Oglasno mesto

Charlie Sheen

Nepredvidljivo vedenje je tisti del Charliejevega značaja, ki režiserjem, direktorjem fotografije in asistentom zvišuje raven kortizola, zato raje odpovedujejo snemanja, kot pa da bi imeli opravka z njim. Charlie Sheen je sinonim za obsceno žuriranje, naročanje prostitutk in dolg seznam drog, ki mu jih verjetno lahko dostavi samo še podzemni mehiški kartel.

Charlie Sheen
Vsaj enega od njemu ljubih odvisniških izdelkov še dobi v lokalnem Starbucksu

Sheen je zoprn tudi zunaj studiev. Bivši ženi tako za obletnico tvitne fotografijo granate ter jo prosi, naj jo upihne. Pa gol leta po dragih hotelskih sobah. Ko se za trenutek strezni, se samoiniciativno vpiše v odvajalno kliniko, a potem vedno predčasno odide. Zgodi pa se tudi, da kar brez resne provokacije prebuta osebje na obisku pri zobozdravniku.

Val Kilmer

Vsi se ga spomnimo v vlogi nadležnega Icemana v Top Gunu, ki je bil precej suveren odsev realnosti. Njegovo obnašanje v garderobi nas spomni na tistega najbolj zoprnega sošolca, ki je nadlegoval vse živo okoli sebe. V hollywoodskih studiih je poznan pod vzdevkom Psiho Kilmer. Filmski velikan Marlon Brando naj bi nekoč izjavil: "Val ne loči talenta od višine svojega plačila." Če bi imeli vpogled v njegovo zasebno življenje, bi ga videli vsak dan, brez izjeme, brati Shakespeara. Le tako namreč lahko razumemo človeški značaj, pravi Val, ki – mimogrede – ne verjame v zahodno medicino (niti v antibiotike ne).

Val Kilmer
Val Kilmer verjame samo v bifokalno dioptrijo - a le če to zahteva scenarij (Deja Vu, 2006)

Preden je neverjetno prepričljivo odigral vlogo Jima Morissona, je leto dni hodil naokoli v stilu rok zvezdnika. In njegova verjetno najbolj bizarna odločitev? Zavrnil je vlogo Nea v Matrici. To je bila sicer samo ena v seriji njegovih zavrnitev, ki jih je začel prakticirati zelo zgodaj. Ko je bil star 12, je odkorakal s snemanja oglasa, ker ni verjel v hamburgerje. To je režiserju tudi zelo jasno povedal.

Shia LaBeouf

Studii ga ne marajo, ker pretepa soigralce. Vozi opit in je izviren pri žaljivkah. Sicer pa nadleguje vse, kar ima srčni utrip, in rad prepisuje scenarije, nato pa se pod njih podpiše kot avtor. Ampak saj se potem izvirnemu avtorju opraviči s tvitom, v katerem zapiše, da ga je njegovo delo navdušilo in da se je med pisanjem "izgubil v kreativnem procesu."

Shia LaBeouf
Prizor iz grozljivke "Piarovski pokol s papirnato vrečko" s Shio LaBeoufom v vlogi pošasti

S Shio je nasploh težko shajati, še toliko bolj, če ste njegov predstavnik za medije: na premiero recimo pride s papirnato vrečko na glavi, na kateri piše: Nisem več slaven, potem pa piarovec s kolapsirano ščitnico poskuša rešiti tisto trohico ugleda, ki je Shii še ostala. Še težje je, če ste njegov soigralec. Da bi se popolnoma vživel v vlogo v filmu Fury, se je na primer za nekaj tednov prenehal prhati. Producenti so ga zato med snemanjem raje kar premestili v drug hotel.

Shia LaBeouf
"Model, smrdiš kot mrtvi podplati in to ti reče nekdo, ki je nekoč previjal tri otroke naenkrat." 

Katherine Heigl

Otepajo se je tako producenti in scenaristi kot tudi številni režiserji. Rada namreč zavzame javno kritično distanco do vseh filmov in serij, v katerih nastopa, tudi do tistih, ki ji sicer pišejo vrtoglave čeke – npr. Talenti v belem (Grey’s Anatomy). Na splošno je znana po tem, da premetava scenarije, redne intervencije pa ima tudi pri kostumografiji. Kompulzivna kritika je Katherine odpeljala v obratno smer od dobrih vlog – naravnost k vedenjski terapiji, ki jo je, ah, ironija, kritično komentirala.

Katherine Heigl
Katherine Heigl na sestanku s svojo kostumografinjo? Ne, le prizor iz filma Unforgettable (2017).
Oglasno mesto

Bruce Willis

Baje je bil na setu filma Expendables 3 tako nadležen, da je zaradi njega Sylvester Stallone zahteval povišico. Tudi režiser Woody Allen, ki je sicer sam pacient z najdaljših stažem v psihoanalizi, težko shaja z njim. Willisa je celo odpustil s projekta, ker sta se sporekla zaradi urnikov in ker si ni zapomnil niti ene vrstice besedila. Žal nam je, da tega dialoga niso zapisali. Saj veste, najboljše stvari se dogajajo za kamerami, ne pred njimi.

Bruce Willis
"Kdo potrebuje scenarij!!!"

Fotografije: Profimedia. Naslovna fotografija: Bruce Willis v filmu Death Wish (2018).