Čarobnost stvaritev J. R. R. Tolkiena bo tako ponovno prevedena na zaslone, le da bo tokrat predstavljena v danes najbolj opevanem formatu – seriji. Kar sploh ni slaba ideja. Serije omogočajo veliko bolj strukturirano in natančno razčlenjevanje likov in dogodkov, saj imajo na voljo precej več časa kot neki dvourni film, vržen na veliki zaslon v upanju, da bo gledalca bolj zamotil kot njegov polni mehur (tudi vi že med napovedmi popijete in pojeste vse, kar ste si prinesli v kino?).

Elrond
"Naj vam v naslednjih treh epizodah podrobno razložim zgodovino tega pipca ..."

Tule je torej pet stvari, ki jih morate v tem trenutku vedeti o prihajajoči seriji Gospodar prstanov?

1: Bo to res najdražja TV-serija do zdaj?

Studii Amazon so vehementno oznanili, da bo imela serija astronomski proračun v višini milijarde dolarjev. Kar je, samo po sebi, rekord. A ga je treba upoštevati z malce previdnosti. Amazon je trenutno v serijo vložil 'le' 250 milijonov dolarjev, kolikor so plačali pravnim lastnikom The Tolkien Estate za pravice do intelektualne lastnine J. R. R. Tolkiena.

Da lahko brez slabe vesti govorijo o investiciji konkretne milijarde dolarjev, pa jim omogoča pogodbena klavzula, ki zapoveduje, da mora biti posnetih vsaj 5 sezon serije na temo Gospodarja prstanov. To pa pomeni, da je za vsako sezono predvidenih nekje med 100 in 150 milijonov dolarjev. Za primerjavo: prva sezona Igre prestolov je imela proračun, vreden približno 60 milijonov dolarjev, druga sezona, v kateri se je odvila bitka v zalivu Blackwater, 70 milijonov, šesta sezona z epsko bitko pankrtov pa je zahtevala že kar 100 milijonov dolarjev. Zadnja sezona, ki jo bomo gledali v 2019, bo sicer imela le 6 epizod, a ima vsaka zase proračun v višini kar 50 milijonov dolarjev (torej 300 milijonov za celotno sezono).

Igra prestolov - bitka pankrtov
Jon Snow vs. Ramsay Bolton - najdražji (in najbolj krvav) zmenek v zgodovini televizije

Serija Gospodar prstanov tako ne bo imela težav zapraviti milijarde dolarjev osnovnega budžeta. Svet vendarle pričakuje monumentalen televizijski spektakel in Jacksonova filmska trilogija je postavila še kako visoke standarde.

2: Kdaj lahko pričakujemo prvo sezono?

V pogodbi, ki je bila na začetku letošnjega leta sklenjena med Amazonom in The Tolkien Estate, je navedeno, da se mora produkcija serije zgoditi v naslednjih dveh letih, kar pomeni, da bi lahko prvo sezono gledali že leta 2021 (no, mi bi jo že jutri, ampak nas je George R. R. Martin s svojo knjižno sago Igra prestolov naučil potrpežljivosti), morda pa že celo leto dni prej.

Leto 2020 bi bilo sicer nadvse ugodno za lansiranje prve sezone Gospodarja prstanov, ker bomo ljubitelji fantazijskih zgodb še polni navdušenja po zadnji sezoni Igre prestolov, ki jo bomo gledali spomladi 2019.

Legolas in Tauriel v Hobitu
Iz brutalnega Westerosa naravnost v družbo seksi vilincev? Ja, prosim!

3: Bo to še en rimejk Gospodarja prstanov?

Ne. Amazona izrecno ne zanima snemanje še ene različice Gospodarja prstanov, ki strogo sledi potekom v knjižni varianti. Veliko bolj jih zanimajo manj znane ali sploh neznane zgodbe znotraj Tolkienovih del, v katerih pa še vedno nastopajo vsem znani liki iz osrednje zgodbe Gospodarja prstanov.

Osredotočili naj bi se predvsem na čas pred ustanovitvijo Bratovščine prstana, kar pomeni, da bodo pomembni viri za snovanje serije priloge (dodatki), ki so del knjižne trilogije Gospodarja prstanov (Primer: Appendix A: Annals of the Kingsand Rules) in pa seveda The Silmarillion, zbirka pripovedk in legend, ki se vse dogajajo v Srednjem svetu.

Na spletu se je pojavil namig, ki pravi, da naj bi se prva sezona Gospodarja prstanov fokusirala na življenje mladega Aragorna. Gledali bi torej dogodke, za katere vemo, da so se zgodili, a jih nikoli nismo videli v filmski obliki: recimo potovanje mladega Aragorna z mamo v Rivendell, trenutek, ko je Elrond Half-elven prevzel Aragorna pod svoje okrilje, in prvo snidenje z njegovo bodočo ženo Arwen.

Bo torej vsaka sezona predstavljala življenje drugega priljubljenega lika? Morda, a šušlja se, da naj bi Amazon obenem že razmišljal o franšizi in obenem pripravljal spin off serije, med katerimi naj bi ena že imela zelo znan delovni naslov – Gandalf. Vsekakor pa bi verjetno vsi ljubitelji Tolkiena radostno gledali tudi zgodbo o vzponu Saurona, o prvi bitki proti Sauronu in kakopak posledično tudi štorijo o kraljih Gondorja in Isildurju. Kurja polt zagotovljena!

Aragorn in Arwen
Ampak stavimo, da je bil Aragorn v srednji šoli hud ženskar

4: Bo Peter Jackson sodeloval pri projektu?

Za francosko publikacijo Allocine je Peter Jackson sicer zatrdil, da ni vpleten v snovanje Amazonovega Gospodarja prstanov, a so pri Amazonu pozneje potrdili, da se dogovarjajo, kako zelo bi Jackson lahko bil udeležen. Najverjetneje bo, če nič drugega, prisoten kot svetovalec.

5: Kdo bodo igralci?

A počasi. Nismo še na tej točki. Vemo le, da je veličastni Ian McKellen, ki je v filmskem Gospodarju prstanov igral Gandalfa, izrazil željo, da bi si ponovno nadel dolgo brado in poprijel za magično palico. “Nisem še rekel 'da', ker me še niso vprašali,” je za BBC Radio povedal Ian. “Ampak ali predlagate, da bo nekdo drug igral Gandalfa? Gandalf je star 7000 let, tako da jaz zagotovo še nisem prestar.

Gandalf
Serija o zgodnjih letih Gandalfa bi bila torej videti tako kot tale kader, samo z več dinozavri v ozadju

John Rhys Davies, igralec, ki je tekal naokoli kot mali škrat Gimli, je do serije pristopil kritično in komentiral, da se je Amazon lotil projekta prezgodaj po Jacksonovem originalu.

Gimli
"Ko sem zadnjič rekel Petru Jacksonu, da naj mi pripravi film o škratih ... sem dobil tri. In niti v enem se nisem pojavil."

Andy Serkis, ki je v filmih navduševal kot Gollum, pa je povedal, da ne predvideva sodelovanja pri televizijski različici. “Projekt se sliši kot nekaj izjemnega, a se ne vidim kot del te zgodbe. Gre za popolnoma svež pristop, zato si ne morem predstavljati, da bi lahko bil kjerkoli vključen.

Fotografije: Profimedia