Takoj ko sta Lady Gaga in Bradley Cooper združila vokale v najnovejši iteraciji glasbene pripovedke Zvezda je rojena (A Star Is Born), sta osvojila srca gledalcev po vsem svetu. Komad Shallow še danes vztrajno odmeva na radijskih valovih, ljudje pa hvalijo režisersko veličino Bradleyja Cooperja, saj mu je uspelo ustvariti novodobno romantično melodramo, ki se gleda kot Titanik 21. stoletja, če bi Rose znala peti in če bi Jack nerazločno mrmral kot pijani brezdomec na analgetikih.

Zvezda je rojena
"Poskusiva skupaj ... kuža laja, z repkom miga ..."

Ocene so izjemne. 90 % pozitivnih kritik na agregatu Rotten Tomatoes, 80 % pozitivna odzivnost gledalcev na taisti platformi in pompozni naslovi v medijih, kot na primer 'Zvezda je rojena je postal film, ki ga bo treba premagati na oskarjih' v Forbesuter in 'Zvezda je rojena navdušuje polne dvorane na projekcijah filmske akademije' v Hollywood Reporterju. Na drugi strani ždi Bohemian Rhapsody, ki je Zvezdi sunil pomembne zlate globuse, čeprav ima na spletu nekoliko obrnjene odzive (61 % pozitivnih kritik na Rotten Tomatoes, vendar pa 88 % pozitivna odzivnost gledalcev), a se, če smo popolnoma iskreni, gleda bolj kot dolga reklama za Greatest Hits zgoščenko skupine Queen. Po zlatih globusih zato ljudje med tema naslovoma pričakujejo veliki obračun na oskarjih – ki pa se zelo verjetno ne bo zgodil.

Lady Gaga z zlatim globusom
Komad Shallow je na zlatih globusih prepričal in tudi, če film ne prejme najdragocenejšega oskarja, je zlati kipec Akademije za originalno skladbo skorajda zagotovljen

Po številkah sodeč …

Stavnice pravijo takole – favorit za najboljši film je Roma (sploh po bleščečem nastopu na podelitvi nagrad BAFTA), sledi mu Green Book in za njim BlacKkKlansman. Zvezda je rojena je na stavnicah šele na četrtem mestu, ki si ga deli s Črnim panterjem (Black Panther), (Bohemian Rhapsody pa čepi na šestem). Kaj se je zgodilo?

Pod drobnogledom Zvezda je rojena vendarle ni tipičen film za nagrado najboljšega filma. Prvič – je rimejk. In to ne prvi, ampak četrti s tem istim naslovom in peti ali morda celo šesti, če štejemo še tiste s tako podobno zgodbo, da so jih avtorji originala tožili. Povprečna starost glasovalca za nagrade oskar v filmski akademiji je 62 in teh glasovalcev je 6000. Le 14 odstotkov jih je mlajših od 50 let. To pomeni, da je večina zelo verjetno videla prejšnjo različico iz leta 1962, nekateri celo klasiko z Judy Garland iz leta 1954, so bržda vmes tudi fosili, ki so že dihali za časa originala v letu 1937. Kar pomeni, da so številni glasovalci v akademiji že kar nekajkrat videli, kako se glavni igralec v filmu ustreli, obesi ali pa le odtava v ocean.

Zvezda je rojena
Kdor prvi pomežikne časti rehabilitacijo

Bradley kot DiCaprio?

Tu pa je še ena ovira – Bradley Cooper. Fenomenalni igralec. In kot kaže, tudi fenomenalni režiser. A Zvezda je rojena je njegov prvenec, Bradley pa je še mlad. In če sta Leonardo DiCaprio in George Clooney kaj pokazala svetu, je to zagotovo to, da mladi, a izredno opazni hollywoodski zvezdniki ne dobijo kipca v prvo. Ali v drugo. Morda celo kadarkoli. DiCaprio bi si ga zaslužil že za Basketball Diaries, obvezno pa vsaj za The Departed (Dvojna igra), a je moral čakati, da ga ugrizne veliki medved, preden so mu končno v roke porinili zlati kipec. Cooperja morda vidijo podobno – kot 44-letnega mega zvezdnika, ki naj kar uživa v krikih oboževalk, na kipec bo pa moral še malce počakati.

Bradley Cooper
"Kdor misli, da si zaslužim oskarja, naj reče cheeeeeeeese ..."

K sreči bomo že 24. februarja videli, kaj se bo dejansko zgodilo. Špekulacije so vedno zabavne, sploh ko se zdi, da zmagovalce izbirajo tako, da Jimmyju Kimmelu zavežejo oči, ga zavrtijo in izberejo ovojnice, v katere se zaleti. Kmalu pa sledijo še ključna dejstva, ki jih morate vedeti o letošnjih oskarjih.

Fotografije: Profimedia