Sicer smo se morali kar potruditi, da smo umirili svoj notranji boj in se prepričali, da ves mesec morda vendarle ni pametno presedeti pred televizijo, a kaj, ko se obenem obeta še maratonsko predvajanje prve in druge sezone odlične krimi serije Pravi detektiv (True Detective). Če vam je malo mar za poletje, imate vsako sredo na programu HBO po dve sezoni. Podobno se dogaja tudi dnevno z Zatonom vitezov (Knightfall) in Igro prestolov na HBO 3 in ni nam lahko, ker v naši hiši obstaja preprosto pravilo, da če na TV ugledaš katerokoli epizodo Igre prestolov, potem jo moraš pogledati do konca. Da pa boste HBO-jeve dobrote v tej topli sezoni vseeno uživali bolj destilirano, smo za vas izbrali tri filmske premiere, ki si vašo pozornost v juliju vsekakor zaslužijo.

Čudežna ženska (Wonder Woman)

Kdaj: 15. julij
Kdo: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright

Dolgo smo ga čakali in naposled le dobili. Film o superheroju, ki je ženska. Ko smo že skoraj obupali nad filmi o superherojih iz DC-univerzuma, nam je lani v naročje padel tale fantastični biser. V nasprotju z Marvelovimi pripovedmi so zgodbe o DC-herojih nekoliko bolj temačne, bolj surove kot recimo tisto mračnjaško snidenje Batmana in Supermana. Več je poudarka na travmi in notranjem boju protagonista.

Čudežna ženska pa se je izkazala kot užitna mešanica DC-turobnosti in Marvelove živopisnosti. Iz čudovite začetne lokacije, rajskega otoka Themyscira, se čudežna Diana poda reševati naš svet. Posledično se znajde v umazanem, sivem, neprijaznem Londonu, ujetem v brutalno svetovno vojno. Sončen in barvit uvod se tako razvije v monokromatski, kovinski, surovi akcijski spektakel, s tem pa ponudi vizualno dvojnost, ki je le odsev stanja naše realnosti. Kaj bi radi in kaj potem ustvarimo. Film, ki v nobeni točki ne podcenjuje gledalca.

Ocena na Rotten Tomatoes: 92 %

Thor: Ragnarok

Kdaj: 22. julij
Kdo: Chris Hemsworth, Tom Hiddlestone, Cate Blanchett, Jeff Goldblum

Seveda razumemo, da se vam od prenasičenosti s superheroji verjetno že pojavljajo srbeči izpuščaji, a če bi morali potegniti črto pod zadnjih nekaj naslovov s tega področja, bi se verjetno kolektivno strinjali predvsem v tem, da je bil Thor: Ragnarok prekleto dober film.

Chris Hemsworth kot Thor je tako ali tako že utečen pojav in kot prvi biceps Maščevalcev se je v tej, samo njemu posvečeni nastavitvi, izkazal kot lik, ki si zasluži svoj film. V ospredju odlična akcija, še posebej pa navduši Jeff Goldblum kot Grandmaster, ker si tu dovoli biti bolj Jeff Goldblumovski kot kdajkoli prej – to pa je v vsakem primeru le dobra novica.

Ocena na Rotten Tomatoes: 92 %

Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049)

Kdaj: 29. julij
Kdo: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Robin Wright

Če ste mislili, da je bil Ryan Gosling poslan na ta svet zgolj zato, da lahko ženske ocenjujejo moške po lestvici od 1 do Ryana Goslinga, ste bili verjetno šokirani, ko se je v novem Iztrebljevalcu izkazal še kot noro dober igralec. Kot policist K (v prihodnosti se ne bomo več obremenjevali z imeni) dobi neprijetno nalogo, da mora upokojiti vse starejše modele replik.

S tem vstopimo v futuristično pustolovščino, ki v kultnem slogu originala nadaljuje legendarno znanstveno-fantastično zgodbo in odgovori na vsa vprašanja, ki sta nam jih Harrison Ford in Rutger Hauer leta 1982 morda pustila nepojasnjena. To ni film ekspresne akcije in suhoparnih efektov. Možgani morajo ostati vklopljeni, saj se zapleti in razpleti dogajajo nepričakovano in včasih le prek namigov. Film, o katerem se po ogledu lahko pogovarjamo še ure in ure.

Ocena na Rotten Tomatoes: 87 %

Naslovna fotografija: Profimedia