Priznam – imam problem. Imenuje se Netflix in je trenutno najmočnejši odjemalec tako baterije kot tudi podatkovnih podatkov na mojem mobilnem telefonu. Preprosto se mu je uspelo zajeziti v vse pore odvečnega časa, kjer sta svoj čas bivala Safari s forumi in YouTube s komentatorskimi video blogi.

Moj Netflix profil ima trenutno zagnanih kup na pol ogledanih vsebin – pa ne zato, ker se ne morem odločiti, kaj bi gledal, ampak ker imam vsako vsebino posebej prilagojeno specifičnih segmentom v dnevu, ko si želim čas zapolniti s serijami. Na primer: ko sem na fitnesu in me program sili, da na tekočem traku hodim v klanec kot novodobna različica Sizifa, si vžgem Netflix in gledam recimo serijo BoJack Horseman, ker je ta animirana serija vulgarna, noro duhovita in nasičena s cinizmom. Kombinacija, ki hojo v umetni klanec naredi vsaj kanček manj turobno in duhamorno.

Netflix povsod z A1 Play
V našem fitnesu imam samo jaz naročnino na Netflix, tako da ...

Tovrstni scenariji se mi odpirajo čez ves dan. Ko sedim v kakšni čakalnici, me Netflix zabava s starejšimi komičnimi serijami (Prijatelji, mogoče?), ko se prebijam čez popoldansko prometno gnečo, mi Netflix na sovoznikovem sedežu glasno predvaja najnovejši stand up Ilize Shlesinger (ki jo sicer med vožnjo lahko le poslušam, čeprav je še kako sproščujoča tudi za oči), ko pa s sendvičem in kavo sedim v parku na klopci, imam čas, da mi Netflix predvaja kar celotno epizodo izbranega dokumentarca (v pričakovanju jeseni me zasvajajo dokumentarci o umorih in tu nedvomno priporočam z oskarjem nagrajeni Staircase).

Da ne odtavam od glavnega sporočila – ker je Netflix tako pogosto zagnan na mobilnem telefonu, tudi ko ta ni obešen na Wi-Fi-omrežje, porabljam kup mobilnih podatkov, ki jih potem včasih pogrešam, ko bi rad le pregledal novice, si ogledal kakšno e-športno tekmo na Twitchu ali poslal malce konkretnejšo elektronsko pošto.

Brezskrbno z aplikacijamo
Včasih je potrebno vključiti malce domišljije, da si najdeš ustrezno mesto za uživanje v Netflixu ... in morda tam ni WiFi povezave

Za takšne, kot smo mi, obstaja dodatna izbira, ki se je na novo pojavila v ponudbi A1. A1 Play je opcija pri izbiri mobilnih paketov, kjer si – glede na to, kaj vam žre največ mobilnih podatkov – izberete tisto, ki vam je najbližja. Jaz sem nemudoma pograbil različico A1 Play Video, in sicer iz razlogov, naštetih zgoraj. S to opcijo je namreč Netflix (ob njem pa tudi drugi video streaming aplikacije, kot npr. HBO Go) izvzet iz zakupljenih podatkov. Povedano drugače, Netflix ves čas gledam ločeno od zakupljenih podatkov, ker se mi ti porabljajo samo, kadar se dražim z drsanjem po Facebook zidu, ob poslušanju glasbe s spleta in drugih spletnih aktivnostih, ki pa tako ali tako niso med mojimi primarnimi.

Zdaj diham nekoliko mirneje, vedoč, da me tisti strašljivi opomin, da sem z nepazljivim predajanjem Netflixovim vsebinam tedne pred obračunom že pokuril 80 odstotkov vseh zakupljenih podatkov, ne bo ujel s potno srago na čelu, ko se v 25. minuti prebijam skozi utrujajočo kardio vadbo in mi je edina svetla točka v življenju le ta, da mi Netflix na ves glas skozi prepotene Applove slušalke nažiga meni tako ljubo serijo Brooklyn Nine-Nine. Noice!