Moški bodo svoje težave vedno zaupali natakarici

Ker moški ne marajo solzavih izpovedi in čustveno napornih klepetanj. Potrebujejo le objektivnega poslušalca, ki bo znal držati jezik za zobmi. In ne bo postavljal podvprašanj.

Nikoli ne udari težjega od sebe

Osnovno pravilo preživetja na ulicah. Sploh če jim vladajo mafijske družine. Če sam spadaš v lahko kategorijo, ne opletaj s pestmi pred gobcem težkokategornika. Nihče ti na nagrobnik ne bo napisal, koliko udarcev ti je uspelo zadeti, preden te je položil z enim krošejem.

Peaky Blinders
S seboj nosite samo dejansko prtljago, emocionalno pa pustite ... nekje daleč zadaj

Lahko spremeniš, kaj delaš, ne moreš pa spremeniti, kar si želiš

Želja ostane. In gori nekje globoko. Da jo uresničiš, moraš trdno delati. Vendar pa to ni dovolj. Delati moraš tudi pametno.

Dogovor ni zagotovilo

Beseda je samo misel, zaklicana v zrak. Da boš v prednosti, spoznaj igro in jo potem tudi dobro igraj.

Ko se opravičiš enkrat, se opravičuješ za vselej

Opravičila so enostavna. Še ena beseda, zaklicana v zrak. Saj je lepo slišati, ampak naj raje spregovorijo dejanja.

Peaky Blinders
"A ima tvoj tudi norice?" - "Ne, zadnje čase samo opekline."

Laži so hitrejše kot resnica

Kar je veljalo včasih, velja tudi danes. Morda še bolj. Govorice danes potujejo s svetlobno hitrostjo. Tiste zlagane pa še toliko hitreje.

Ne dovoli, da močnejši pobere vso moč

Veliki si bodo vedno vzeli še več. Moč je zasvajajoča, in kot vemo, pokvari tudi najboljšega človeka. Ne dovoli, da nekdo dobi toliko moči, da ima nad tabo absolutno premoč.

Z dobrim načrtom se nikamor ne mudi

Panika, stres, zamujanje. Posledice slabih načrtov in še slabših rezultatov. Dober načrt bo vodil v dobro izvedbo, kar bo prineslo dobre rezultate.

Peaky Blinders
Dvocevna puška je najboljše zdravilo za paranojo

Rum je za zabavo, viski je za posel

Bistroumna metafora, ki namigne, da bodimo vedno pravilno opremljeni za sklepanje poslov. Do zadnje, najmanjše podrobnosti.

Stopi mimo hudiča, ampak mu prej sezi v roko

Ko je govora o poslu, pusti svoja čustva pred vrati. Naredi tisto, kar je prav. Tisto, kar se mora. Je že prav, da je moralni kompas obrnjen v smer dobrega, a fleksibilnost vedno pride prav.

Paranoja pomaga preživeti

Nikoli ne zapadi v popolno udobje. Ostani na robu, ravno toliko, da ne izgubiš pozornosti. Predvidevaj vsak scenarij, iz vsakega zornega kota. Kompulzivna repeticija ti morda nekega dne reši življenje – ali pa vsaj posel.

Peaky Blinders
"Zakaj stojim? Ker je sedenje znak udobja, udobje pa je za luzerje!"

Dovolj ni nikoli dovolj

Takoj ko se zadovoljimo s tem, kar imamo, prenehamo sanjati. In ko nehamo sanjati, izgubimo ambicije. Ko osvojiš ulico, lahko osvojiš tudi dve. In potem celo mesto. Vedno razmišljaj o še več.

Na vsakem koraku se zavedaj, kaj je najpomembnejše

Na koncu dneva vse storjeno nima nobenega smisla, če tega nimaš s kom deliti. Stoj ob najdražjih in kdorkoli že so, naj bodo tvoja družina. Drži jih blizu. Tako blizu, da lahko – če je treba – komu tudi prisoliš vzgojno klofuto.

Nikoli se ne opravičuj za svoj uspeh

Kar si dosegel, je tvoje. Pripada ti, ker si to nagrabil z lastnimi rokami. Ali pa z lastno pametjo in rokami drugih. Kot pravi Tommy Shelby: “Nisem izdajalec svojega družbenega razreda. Sem samo ekstremni primer tega, kaj lahko doseže navadni delavec.