Prvi film je bil fantastičen. Leta 2003 so Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) pritegnili vse generacije gledalcev, ne le zato, ker smo si očitno nadvse želeli poslušati robustne gusarske šale, ampak predvsem zato, ker je igralski zasedbi uspelo ustvariti dinamično povezanost med zelo različnimi liki.

Orlando Bloom je bil postavni lepotec, ki smo ga ravno pred tem filmom občudovali kot slokega vilinca v Gospodarju prstanov, ob njem Keira Knightley kot noro všečno dekle, ki aristokratsko držo odlično začini z ljubeznijo do avantur, pa seveda Geoffrey Rush kot zlobni in že rahlo hrustljavi nesmrtni kapitan Hector Barbarossa. Med njimi se je potem smukal še zabavni Johnny Depp kot Jack Sparrow, hibrid komičnega pijanca, predrznega lopova in odličnega kostuma za pusta.

Johnny Depp se je takrat izkazal kot čisti filmski zaklad. Njegova gestikulacija, njegovo izražanje, njegovi gibi, vse je bilo podrejeno tej specifični in danes tako prepoznavni vlogi, zato je – če smo čisto realni – v prvih Piratih zagotovo zasenčil vse preostale nastopajoče. In takrat se je očitno vsem zdelo, da mora Jack Sparrow postati osrednji lik te prestižne Disneyjeve franšize.

Pirati s Karibov
"Dovolj imam Johnnya Deppa," ni rekel še nikoli nihče, a žal en komični lik težko nosi na ramenih celo franšizo.

A komični liki z zelo specifičnim vedenjskim vzorcem v filmih delujejo zelo dobro, če se ponujajo v zmernih dozah. V prvem delu je bilo Sparrowa ravno dovolj, da so ga ljudje vzljubili, a zaradi prav te popularnosti je potem lik sčasoma popolnoma konzumiral celotno serijo. V želji, da bi ta oboževani lik kar najbolje molzli, je scenarij prav Johnnyju Deppu vedno podaril najbolj duhovite dialoge, obenem pa popolnoma stagniral razvoj lika. Tudi zato, ker je tako karikiran lik pravzaprav nemogoče razvijati. Posledično to pomeni, da so Pirati sčasoma postali nekaj takšnega, kot če bi posneli dve in pol uri dolg film o Gospodarju prstanov, kjer bi bil ves čas v ospredju Gimli.

Jack Sparrow je odličen komični element. Je lik, ki bi se moral občasno zaplesti v avanture drugih, močnejših in bolj dodelanih likov, da za minuto ali dve popestri dogajanje in potem odpluje na veliki gusarski barkači. In čeprav Pirati imajo druge, ravno tako karizmatične in bolj kompleksne like, ki bi lahko prevzeli osrednjo vlogo, je zdaj franšiza žal ujeta v dejstvo, da je bil Jack Sparrow v vseh teh letih zasidran kot glavni obraz franšize, vse preostale vloge pa so bolj spremljevalnega značaja. Odlično za prodajo figuric in potiskanih majic, manj odlično za potencialni razvoj zgodbe.

Fotografije: Profimedia