1. The First Purge

Kdaj: 4. julij

Zdaj ko je Očiščenje (Purge) že postalo utečena franšiza z jubilejnimi nastavitvami, ki z vsakim delom v svojih podobah groze podajajo kritičen pogled na družbo, politiko in sistem nasploh, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo svojo zgodbo Očiščenja dobil tudi Donald Trump.

Na promocijski naslovnici je tokrat znan Trumpov simbol – rdeča čepica, na kateri je z belimi črkami izpisan naslov filma, zgodba pa nas popelje na začetek ideje "noči brez zakonov", ko se takrat kot le sociološka teorija preizkusi v izolirani družbi in doživi jezen – in ustrezno krvav – odziv marginaliziranih.

V filmu bomo končno izvedeli, kako se je družba kolektivno odločila, da sprejme ta nasilni dan kot nekaj samoumevnega, obenem pa se v ozadju razkrije ekonomski aspekt Očiščenja, kjer se revnim ljudem plačuje, da iz leta v leto ostajajo na območju Staten Islanda in na krvavi dan postanejo žrtve nasilnega sproščanja ostalih. 

"Prikazana je monetizacija umorov in nasilja, spodbujanje ubijanja in ohranjanja ljudi na določnem območju samo zato, da so lahko žrtve," je ob promocijski napovedi dodal scenarist Jason DeMonaco.

Premiera na ameriški dan neodvisnosti prav tako ni naključje.

2. Predator

Kdaj: 13. avgust

Ker bomo na naslednjega Osmega potnika morali še malce počakati, nas bo vmes preganjal njegov arhaični nasprotnik. Ljubitelji filmov Predator verjetno ne želijo priznati, da je po Predatorju 2 leta 1990 nastal še kakšen film s tem imenom, zato se je režiser Shane Black z najnovejšo interpretacijo teh ikon filmske fantastike želel vrniti h poznanim koreninam.

Zgodba je postavljena v čas med prvega in drugega Predatorja, osredotoči pa se na skupino izkušenih vojakov, ki v ameriškem predmestju naletijo na ladjo teh krvoločnih medgalaktičnih klavcev. 

3. The Nun

Kdaj: 7. september

Jesen je odličen letni čas za sveža jabolka, demonske obsesije in izganjanje hudiča. Zato bo Nuna kot nalašč, da nam požene adrenalin po žilah in za kakšen mesec dni odloži načrtovano jesensko utrujenost.

Dogajanje v filmu je postavljeno v leto 1952, ko se katoliški duhovnik iz Vatikana odpravi v samostan v Romuniji, da razišče samomor tamkajšnje nune. A ker to ni turistična oddaja, ga tam seveda čakajo nadnaravne znamenitosti in z njimi resen preizkus za njegovo vero. Film je osnovan kot peta inštalacija uspešne franšize Priklicano zlo (The Conjuring).

4. Halloween

Kdaj: 19. oktober

Kraljica kričanja Jamie Lee Curtis se vrača v novodobni nastavitvi legendarnega najstniškega slasherja, v katerem se obeta njen poslednji obračun z Michaelom Myersom, morilcem s hokejsko masko.

Ne glede na vse sprevržene variante te neskončne franšize, ki smo jih gledali v preteklih letih, bo ta dejansko nadaljevanje originalne Noči čarovnic. Jamie Lee Curtis bo spet kričala in bežala, John Carpenter, režiser prvega dela, pa bo tokrat kot producent poskrbel, da nam bo med gledanjem kar čim bolj neprijetno.

5. The House That Jack Built

Kdaj: 29. november

Hudimana, skorajda smo že pozabili, da Matt Dillon še obstaja. Očitno so zanj po dolgih letih le našli vlogo v visokoproračunskem filmu. In to je vsekakor vloga, v kateri ga nihče ni pričakoval – nastopil bo namreč kot serijski morilec.

V tej psihološki grozljivki bomo spremljali 12 let njegovega razvoja iz mejnega čudaka v brutalnega morilca, ob tem pa odkrivali, kaj ga je gnalo, kaj ga je motiviralo in kaj mu je to pomenilo. Ob njem bosta nastopila tudi Uma Thurman in Riley Keough, režiserski stolček pa bo zasedel Lars Von Trier, mojster ustvarjanja filmske tesnobe in grozot.

Besedilo: Darjo Hrib. Fotografije: Profimedia.