Tudi vi zadržujete dih pred prihajajočim finalom Igre prestolov (Game of Thrones)? Nihče ne ve, kaj nas čaka. Še George R. R. Martin baje nima pojma, kam so avtorji TV-serije odpeljali njegovo zgodbo, ker je najbrž preveč zaposlen z igranjem tetrisa, medtem ko sedi ob praznem dokumentu Microsoft Word. Čutite našo razdražljivost ob ideji, da še vedno nimamo šeste knjige?

George R.R. Martin
Gospod Martin, tole ni dobra poza za pisanje knjige

Zdaj, ko smo tako blizu finalne sezone in obenem vemo, da bo TV-serija ponudila drugačen zaključek kot knjige (če bomo kdaj dejansko doživeli zadnji dve), so se vsi dosedanji napovedniki in objave razkosale do najbolj obskurnih malenkosti v upanju, da se ustvari kar največ teorij o tem, kaj vse se nam bo razkrilo v zaključnih epizodah.

OPOZORILO: Glede na naravo članka, bi ga morali sicer v celoti odeti v pokvarke, zato le opozorilo, da od tu naprej berite le, če ste pogledali že vseh dosedanjih 7 sezon. Pa začnimo ...

1. Nočni kralj je bog?

Ko se je Nočni kralj (Night King), vodja trupelc, ki so v pretekli sezoni zrušila visoki zid in prodrla v severne dežele Zahodnjega (Westeros), pojavil na naslovnici revije Entertainment Weekly, so sokolje oči oboževalcev opazile, da so njegove zenice v obliki zvezde s sedmimi kraki. Taista oblika pa je simbol vere Sedmice, religije Zahodnjega, ki časti sedem božanstev. So hoteli avtorji serije namigniti, da je Nočni kralj inkarnacija enega od teh bogov ali pa so njegove zenice le posledica sodelovanja v glam-rokerskem bendu?

The Night King
Kdaj je naslednji koncert?

2. Vstajenje preminulih Starkov?

V zadnjem napovedniku za 8. sezono Aryo po temačni grobnici v domačem Zimišču (Winterfell) preganja … nekaj. Nekaj zloveščega. Mrtveci bodo zelo verjetno hitro dosegli njeno domovanje na severu, zato se poraja vprašanje, ali bodo morda od mrtvih dvignili tam pokopane člane družine Stark. Ali to pomeni strašljivo vrnitev obglavljenega Eda Starka? Ali pa kruto umorjene Catelyn Stark, ki bo tako končno lahko uprizorila svojo pojavnost kot Lady Stoneheart – podoba, ki se iz knjig nikoli ni realizirala v TV-seriji?

Catlyn in Robb
Je njuna zgodba res zaključena?

3. Bo Yara prosila Theona, da jo ubije?

Theonova trnova pot in v finalu 7. sezone dokončna opustitev fiksacije na mučeniški ego Njuha (Reek) zelo verjetno vodi to točke, ko bo Theon končno zaživel kot pogumni (in edini pravi) prestolonaslednik Železnih otokov in iz krempljev strica Eurona rešil sestro Yaro. Vprašanje pa je, ali bo Yara želela biti rešena. Oče je mrtev, brat jo je že ničkolikokrat razočaral, njena usoda v Euronovih rokah pa je verjetno podobna tisti, ki jo je Theon doživljal kot ujetnik blaznega Ramseyja – mučenje, zloraba, poniževanje, uničenje vsega, kar Yara je. Bo prosila brata, da skrajša njene muke, ker ji v tem svetu ni več mesta?

Yara in Theon
Tipična plažna garderoba slanih prebivalcev Železnih otokov

4. Bo Jaime ubil Cersei?

Ena najbolj glasnih teorij enorokega viteza Jaimeja Lannisterja postavlja v začarani krog lastne usode. Ko je po koncu velike vojne prekršil zaprisego kraljeve garde in umoril Norega kralja, si je prislužil vzdevek Kraljemorec (Kingslayer) – vzdevek, ki ga bo morda moral obnoviti, ko bo ugotovil, da norost njegove sestre na Železnem prestolu ne vodi drugam kot v pogubo celotne družine Lannister (in bržda celotnega kraljestva, saj Cersei prihajajoče armade mrtvecev s severa ne jemlje resno). V zadnji sezoni ga vidimo, kako odjaha iz prestolnice proti severu, vedoč, da mora svojo usodo vzeti v lastne roke.

Jaime in Cersei
Iztekajoči mandat ...

5. Bo Tyrion ubil Cersei?

Pritlikavi duhovitež se je večkrat izkazal kot morda edini Lannister s še delujočim moralnim kompasom. Da mu ubijanje članov lastne družine ni problem, je dokazal z dobro namerjenim strelom puščice v na stranišču sedečega očeta. A Tyrion trenutno še ni blizu Cersei, saj služi kot svetovalec Nevihtnorojeni materi zmajev, Daenerys Targaryen. Ki pa se, kot smo videli na koncu prejšnje sezone, dobro zaveda, da je njena pozornost morda bolj urgentna na severu.

Tyrion in Daenerys
Žepna različica dolgoletnih zamer

6. Bo Arya ubila Cersei?

Ker TV-serija ne bo ponudila enakega konca kot knjige, lahko tu izkoristimo dejstvo, da je bil v prerokbi, ki jo je Cersei prejela kot najstnica, v televizijski različici izpuščen zelo ključen podatek. Čarovnica v gozdu ji je rekla, da bo poročila kralja, postala kraljica, imela tri otroke, odete v zlate kute, in jih opazovala, kako vsi umrejo. Vse to se je že uresničilo. V knjigi pa taista čarovnica doda še eno prerokbo – da bo umrla pod roko valonquarja. Valonquar v jeziku valyrian pomeni 'mali bratec' ali pa 'mlajši bratec'. Morda sta Jaime (in potencialno Tyrion) kot poslednja rablja divje Cersei tako rezervirana za knjižno različico, medtem ko bo v TV različici Cersei umorila Arya – seveda tako, da bo prej pokončala Jaimeja in si potem nadela njegov obraz.

Arya Stark
"Je kdo videl moj seznam?"

7. Bo Jon izdal Daenerys?

Ena najbolj temačnih teorij za zaključek serije se skriva v prerokbi Gospodarja luči (Lord of the Light), božanstva, ki se mu udinjajo rdeči duhovniki, med njimi tudi mična Melisandre, ki je od mrtvih dvignila Jona Snowa. Teorija pravi, da je Jon Snow (pardon, Jon Sneg) Obljubljeni princ, ponovno oživeli Azor Ahai, legendarni junak, ki je bil nekoč primoran žrtvovati svojo ženo Nisso Nisso. Da je v starodavnih časih dosegel absolutni potencial svojih moči, je moral skozi njeno srce zabosti mistični meč Lightbringer. Bo Jon moral ubiti Daenerys, da bo lahko ponovno reinkarniral vse moči kot Azor Ahai in premagal vojsko mrtvecev?

Jon in Dany
Morbidne kontemplacije Obljubljenega princa?

8. Bosta Jon in Daenerys imela otroka?

Incest je v Igri prestolov rutinska praksa, zato ljubezensko dete med teto in nečakom morda niti ni tako nenavadna teorija. Daenerys sicer ne more imeti več otrok, saj jo je Mirri Maz Duur ob žrtvovanju njenega novorojenega otroka, da bi rešila Khal Droga, dodobra zašuštrala, a v Igri prestolov obstaja še ena ponavljajoča se prerokba – samo smrt lahko plača za novo življenje. Bo smrt zmaja Viseriona pod ledenim kopjem Nočnega kralja omogočila, da Daenerys lahko zanosi in s tem izpolni še eno prerokbo – vrnitev Khal Droga? Še pomnite teh besed: “Ko sonce vzide na vzhodu in zaide na vzhodu, ko se morja izsušijo in se gore uklanjajo vetru kot listi na drevesu, se bo vrnil Khal Drogo.” Kako si to interpretirajo oboževalci? Zahodnje bo rešeno, ko Daenerys rodi otroka – in če je ta otrok Jonov, to pomeni združitev naslovnih elementov, ognja in ledu. Je to dete potem v resnici Obljubljeni princ?

Jon in Dany
Tinder zmenki v Zahodnjem so polni komplikacij

9. Se bosta brata Clegane končno pomerila?

Gora in Pes. Gregor in Sandor. Bitka, ki jo vsi želimo videti. Gigantska brata, eden zdaj kot orjaški zombi, se preprosto morata pomeriti v boju do smrti (ali ponovne smrti v primeru Gregorja). Žal sta na začetku nove sezone še precej daleč od drug drugega – Gora je ob Cersei v Kraljevem pristanku, Pes pa najbrž tava nekje okoli Zimišča na severu.

The Hound
Pes, ki laja, tudi grize

10. Bo Jaime ubil Nočnega kralja?

Kraljemorec si lahko tale vzdevek utrdi še z enim dobro namerjenim udarcem – tako, da pokonča Nočnega kralja in reši svet pred morijo Dolge noči. Njegov odhod iz prestolnice na koncu prejšnje sezone ponudi namig, da se dejansko podaja na sever, v boj proti mrtvecem. Je George R.R. Martin z vzdevkom Kraljemorec že na začetku namignil, kdo bo veliki rešitelj Zahodnjega?

Jaime Lannister
Koliko rok potrebuješ, da ustaviš vojsko mrtvecev?

Fotografije: Profimedia