Bajke nas učijo, da so vampirji antična bitja, ki nam, ubogim smrtnikom, srkajo kri že od pamtiveka. Ameriška triler serija Prehod to poznano sliko obrne na glavo in ponudi precej drugačen izvor notoričnih krvosesov. Njihova prisotnost tu nima mističnega značaja, ampak je rezultat človeške gonje po premagovanju narave. Vampirsko stanje smo izumili kot stanje odsotnosti vseh bolezni, kot ultimativno zdravilo za vse bolezni, ki nas lahko pestijo. Prav v tem pa se lahko skriva tudi naša poguba.

The Passage
"Fantje, ne počutim se najbolje. Ima kdo kozarec B pozitivne?"

Krvavi sinopsis

Na hitro preverimo dejstva. Projekt NOAH, ki se odvija v skrivni zdravstveni ustanovi, eksperimentira z nevarnimi virusi v upanju, da človeštvo za vselej reši vseh bolezni. A namesto belih miši za svoje raziskave potrebujejo – ljudi. Specifično izbrane ljudi. Kot je deklica Amy, ki jo potem ugrabijo kar na ulici, a agenta Brada Wolgasta, zadolženega za njen ulov, presune potuhnjen moralni imperativ in se iz ugrabitelja hitro nadgradi kar v njenega nadomestnega očeta.

S tem, ko Brad silovito stopi v bran mali Amy, pa začne odkrivati dejansko stanje v globinah projekta NOAH. Tam, kjer ždi nova rasa bitij, za zdaj še ujeta med zidove ustanove, kjer pa se razvija v neznane dimenzije. Rasa, ki predstavlja potencialno rešitev človeštva, a lahko v istem trenutku začrta tudi njegov konec.

The Passage
"Okej, Amy, imam slabo in slabšo novico ..."

Zakaj nas je Prehod nemudoma posrkal v svojo zgodbo

Prehod nas je nekaj časa vabil z veleplakatov na vseh koncih Slovenije. Jasno je bilo, da se na programu FOX pripravlja nekaj velikega. Danes, ko je serija že vzklila na vseh koncih sveta, se o tej eksplozivni drami govori več, kot bi morda pričakovali. Vsebuje namreč ravno pravšnjo mešanico akcije, drame, sodobnih moralnih vprašanj in fantazije, kar se kot naročeno zlije z odlično igro in razburljivim pričakovanjem, da nas lahko ta serija, ki je okvirno izdelana na temeljih istoimenske knjižne trilogije, v zgodbi popelje še tisoč let naprej, v distopično prihodnost še ene človeške zablode.

1. Zvezda v vzponu

Že takoj na začetku navduši presunljivo talentirana Saniyya Sidney, ki nastopa v vlogi ugrabljene Amy. Komaj 12-letna deklica sicer ni novinka pred kamerami, saj je že nastopila v seriji American Horror Story: Roanoke in celo v filmu Ograje (Fences), ki je bil leta 2016 nominiran za oskarja. V Prehodu je divje prepričljiva, čustveno neverjetno izrazna in zagotovo v svoji najboljši vlogi doslej. Spoznajte jo že zdaj, da se boste lahko hvalili, kako ste jo gledali, preden je postala najbolj vroča roba Hollywooda.

2. Drugačni vampirji

Tokrat pozabite na vampirje, s kakršnimi so nas snubili v Somraku ali Pravi krvi. Tu so krvi lačne pojave posledice znanstvenih eksperimentov. Kot človeške laboratorijske miške, ki potrebujejo kri, da preživijo, a so istočasno imuni za vse bolezni. Aja, pa še misli lahko berejo. Osušena, zgarana podoba tistih najbolj lačnih ponuja neprijeten namig na morebitno prihodnost človeštva.

The Passage
Flanelaste srajce v boju z vampirji delujejo vsaj tako učinkovito kot avtomatske puške in česen

3. Drama in akcija

V središču dogajanja sta deklica Amy in agent Brad Wolgast (igra ga Mark-Paul Gosselaar). Ko ju okoliščine potegnejo v zaščitniški odnos, začneta ustvarjati prepričljivo človeško dramo dveh nepričakovano združenih oseb, ki se nenadoma borita s čedalje bolj nepredvidljivimi posledicami. In, mimogrede, živita v času, ko je lahko vsak trenutek človeštvo obsojeno na izumrtje. Okoli te drame je ves čas tudi dovolj akcije. Dinamičen tempo nas ves čas drži v zanimanju, seveda pa ne manjkajo niti obvezni napeti pregoni, ko Amy in Brada prične loviti varnostna služba projekta NOAH. Še dobro, da je Brad tako klišejski, da je bil v preteklosti vojak, in ne profesionalni ustvarjalec origamijev.

The Passage
"Kako torej svetu razložimo, da v resnici nismo razvijali novega antibiotika?"

4. Osnovano na knjižni uspešnici

Prva knjiga trilogije Prehod je bila izdana leta 2010. Ker je bila tako noro uspešna, so avtorja Justina Cronina nemudoma prosili za pravice in že leto dni pozneje začeli pripravljati adaptacijo za TV-serijo. K sreči so si vzeli čas – če pogledamo na eni strani fantastično Igro prestolov in na drugi strani zmedeno in neprepričljivo ZF serijo Nightflyers (ravno tako posneto po pisunski stvaritvi Georga R.R. Martina), lahko zelo lepo vidimo, kako zahtevne so adaptacije večplastnih in kompleksih besedil. Prehod je od knjige do televizije potreboval osem let. In ko gledamo serijo, hitro postane jasno, da je to projekt, ki je vsekakor zahteval predanost in natančnost.

Serijo Prehod lahko spremljate ob torkih na programu FOX.

Fotografije: Profimedia