Superherojski ekosistem DC Comics ima kar nekaj vrhunskih junakov, s katerimi bi v trenutku menjali svoja obstoječa življenja. Njihov je seveda vsemogočni Superman in njegov primarni sovražnik Lex Luthor, pa zagrenjeni Batman in z njim seveda tudi Joker, njihova sta tudi Wonder Woman in Flash. Čeprav se zdi Aquaman ob boku teh velikanov kot čisto soliden kompanjon, se z dolgoletnim poudarkom na vseh drugih junakih zdi Aquaman kot neki totalno postranski pojav. Kot da je vsakič, ko je Superman preprečil, da bi še en meteor končal vse življenje na Zemlji, Aquaman nekje v neznanih globinah gostil čajanko za tune in jastoge. To, da je edini superheroj, ki sliši ribe kričati od strahu vsakič, ko nekdo prdne pod vodo, pa ravno tako ne izboljša njegovega statusa.

Aquaman
"Model, ujel si me z odprtimi škrgami ... drugič vsaj prej opozori, če te napenja!"

A nekako se zdi, da si Aquaman kljub vsemu zasluži svoj film. Že zato, ker nas bo z njegovim življenjem seznanil Jason Momoa, opremljen z močno otečenimi mišicami in magičnim trirogom (ne, to ni evfemizem). To je taisti Jason, ki je v prvi sezoni Igre prestolov peljal srebrnolaso Daenerys Targaryen na all-inclusive Dothraki safari (vključujoč jahanje, klanje in razdevičenje, ne nujno v tem vrstnem redu). Jason (mimogrede, ujamete ga lahko tudi v čisto sveži sezoni fantastične zgodovinske serije Frontier na Netflixu) kot Aquaman? Zakaj pa ne.

Aquaman
Srajc v njegovih dimenzijah ne delajo, zato boste Jasona večinoma videvali v takšni različici

Alternativ praktično ni

Po drugi strani se DC Comics zavedajo, da imajo v arzenalu precej neuporabnih superherojev. Smešnih, celo trapastih superherojev. Blue Beetle. Hawkman. Martian Manhunter. In ja, tudi Aquaman se je dlje časa uvrščal med to nehvaležno druščino. S takšnim naborom, ki težko konkurira Marvelu, so na koncu zgolj izbrali tistega, ki se zdi najbolj primeren za film. Seveda bo treba nekoliko prilagoditi pričakovanja, da bomo lahko brez sramu gledali Khal Droga, kako ukazuje ribam, da izpolnjujejo njegove ukaze, a obstajata dva ključna razloga, zakaj Aquaman lahko uspe.

  1. Kot je Aquaman nenavaden superheroj, je obenem tudi unikaten. Obstaja v ekosistemu, ki ga v tej sorti filmov še nismo gledali, in reševanja problemov se loteva drugače, kot smo videli doslej.
  2. V poplavi filmov s superheroji bo Aquaman izstopal zaradi popolnoma drugačne vizualne naracije, ki jo bodo vodili odlično izbrani igralci: Jason Momoa kot Arthur Curry oz. Aquaman, Amber Heard kot Mera, Nicole Kidman kot Atlanna, kraljica Atlantide, in nihče drug kot legendarni Dolph Lundgren kot Nereus, Merin oče in vodja plemena Xebel.
Aquaman
Ni ravno morska različica Batmobila, a Aquaman obožuje svojega razdraženega morskega konjička, vrhunec urbane mobilnosti v Atlantidi

Najostrejši kritiki vztrajno trdijo, da Aquaman ne spada na veliko platno. Da bi bilo bolje, če bi DC Comics izbrali katerega od svojih bolj šaljivih herojev in naredili akcijsko superherojsko komedijo – kot na primer Ant-Man in deloma Deadpool – ali pa kar preprosto parodijo na tako ali tako zasičen trg superherojskih filmov.

S proračunom v višini 160 milijonov dolarjev bomo zagotovo uživali vsaj v impresivnih specialnih efektih, ki se bodo bliskali v sinjih globinah mitološke Atlantide. Bi kdo rižoto z morskimi sadeži?