#1 Titanik (James Cameron, 1997)

Film o najdražji ladji vseh časov pač ne more biti nizkoproračunski. Vsekakor je Cameronova stvaritev odražala luksuz na vseh ravneh: tako v igralski zasedbi kot produkciji in postprodukciji. Skupni znesek: 200 milijonov dolarjev. Od te bajne vsote je šlo skoraj tri četrtine budžeta za repliko Titanika.

Titanik
A le kdo lahko postavi ceno na eno najbolj ikoničnih hollywoodskih romanc?

#2 Spekter (Sam Mendes, 2015)

Dragih filmov si ne moremo zamisliti brez vsaj enega Jamesa Bonda. Produkcija je stala med 250 in 275 mio dolarjev. Te številke se zgodijo, ko za snemanje potrebuješ 1.500 statistov in 107 maskerjev in ko za prizor s streljanjem pošlješ v zrak še 8 letal. Tu se nakupovalni seznam ni končal. Za snežne prizore v Avstriji so morali zaradi nepredvidljivega vremena (globalno segrevanje, morda?) naročiti 400 ton umetnega snega.

James Bond Spectre
Kasko v proračun ni bil vključen

#3 Pirati s Karibov: Z neznanimi tokovi (Rob Marshall, 2011)

Vse skrinje z zakladi tega sveta (že najdene in tiste, ki še čakajo v globinah oceanov) verjetno ne bodo kos proračunu, ki je prebil 400 milijonov dolarjev. Prav po piratsko si je več kot četrtino odškrtnil Johnny Depp, zato ne razumemo, zakaj se še vedno pojavlja na oglasih za parfume. Aja, davki!

Pirati s Karibov
"Stari, sem ti rekel, da si zrihtaj potne stroške."

#4 Avatar (James Cameron, 2009)

Vse tri dimenzije, in to pred skoraj desetimi leti, ko tehnologija vendarle še ni bila tako poceni, saj je režiser za vsako sličico v filmu porabil kar 90 delovnih ur. Naj samo spomnimo, da ima sekunda filma približno 24 sličic, medtem ko bodo imela nadaljevanja filma Avatar kar 48 sličic. Vizualna ekstravaganca, ki je stroškovnik nabila na 237 milijonov dolarjev. V to je kakopak všteta tudi iznajdba novega jezika. Če se še spomnite, gre za jezik na'vi, ki ga je za potrebe filma ustvaril profesor lingvistike na Univerzi Južne Kalifornije.

Avatar
"Hej, kako se že reče 'delitev premoženja' v na'vi?"

#5: Transformerji: Doba izumrtja (Peter Cullen, 2014)

Samo z vizualnimi učinki se je ukvarjalo več kot 500 ljudi. Zvoke dinobotov je ustvarjal Skrillex, vsaka minuta v filmu pa je stala okoli 1,5 milijona dolarjev. Povišico je dobil tudi glavni igralec Mark Wahlberg, ki je opravil večino kaskaderskih aktivnosti. Končni račun: 216 milijonov dolarjev in dokončni kolaps originalnosti.

Transformerji
Edini, ki ni bil plačan, je bil očitno policist, ki si bo tole konfrontacijo ogledal s prekrižanimi rokami

#6:Hobit: Bitka petih vojska (Peter Jackson, 2014)

V skupni vsoti 250 mio dolarjev najdemo stroške za igralce, producente, kostumografe, maskerje ter celoten oglaševalski kolač. Film še vedno drži rekord v najdaljšem prizoru boja – kinematografska različica boja je dolga neverjetnih 45 minut.

Hobit
"Gremo na malico! Studio časti!"

#7: Spider Man 3 (2007)

258 milijonov dolarjev (uradno) in 350 milijonov (neuradno). Če neuradna različica drži, potem je to drugi najdražji film, je pa bil vsekakor najdražji film vseh časov v trenutku izida, ki je obenem ustvaril 890 milijonov dolarjev prometa in postal najbolj dobičkonosen film celotne trilogije. S filmom se je ukvarjalo več kot 1000 ustvarjalcev. Posnetki kriminalca Sandmana (mojstrskega manipulatorja peska) so nastajali 6 mesecev, za razumevanje dinamike peska pa so producenti najeli laboratorije za eksperimentiranje ter konzultacijske ure pri kiparjih, pa čeprav so na koncu film večinoma gledali osemletniki v spremstvu dremajočih staršev.

Spiderman
Ko peskovnik udari nazaj

Fotografije: Profimedia