1. Režiser serije je oskarjevec Danis Tanović

Devetinštiridesetletni bosansko-hercegovski filmski režiser in scenarist je fenomen filmske industrije na področju nekdanje Jugoslavije. Doma ima namreč najprestižnejšo filmsko nagrado, zlatega oskarja za najboljši tujejezični film, ki ga je leta 2001 prejel za vojno dramo Nikogaršnja zemlja (Ničija zemlja), kjer je sodeloval kot scenarist in režiser. Primeren kaliber filmarja torej, da se loti tako velikega podviga, kot je serija v produkciji mreže HBO.

2. V seriji nastopa tudi naš Borut Veselko

Igralska zasedba je primerna formatu takšne produkcije. V drami, kjer se usoda nepoznanih oseb zaradi nasilnega dogodka nepričakovano poveže, so svoj talent med drugim razgalili Toni Gojanović kot Kiki, Tara Thaller kot Blanka, Marija Skaričić kot inšpektorica Kalić, Goran Bogdan kot Ivo in celo Borut Veselko kot Lujo Kralj.

3. Napeta in pretresljiva zgodba

Dogajanje je postavljeno v Zagreb, kar daje zgodbi dodaten čar, saj dogajanju sledimo z občutkom bližine in poznanega okoliša. Preplet dramatičnih dogodkov, ki se potem ne odvijajo nekje na nekem drugem kontinentu ali v izmišljeni deželi, ampak kar sredi zagrebških ulic, slovenskemu gledalcu ponuja še dodatni čustveni naboj. V ospredju zgodbe so predvsem do podrobnosti dodelani in izredno prepričljivi liki, potisnjeni na socialni rob. Prepleteni s tematikami ljubezni, lojalnosti, družine pa tudi zločina gledalca brez zadržkov popeljejo v zakulisje njihovih življenj, ki na vrhuncu serije drvijo v nepopravljive posledice.

Uspeh na HBO
Kdo bo uspel na ulicah Zagreba?

4. Strogi hrvaški kritiki so navdušeni

Kritiki so serijo sprejeli s pozitivnimi odzivi in pozdravili, da produkcija HBO s svojo politiko ustvarjanja serij vrača lokalni kulturi s snemanjem regijskih vsebin. “Uspeh je obsojen na uspeh pri občinstvu,” so zapisali v publikaciji Slobodna Dalmacija, hrvaški T-Portal pa je serijo pospremil z besedam “Uspeh vas bo zagrabil za vrat in povlekel v zgodbo, pa če boste to hoteli ali ne, izdihnili pa boste šest epizod pozneje, kot se serija začne razpletati.” Tudi Jutarnji list je pohvalil, da je serija videti odlično in dejansko razkriva odtenke hrvaške realnosti.

Uspeh na HBO

5. Prva produkcija HBO v regiji nekdanje Jugoslavije, ki sledi trendu evropskih serij na HBO

Serija tlakuje pot prihodnjim produkcijam HBO, ki se bodo ustvarjale v tej regiji, kar ponuja neslutene priložnosti tudi slovenskim ustvarjalcem. Le kaj bi s podporo tako bogate produkcije, kot jo ponuja mreža HBO, lahko ustvarili v Sloveniji, morda kmalu ne bo več le kavarniško ugibanje, ampak oprijemljiva realnost. Uspeh sicer sledi porastu popularnih HBO produkcij na evropskih tleh. Na Poljskem je tako blestel politični triler The Pact (Pakt), Čehi so navdušili s kriminalno serijo Wasteland (Pustina), Madžari so ustvarili svojo različico Sopranovih s krimidramo Golden Life (Aranyelet), v Romuniji pa je zaslovel napeti triler v štirih delih z naslovom The Silent Valley (Valea Muta).

Uspeh na HBO

Fotografije: HBO