Od veličastnih strel do mandal na morskem dnu

Na Božičnih otokih vsako leto svojo letno migracijsko pot opravi okoli 43 milijonov rakov. V Venezueli obstaja poseben kraj, kjer 160 dni na leto udarjajo strele. Možnost, da fluorescentno modrih bliskov ne bi ujeli, je nična – v eni uri se namreč v povprečju zabliska 280-krat. Takšno frekvenco bliskanja je sicer mogoče ujeti samo še, če je poleg Kim Kardashian. 

Neprestane nevihte v Venezueli
Mislim, da smo našli Thorovo poletno rezidenco

Samec ribe napihovalke na morskem dnu več dni ustvarja povsem simetrične kroge, da bi privabil samico, kar je angažma, ki ga homo sapiens ne pokaže vsaj do tretjega zmenka. Krog ima razkošno obliko mandale

Vsako leto je mogoče opaziti roje čudovito obarvanih metuljev monarhov, ki se iz Kanade selijo v ZDA. Prizor velja za enega najbolj veličastnih v živalskem svetu. Nočna kopanja na Maldivih so luminescentna, saj vam svetlikajočo družbo dela na milijone modro svetlikajočih se organizmov, ki jim je človek zaradi neverjetnega števila raje dal ime v ednini – plankton.

Osvetljeni plakton
Ko narava zalaufa svoj lastni Photoshop

In če vas zanima, kako je videti nekonzervirana milijarda sardin, boste med majem in junijem morali obiskati vzhodnoafriško obalo.

Naši favoriti

Če vse zgoraj našteto štrli preko tolerančne meje vašega pustolovskega duha ali vaših finančnih zmožnosti, lahko radovednost za silo potešite z dokumentarnimi filmi, ki vas bodo brez dvoma navdali s spoštljivim občudovanjem narave in njenih pojavov. V pestri ponudbi Netflixa smo se kar težko odločili za najljubše, ampak če že moramo našteti na prste ene roke, potem rečemo takole:

1. Life -- Biodiverziteta v vsej svoji veličini

Da vsa kreativnost pravzaprav izvira iz nedrja narave, smo nekako intuitivno že vedeli, seveda pa smo po videnem samo odobravajoče prikimali dejstvu, da je Life dobil lepo število nominacij za emmyja. Kako jih ne bi, ko pa za serijami stoji institucija BBC s pripovedovalcem Davidom Attenboroughom – človekom, ki se je v več kot 70-letni karieri srečal z vsemi variacijam flore in favne na tem planetu.

David Attenborough v akciji
David Attenborough demonstrira reakcijo vsakogar, ki bi nenadoma zagledal gigantsko krastačo

Možakar je taval po nedotaknjenih džunglah in pestoval kuščarje, preden je film, s katerim so vse to posneli, sploh dobil barve. Life upravičeno ostaja šolski primer izjemne produkcije v svetovnem merilu. Dokumentarna serija je sestavljena iz 10 epizod in že ob ogledu prve vam bo žal, da jih je pred vami samo še devet.

2. Planet Earth: The Complete Collection – razlog za naročnino na Netfix

To je resnično tista prava dodana vrednost videa na zahtevo. Planet Zemlja, dokumentarna serija, ki je nastajala 5 let na različnih lokacijah po svetu, je prava produkcijska mojstrovina. In če ste kdaj razmišljali, kako snemalci pridejo do spektakularnih posnetkov, se zamislite ob tem podatku: da bi za nekaj sekund lahko ujela Wilsonovo rajsko ptico, je morala snemalna ekipa čakati v skriti zasedi teden dni.

Da je ujela prizor parjenja, pa še dodatne 3 tedne. S tem so ujeli enega le redko videnih naravnih pojavov, kot je tudi redko, da lahko besedi 'zaseda' in 'parjenje' uporabimo v enem stavku in ne izpade strašljivo. 

Prva epizoda je podrla rekord v gledanosti: dobrih 12 milijonov gledalcev, kar je za dokumentarne serije o naravi nadvse impresivna številka. 

3. 72 Cutest Animals – ker je ljubkost preživitvena strategija 

Verjetno je čas, da nehamo prežvekovati samo mačje videe na YouTubu in ozavestimo dejstvo, da na lestvici ljubkosti visoko kotirajo tudi mali bobri, potomci vidre, male marmozetke, mladiči kratkorepega grmičarskega kenguruja ter mini verzije nilskega konja. Da ne omenjamo malih kljunatih ježkov.

Marmozetka
Ko si zadolžen, da na zabavo prineseš čips, ti pozabiš čips in ko prispeš, nekdo vpraša, kje je čips

Vsaki živali je v seriji odmerjenih približno 6 minut, vse skupaj pa pomeni 12 ur iiiii-jev, ooooo-jev in omg-jev. In če niste vedeli – ljubkost in zapeljevanje sta preživitveni strategiji. Če ne verjamete, prosite nekoga, da vas posname ob gledanju mačjega ali pasjega mladiča

2. Moving Art – razglednice z Zemlje

Narava, kot jo vidi ameriški filmski režiser Louie Schwartzberg, in pa posnetki, ki so tako veličastni, da bi jih radostno razkazovali ob prvem bližnjem srečanju tretje vrste (ob predpostavki, da gre za dobronameren obisk). Ko imaš na dosegu miške takšne prizore, brezpogojno odpustiš Netflixu vse preostale smeti, ki ti jih naveša na že tako težko pregledni jedilnik. Vključno z ne najbolj brihtnimi algoritmi, ki naj bi prepoznali tvoje preference.

Louie Schwartzberg
Louie Schwartzberg med snemanjem metuljev monarhov nekje, kjer se verjetno krojijo čisto prave pravljice

Moving Art pač odtehta vse to. Iz Moving Arta smo se naučili še, da čas in navdih presegata proračune. Poglejte, kaj nastane, ko režiser porabi mesec dni snemanja za štiri minute počasnega posnetka, ki prikazuje rast cvetlic. In pa, kaj nastane, ko to počne nepretrgoma 30 let. 

Če ne verjamete, mu prisluhnite tule:
https://www.ted.com/talks/louie_schwartzberg_nature_beauty_gratitude?language=sl

5. Terra – klic k streznitvi

Da smo se od narave odtujili, se zavemo tisti trenutek, ko nas preplavi naval adrenalina ob pogledu na 3-centimetrsko stonogo. Da smo vendarle del nje, pa bomo ponovno ugotovili, ironično, s pomočjo tehnologije.

Kar 80 % informacij sprejemam prek vida, zato enostavno moramo videti, da bi verjeli. Terra prikazuje, kako je 4 milijarde let evolucije pisalo zgodbo, ki jo danes spreminja 7 milijard živečih homo sapiensov. Dokumentarec je resen klic k streznitvi, ki ga ne umiri niti sicer božajoči glas Vanesse Paradis

Fotografije: Profimedia