Nicolas Cage ni želel posoditi glasu zelenemu Shreku

Nicolas Cage
Obraz človeka, ki mu davčna služba nima več kaj vzeti

Glede na nekatere vloge, s katerimi Nic očitno ni imel nobenih problemov, čeprav so bile vsekakor na robu tudi najbolj osnovnih artističnih standardov, se dejstvo, da ni želel posoditi svojega glasu animiranemu Shreku, še danes zdi neverjetno. A bolj kot to, da mu ni bilo težko biti fantomski biciklist iz pekla (in da je Ghost Rider verjetno edini film z Nicolasom Cageem, ki smo ga gledali v zadnjih osmih letih, pa še tega ironično), ni pa se videl kot glas nekega animiranega lika, fascinira razlog, ki ga je podal za to odločitev.

V nekem intervjuju je namreč povedal, da preprosto “ni želel, da bi ga videli kot zelenega grdobca.” Pozneje je to svojo izjavo malce dopolnil, rekoč, da nima inherentnega odpora do vlog grdih likov, le ni bil prepričan, da bi lahko vlogo glasovno primerno odigral – tako, da bi otroci Shreka videli kot junaka, ki je malce strašljiv, ampak je v resnici le velik, ljubek crkljivček.

Shrek
Kot, da bi gledali prej-potem oglas za kakšne tablete, ki pomagajo odvajati vodo

Morda bi se ta zgodba odvila drugače, če bi ponudba za nastop v Shreku prišla potem, ko je davčna služba prisilila Nicolasa v tisto fazo kariere, ko je bil primoran sprejeti vse, kar so mu prinesli pod nos. Tudi glasovno vlogo Supermana v risani seriji TeenTitans Go! TO the Movies.

Jet Li je zavrnil sodelovanje v Matrici

Jet Li
Tace stran od mojih borilnih veščin, če ne želiš, da ti jih ločeno pošljem po pošti

Po čem se spomnite trilogije Matrica? Najbrž tudi po tem, da je vključevala nesorazmerno veliko koreografiranega brcanja, mlatenja in udrihanja, saj so bili vsi liki umetno naphani z znanji vseh možnih borilnih veščin. Smešno torej, da med igralci praktično ni dejanskih mojstrov borilnih veščin (ali ne bi bil Steven Segal odličen Morpheous?). V tistem času je bil recimo zelo vroča roba Jet Li (The One, Fearless, Romeo Must Die), kitajski igralec in nekdanji šampion borilnega športa wushu.

In Jeta Lija so dejansko tudi povabili k sodelovanju. Prevzel naj bi vlogo Serapha, ki skorajda premikasti Nea (Keanu Reeves), vsekakor pa dodobra nalomi nekaj varnostnikov v Matrici Reloaded (Matrix Reloaded), preden ga v tretji nastavitvi Matrica Revolucija (The Matrix Revolutions) dokončno ne utiša Hugo Weaving.

Matrica
"Pozdravljen, jaz sem agent Smith." - "Pozdravljen agent Smith, jaz sem agent Smith." - "Lol!" - "Se strinjam, lol."

Li je bil sprva navdušen nad ponudbo, ko mu je bil predstavljen postopek dela, pa je od snemanja odstopil. Namreč – Matrico se je v veliki meri snemalo pred zelenim platnom in potem dokončno oblikovalo v postprodukciji. Kot je povedal Li, so studii Warner Bros. od njega pričakovali, da bo šest mesecev opletal z rokami pred zelenim platnom, kjer bi posneli vse njegove gibe in jih zatem prenesli v digitalno knjižnico. Li je v tem videl krajo njegovega znanja, njegovih veščin, ki bi si jih WarnerBros. tako lastil za vselej, zato je rekel 'ne'. Očitno se je bal, da bi posnete pretepaške vrline potem studii digitalno lepili kamorkoli, bi hoteli (recimo na Remusa Lupina v Harryju Potterju, kar bi bilo, priznajte, precej kul).

Ian McKellen ni sprejel vloge Dumbledora

Gandalf
Gandalf je tako ali tako v bistvu Dumbledore Srednjega sveta

Večni Michael Gambon ni bil prvi Dumbledore. V čisto prvem filmu ga je uprizoril Richard Harris, ki pa nadaljnjih snemanj serije Harry Potter ni doživel. Studii WarnerBros. in J.K. Rowling so se po smrti Harrisa podali na intenziven lov za naslednikom in obrnili vsak kamen na poti, da bi našli suhljatega starčka, ki rahlo spominja na Božička. In na eni od avdicij je bil seveda tudi veliki Ian McKellen, naš ljubi Gandalf. Optimalni izbor, kajne? Da – a je McKellen vlogo zavrnil.

Razlog? Kot je povedal v intervjuju za BBC, se je od projekta gosposko umaknil, ker je bil originalni igralec Dumbledora, preminuli Richard Harris, do njega žaljiv, ko je v nekem intervjuju Iana, skupaj z britanskima igralcema Derekom Jacobijem in Kennethom Branaghom, označil za 'bankirje', ki so 'tehnično sicer briljantni, a brez kančka strasti, saj so pod fasado prazni, ker so prazna tudi njihova življenja.' Au, Richard, tole je bilo pa pod pasom!

Dumbledore
Mislimo, da je Richard Ianu zameril predvsem to, da je imel kot Gandalf boljšo brado

“Ker je bila ena zadnjih opaznih stvari, ki jih je Harris naredil v življenju, ta, da je javno oznanil, kako obupen igralec sem, se mi ne zdi primerno, da prevzamem njegovo vlogo,” je bil potem zadnji odgovor viteškega igralca.

John Krasinski se je odločil, da ne bo stotnik Amerika

John Krasinski kot Jack Ryan
Za vlogo bivšega marinca Jacka Ryana je bil obseg bicepsov zadovoljiv, za superheroja pa očitno ne

John Krasinski se je po devetih sezonah komične serije Pisarna (The Office) čisto sprejemljivo znašel v vlogi Jacka Ryana v Amazonovih prihajajočih interpretacijah Clancyjevih romanov, kot tudi v postapokaliptični grozljivki Tiho mesto (A Quiet Place), ki je letošnjo pomlad strašila tudi po naših kinih in prejela odlične ocene kritikov. A prisrčnemu Johnu se je možnost, da dokaže, kako je njegov smešni obraz lahko veliko več kot le duhoviti Jim iz Pisarne, ponudila že veliko prej.

John Krasinski je bil namreč eden prvih igralcev, ki so sodelovali na avdicijah za vlogo stotnika Amerike. Postavili so ga celo na sceno, ga odeli v poznani modro-rdeče-beli kostum in John se je sprva počutil zelo udobno. Potem pa je od nekod na sceno prilomastil Chris Hemsworth, zgoraj brez, seveda (predvidevamo, da je zgoraj brez default stanje Chrisa Hemswortha) in John je ob pogledu na njegovo do popolnosti izklesano telo samo odkimal z glavo in rekel: “Okej, tole je neumno … jaz nisem Stotnik Amerika.”

Stotnik America in Thor
Stotnik Amerika in Thor - tako optimizirani telesi, da odganjata potencialne kandidate za vloge superherojev

Na koncu tudi Hemsworth ni postal Stotnik Amerika, ker so bili njegovi bicepsi bolj skladni z bogom groma Thorom, so pa Johna takoj obvestili, da je vloga na koncu končala v naročju Chrisa Evansa. John je le rekel: “Ja, seveda, poglejte ga.” Vidite, nimajo vsi igralci jeklene samozavesti.

Fotografije: Profimedia