5. Catwoman v filmu Batman se vrača (Batman Returns, 1992)

Catwoman v filmu Batman se vrača

Preden je Catwoman dobila čisto svoj film, v katerem je mijavkala na strani dobrih, se je kot antagonistka pojavila v drugem Batmanu. Tam je imela le eno nalogo – da spravlja ob živce Michaela Keatona. V oprijeti lateks opremi se je skrivala fantastična Michelle Pfeiffer in uspelo ji je definirati sloko podobo te superherojske mačke za vse prihodnje nastavitve.

Rekla je: "Mijav."

4. Doctor Octopus v Spider-Manu 2 (Spider-Man 2, 2004)

Doktor Hobotnica v drugem Spider-Manu

Ko so Alfredu Molini v drugem Spider-Manu iz hrbta pognale štiri robotske roke in ga za vselej spremenile v verjetno najbolj praktičen gospodinjski pripomoček na planetu (pa tudi najbolj zlovešč), nismo dobili tipičnega zlobneža, ampak večplastnega posebneža, ki ga ni bilo težko imeti rad. Ker smo se z njim lahko poistovetili. Bil je žrtev lastnih strasti in ambicij, ki se zave svoje zablode in postane pravi tragični lik.

Rekel je: "Ne bom umrl pošast!"

3. Mystique v filmu Možje X (X-Men)

Mystique v franšizi Možje X

Rebecca Romijn je ena tistih zvezdnic, ob katerih večina moških začne nenadzorovano proizvajati dodatne količine sline. Kot Mystique, agilna vohunka, se v originalu pojavlja kot modra mutantka s kačjo kožo, a se lahko spremeni v kogarkoli. Stoji ob strani svojemu šefu Magnetu in nedvomno mu jo vsi možje X še kako zavidajo. V zadnjih nastavitvah jo sicer igra Jennifer Lawrence.

Rekla je: "Veš, ljudje, kot si ti, so razlog, zakaj sem kot otrok s strahom hodila v šolo."

2. Zimski vojak v Stotniku Amerika (Captain America)

Zimski vojak v Maščevalcih

Zimski vojak (Winter Soldier) je redni gost v franšizi Stotnik Amerika in vsekakor poseben zlobnež. Predvsem zato, ker ni zloben po lastni izbiri, ampak le žrtev eksperimentalnega pranja možganov podivjanih Sovjetov, posledično pa učinkovito orožje organizacije Hydra. A Stotnik Amerika mu pride do živega in odnos, ki ga vzpostavita, razvije v tem zlobnežu prej gledalcu nepoznane dimenzije.

Rekel je: "Ti si moja misija!"

1. Joker v Vitezu teme (The Dark Knight, 2008)

Heath Ledger kot nagrajeni Joker

Jack Nicholson je bil v prvem Batmanu leta 1989 fantastičen zlobnež, a Heath Ledger je ta legendarni stripovski lik ponesel na popolnoma novo raven. Njegova zloba pronica skozi platno, kar čutiti je, kako živi le zato, da bi videl svet v plamenih. Je nepredvidljiv, strašljivo krut in nevaren, tudi kadar je oborožen le z dobro ošiljenim svinčnikom. Faktor uničevalnosti na maksimumu!

Rekel je: "Verjamem, da kar te ne ubije, te preprosto naredi ... bolj čudnega."

ČASTNA OMEMBA:

Loki v Maščevalcih in Thoru (Avengers, Thor, Thor: Ragnarok)

Loki v Maščevalcih

Najprej bonus točke za trapasto čelado z rogovi, ker jo ponosno nosi tudi, ko ustvarja kaos na našem planetu. Njegov slog je dodelan, kot so dodelani tudi njegovi razlogi, zakaj odpira črne luknje in poskuša na vsak način uničiti naš svet. In ti so, verjamete ali ne, nadvse Freudovske narave. Vzgojil ga je bog, ki ga je ugrabil njegovi pravi družini in ga potem nenehno primerjal z božjim sinom Thorom, ki ni le 100-odstotni koncentrat dobrega, ampak še fitnes manijak po vrhu. Loki je kot permanentno jezni najstnik, ki ga v njegovem gnevu lahko celo razumemo. Plus to, da Thora vedno izda na najbolj kreativne načine.

Rekel je: "Neizrečena resnica človeštva je, da si želite biti podrejeni."

Besedilo: Tim Lender. Fotografije: Profimedia.