Premiera: 7. junij 2018

Prvi Jurski svet (ne Jurski park, da ne bo pomote) smo verjetno gledali prav vsi. In večini je bil celo zelo všeč. Tako vsaj trdijo metrike, ki govorijo, da je film leta 2015 ustvaril 1,6 milijarde dolarjev dobička in si na Rotten Tomatoes priboril solidne ocene kritikov (71 %) in gledalcev (78 %). Nadaljevanje je bilo logično in za številne težko pričakovano. Zdaj, ko je tik pred vrati, najprej na hitro poglejmo, kaj nam prinaša, potem pa se za trenutek posvetimo še temu, kako je prav Jurski svet izničil ključni element strahu, ki so ga dinozavri kot pošasti zagotavljale v tej franšizi že od leta 1993.

Jurski svet 2: Padlo kraljestvo
Nova razdelitev moči: vulkan - dinozaver - človek

Kratki sinopsis Padlega kraljestva

Zabaviščni park, ki ga obiščemo v Jurskem svetu, je uničen. Lokacija epskega boja med tiranozavrom, velociraptorji in podivjanim genetsko spremenjenem dinozavrom, ki ga v filmu imenujejo Indominus rex, za seboj pač ne more pustiti drugega kot ruševine in slabe spomine. Preživeli so pobegnili in otok Isla Nublar je (ponovno) prepuščen dinozavrom. Štiri leta pozneje naši vrli junaki iz prvega dela dobijo sporočilo, da bo na otoku razgnalo vulkan, kar bo še drugič v zgodovini sveta pobilo vse, kar je na svetu dinozavrov. 

Jurski svet 2: Padlo kraljestvo
"Samo trenutek ... kam gremo?"

Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), ki v prvem delu samo po čudežu ni postala 'brunch' dinozavrom, zato ponovno zaprosi za pomoč postavnega Owena Gradyja (Chris Pratt), ki se že v originalu uveljavi kot šepetalec dinozavrom. Misija je jasna: rešiti dinozavre pred vnovičnim izumrtjem. A v proces reševalne akcije se vpletejo sumljivi interesi in zarota, ki lahko človeštvo čez noč spremeni v kričeče dinozavrske brikete. 

Dinozavri kot izvor strahu

Sporočilo te zdaj že legendarne filmske franšize je bilo v osnovi to, da se ljudje ne smemo igrati boga. Da ne smemo spreminjati zakonov narave zaradi lastnega ega ali fascinacije, ker se lahko hitro znajdemo na napačni strani prehranjevalne lestvice. Vsak naslednji del je potem to sporočilo negiral na podlagi sebičnosti, ignorance ali korporativnega pohlepa.

Primeru slednjega smo bili priča v prejšnjem Jurskem svetu, kjer Indominus rex premeteno pobegne iz betonske ograde in prične kolovratiti po parku, kar logično vodi do postopka evakuacije, ob čemer pa piarovka Claire najprej pomisli: "Park ne bo nikoli več odprt." To, da medtem Indominus rex poskuša njuna nečaka uvrstiti na svoj jedilnik, jo presune precej pozneje.

Jurski svet v prvo
90% groze, 10% slabega zadaha

Sporočilo o tem, da imamo ljudje danes priložnost obstajati na tem planetu zato, ker so dinozavri izumrli, se v tej franšizi poskuša vsakič znova pokazati z vseh zornih kotov. Da bi bilo kar čim bolj jasno, kako naša betežna vrsta ne bi nikoli razvila iPhona in avtomobilov Tesla, če bi morali planet deliti s tiranozavri in triceratopsi, ker bi večino časa izven zavetja jam bežali pred zagotovo smrtjo. Dinozavri so zato v vseh preteklih Jurskih filmih bili učinkovit vir strahu, saj se jih ni moglo nadzorovati. Bili so pretkani, nepredvidljivi in predvsem ves čas lačni.

Ko dinozavri postanejo prijatelji

Dinozavri in ljudje torej nismo kompatibilni. Če nas lahko ugonobi že milimeter velik klop, si lahko mislimo, koliko časa bi zdržali v družbi kot hiše velikih kuščarjev (bi pa imeli ogromno materiala za torbice in čevlje). In medtem, ko so v originalnem Jurskem parku hoteli idejo razumevanja 65 milijonov let izumrlih vrst izničiti takoj, ko je ekipa nadobudnih avanturistov padla na inteligenčnem testu prebrisanih velociraptorjev, Jurski svet prav to neskladnost vrst postavi na glavo. V Jurskem svetu človek in dinozavri – sodelujejo.

Jurski svet 2: Padlo kraljestvo
"Poimenoval te bom Fifi in s tvojim prijateljstvom kompenziral vsa propadla razmerja."

Owen, naš vrli šepetalec dinozavrov, je namreč trener velociraptorjev, ki potem tekajo z njim, ko on po džungli otoka Nublar drvi z motokros motorjem, kot da so dresirana ekipa haskijev. S tem je Jurski svet razvodenel tisto največje tveganje – igranje z vrsto, ki nas želi pohrustati. Če obstaja možnost, da se spoprijateljimo, lahko zdaj to možnost izkoristimo kadarkoli, mar ne?

Recimo že kar v Padlem kraljestvu, saj se Owen vrača na Islo Nubal predvsem zato, da reši svojega luskavega prijatelja, alfa velociraptorja Blueja, ki se je v prvem napadu zanj boril z Indominusom rexom. Tu novi Jurski svet diši po iztočnici za Lessie se vrača in edino upanje je, da ob snidenju Blueja in Owena prvi drugega požre. Potem ima franšiza vsekakor dobro izhodišče za naprej, sporočilo pa končno ostane nespremenjeno in v skladu z zdravo pametjo – dinozavri bi bili katastrofalni domači ljubljenčki.

Besedilo: Darjo Hrib. Fotografije: Profimedia.