večer kraje visela za vratom fiktivne zvezdnice Daphne Kluger (igra jo Anne Hathaway). 

Pred leti je Oceanovih 11 razloge za mojstre dolgoprstih podvigov našel v mešanici ega, testosterona in maščevanja. George Clooney, Brad Pitt in prijatelji so Andyja Garcio in njegov vrhunsko varovan kazino v bistvu olupili zato, ker so ga lahko. In ker je bil Andy Garcia tečen možicelj, se je zdelo, da je bil to kriminal brez žrtve. 

Tatvina, ki jo podpira več kot le en razlog

Pri Oceanovih 8 pa se, vsaj inicialno, zdi, da so razlogi bolj pragmatični. In s tem bolj – pristni? Debbie Ocean (igra jo Sandra Bullock), odtujena sestra originalnega Dannyja Oceana, ki ga poznamo z obrazom Georga Clooneyja (oziroma Franka Sinatre, če ste bolj zapriseženi arhaični različici iz leta 1960), svojo ekipo še sedmih žensk sestavi zato, ker na svojem pogojnem izpustu kaj drugega kot krasti niti ne zna.

Podporni mediji ob tem dodajajo, da se v tem skriva sporočilo težkega zaposlovanja bivših kaznjencev. Preostala dekleta se pridružijo iz preživitvenih razlogov – ena recimo noče več živeti z mamo, druga potrebuje denar, da se prebije na bolje v svojem prekarnem življenju, tretja potrebuje pomoč, da nahrani svoje otroke. 

Oceanovih 8

Sporočilo je torej, da je Oceanovih 8 na tej nalogi zaradi neizprosnih okoliščin, medtem kot se je Oceanovih 11 v Armanijevih oblekah dobivalo v prestižnih hotelskih sobah in kovalo načrt, postavljen na temeljih samovšečnosti in dejstva, da je Danny Ocean na koncu le želel bivše dekle zvabiti nazaj v svojo posteljo. 

Samo rimejki z ženskimi ekipami na dolgi rok ne bodo dovolj

Čeprav se Oceanovih 8 v izvedbi z žensko ekipo zdi še ena zmaga za feministično obarvana gibanja modernega Hollywooda, pa to še zdaleč ni tisto, kar bo premaknilo kretnice za prisotnost žensk v resnih filmskih vlogah. Tam, kjer jih v resnici primanjkuje. 

Oceanovih 8 se namreč postavlja ob bok rimejku Izganjalcem duhov (Ghostbusters), kjer so štiri originalne izganjalce zamenjale štiri izganjalke (in dokazale, da samo zamenjati moške za ženske, brez občutka za kvaliteto scenarija, ni dovolj) in komediji Dekliška noč (Rough Night), nekakšni ženski različici Prekrokane noči. Ko se ekipe moških menja za ekipe žensk v lahkotnih popkorn produkcijah, to ne rešuje dejstev, da številne uveljavljene igralke, z dolgoletnim igralskim stažem, še vedno životarijo v neopaznih, slaboumnih serijah in nizkoproračunskih filmih, ki nabirajo plesen nekje v temnih kotičkih Netflixa in Huluja. 

Filmi, ki so senzacija samo zato, ker so vključene vrhunske ženske zvezdnice – v Oceanovih 8 Sandri Bullock med drugim družbo delajo tudi izjemna Cate Blanchett, pa vedno simpatična Mindy Kaling (iz Foxove serije Mindy se dogaja (The Mindy Project)) in celo multitalentirana Rihanna – pritegnejo pozornost za tisti bežni trenutek, kot zabavni utrinek, in ne kot jasno sporočilo. 

Oceanovih 8 z manjkajočo Anne Hathaway

Pa vendarle – Oceanovih 8 se gleda kot čista, neokrnjena zabava. Igralke so izbrane pametno in smiselno. Delujejo na vseh nivojih. Imajo več dimenzij in ni se težko prepustiti tej sveži različici Oceanovih roparskih avantur. Prepričajo. Osemkrat. 

Besedilo: Tim Lender. Fotografije: Profimedia.