Torej - ko smo končno zleknjeni na udobnem kavču in je naša naloga le, da srepo strmimo v zaslon, na katerem se druga za drugo odvijajo epizode izbrane serije, se lahko pojavi kup razlogov, zakaj ne moremo vztrajati prav dolgo. Hitro nas lahko premami spanec, nas požene na stranišče, ker se nezavedno bašemo s slabo hrano, ali pa izgubimo fokus, ker se preveč igramo s telefonom.

Bingamo!
Med bingingom se roke uporabljajo izključno za prinašanje živil do ust, praskanje in uporabo daljinca za preskakovanje uvodnih špic (prijatelji za uspešen binge niso obvezni)

Binge gledanje pa je, če se ga lotimo pravilno, verjetno najbolj intenziven način doživljanja izbrane televizijske vsebine. Dovoli, da se popolnoma potopimo v drug svet, se prepustimo igranim likom, da nas vodijo na svoje zabavne, šokantne, dramatične avanture in dovolijo, da popolnoma spustimo breme realnosti. In to ne za urico in pol – ampak za ves večer in vso noč!

Binge gledanje je proces. In kot takšnega, se ga je treba lotiti pravilno.

1. Izberite primerno serijo

Binge gledanje si zaslužijo samo najboljše od najboljših serij. To pa niso serije, ki jih je nekdo tam zunaj ocenil za najboljše, ampak serije, ki vas osebno najbolj pritegnejo. Morda je to Igra prestolov, morda Dr. Who, morda Hiša iz kart, Vikingi, Živi mrtveci ali pa South Park. Žanr ni pomemben, se pa začetnikom s slabšo kondicijo priporoča, da izberejo bolj vesele serije ali pa, še bolje, sitcome, komične serije, ki imajo kratke, okoli 22-minutne epizode (recimo Pisarna, Prijatelji, Paradise PD ali Brooklyn Nine-Nine). S tem si boste zagotovili bolj razdrobljeno vsebino in več premorov.

Brooklyn Nine Nine
Le kdo ne bi bingal vseh sezon serije Brooklyn Nine Nine, da izve, kako se konča ta pretep?

Med letošnjimi serijami priporočamo naslednjih 10: Westworld (HBO), Wanderlust (Netflix), TheTerror (AMC), Seven Seconds (Netflix), Killing Eve (BBC America), GLOW (Netflix), Better Call Saul (AMC), Altered Carbon (Netflix), Ozark (Netflix), Barry (HBO).

2. Izberite primeren čas

Preden se pogreznete v kavč in za naslednjih šest do osem ur izginite z vseh radarjev, poskrbite, da tisti prijatelji in družinski člani, za katere obstaja največja verjetnost, da vam lahko zmotijo mir in tišino, vedo, da ste ta večer popolnoma zasedeni in nedosegljivi. Ker veste, kaj je bolje kot 22 zgrešenih klicev na utišanem telefonu? 0 zgrešenih klicev. Za večer, ko nameravate binge gledati serijo, ne smete imeti nobenih drugih načrtov do konca dneva. Binge gledanje se vedno konča s spancem.

Binge fail
Sramotni poraz

3. Izberite primerno atmosfero

Tole je precej težko. Morda vas mika, da bi serijo gledali na iPadu ali prenosnem računalniku v postelji, ampak s tem tvegate, da boste zaspali nekje na polovici tretje epizode. Lahko sedite ob namiznem računalniku, ampak nekje po četrti epizodi vam bo hrbtenica želela pobegniti iz telesa. Običajno je kavč zmagovalni izbor, tudi zato, ker je televizija optimalni medij za binge gledanje. Seveda se zavijte v odejo in minimalizirajte svetlobo, da se boste lažje potopili v svet na zaslonu.

4. Opremite se

Binge gledanje praviloma prekinjajo samo in zgolj obiski stranišča. Nekje na polovici se lahko opraviči skok do zamrzovalnika za pregrešno dozo sladoleda, sicer pa se pričakuje, da več ali manj simulirate nepremičnino. Kar pomeni, da si morate prej na doseg rok prinesti vso nujno opremo. Potrebovali boste robčke (če bodo solze), potrebovali boste vodo (ko boste zaradi pretiranega solzenja dehidrirani) in potrebovali boste hrano (ta naj bo lahka, kakšni prigrizki, ki ponujajo sladke in slane variante, saj se vam bodo nianse hrepenenja po hrani v vseh teh urah nekajkrat spremenile).

Binge
1. napaka: jeans hlače niso dovolj udobna oprema za binging (trenirka, pižama ali spodnjice so edini pravi izbor) in 2. napaka: za pravi binge je potrebno približno 7000x več kokic

5. Pozabite na pomožno tehnologijo

Binge gledanje izkoristite za dolgotrajni premor od mobilnega telefona in vseh tistih nadležnih notifikacij, ki vas prepričujejo, da ves čas nekaj zamujate. Pozabite na Facebook in Instagram in Whatsapp in vse te kanale, ki vam želijo odtegniti pozornost od skorajšnjega poljuba med Pam in Jimom (50 bonus točk, če veste, iz katere serije sta ta dva lika). Če binge gledate tako, da si serijo iz mobilne aplikacije (Netflix ali HBO, recimo) prek Chromecasta predvajate na televizijo, vam je dovoljeno mobilni telefon uporabljati zgolj kot dodatni daljinski upravljalnik za preskakovanje zaključnih in uvodnih špic (ja, optimizacija gledanja!).

6. Zagotovite si vrhunski finiš

Binge gledanje se vedno konča z enako dilemo – pogledam še eno epizodo ali naj grem počasi v posteljo, saj je vendarle ura že tri ponoči? Če je serija res dobra, je prav, da se ji popolnoma prepustite. Nič hudega, če zaspite na kavču. Zjutraj samo poskrbite, da posesate drobtine čipsa in si iz las izvlečete tisti smoki, ki ste ga pogrešali od pete epizode naprej.

Fotografije: Profimedia