V aprilu je A1 Slovenija v svojo ponudbo TV-programov dodal BBC First, video na zahtevo s kopico lastne produkcije. In BBC ustvarja kar nekaj vrhunskih zabavnih serij. Recimo novodobnega Sherlocka z Benedictom Cumberbatchem. Pa spletk polno krimiserijo Luther. In seveda legendarno znanstveno-fantastično serijo Doctor Who, ki jo poznajo tudi naši nonoti! A preden pograbite daljinski upravljalnik in odhitite na BBC First, poglejte, kaj vse se skriva v zgodovini te gigantske TV-serije.

Začela se je kot serija za otroke

Čeprav lahko tudi danes najdete nemalo oboževalcev serije, ki komajda vidijo čez šank v lokalni oštariji, je bila serija sprva namišljena kot izobraževalni program za otroke. Na poljuden način bi jih s serijo poučevali o zgodovini in znanosti.

Dr. Who je Gospodar časa postal šele leta 1969

Danes je vsem, ki so pogledali vsaj kakšen del te famozne britanske serije, znano, da je dr. Who pripadnik antične rase iz neke druge galaksije, ki jo na našem planetu imenujemo le Gospodarji časa (Time Lords). Kot pripadnik te vrste doktor lahko potuje v času, a te njegove izvorne ustrojenosti niso opredelili vse do epizode The War Games v šesti sezoni. Njegov domači planet Gallifrey pa ni bil omenjen vse do leta 1973.

Dr. Who

Ideja o regeneraciji se je pojavila z zdravstvenimi težavami prvega doktorja

Prvega doktorja je med letoma 1963 in 1966 igral William Hartnell, ki je proti koncu imel resne težave z zdravjem. Da bi se serija lahko nadaljevala tudi, ko Hartnell ne bi več mogel igrati, so si scenaristi zamislili inovativno rešitev – na koncu vsake sezone se doktor Who podvrže regeneraciji, ki mu omogoči nadaljnji obstoj, iz te regeneracije pa lahko pride v kakršnikoli podobi. Čudovita rešitev, ki je lani omogočila celo, da je doktor Who prvič v zgodovini postal – ženska.

Daleke je skorajda ustvaril Ridley Scott

Danes zelo dobro poznan in za oskarje večkrat nominirani Ridley Scott je bil na televizijski mreži BBC zaposlen ravno leta 1963, ko so pripravljali prvo sezono serije Doctor Who. Ena od njegovih nalog je bila tudi, da si zamisli podobo mutantskih Dalekov, a se naloge nikoli ni lotil, ker jo prej podurhal v filmsko industrijo. Njegovo delo je prevzel Raymond Cusick, ki si je zamislil danes prepoznavne robotizirane pojave, ustvarjene po navdihu solnice. Ja, solnice. “Če je to vse, kar potrebuješ, da postaneš oblikovalec, je ta poklic smešno lahek,” je nekoč komentiral Cusick.

Dr. Who

Nekaj epizod je napisal Douglas Adams

Taisti Douglas Adams, ki je podpisan pod legendarni roman Štoparski vodnik po galaksiji. Svoj čas je namreč ustvarjal istoimenske radijske epizode za BBC Radio 4 in so ga potem ponucali še za pisanje za serijo Doctor Who.

David Tennant je postal igralec z namenom, da nekoč nastopi kot doktor Who

Kot otrok je točno vedel, kaj želi biti, ko odraste. In njegova vizija je postala resničnost. Navdih mu je bil Tom Baker kot doktor Who, v šoli pa je celo napisal esej o tej seriji. David Tennant je leta 2005 postal deseti doktor Who, ko je v začetku nove sezone nasledil Christopherja Ecclestona.

Dr. Who

Catherine Zeta-Jones bi skorajda postala doktor Who

Prva uradna ženska v vlogi doktorja Who je lani sicer postala Jodie Whittaker, ni pa bila prva ženska, ki si jo avtorji predstavljali v naslovni vlogi. Že v osemdesetih je Sydney Newman dobil idejo, da bi se doktor Who regeneriral kot ženska – v gospodarico časa (Time Lady). Leta in leta so potem premlevali to idejo in šele v 2008 je potem Russell Davies namignil, da bi morda k sodelovanju povabili Catherine Zeto-Jones, ki bi potem nasledila Davida Tennanta.

Velikana, ki sta zavrnila vlogo

Čeprav je David Tennant nekoč v intervjuju postavil retorično vprašanje Le kdo si ne bi želel postati doktor Who, to vprašanje ni bilo več tako retorično, ko sta vlogo zavrnila Hugh Grant in Benedict Cumberbatch. Hugh Grant se je bal, da serija z njim v tej ikonični vlogi ne bi bila uspešna, Benedict pa je prišel do zaključka, da bi z njim bila serija 'radikalno drugačna.'

Dr. Who

Deseti doktor se je poročil s hčerko petega doktorja, ki je igrala hčerko deseta doktorja

Kako ljubka kombinatorika, kajne? David Tennant je v resničnem življenju poročen z Georgio Moffett, ki je leta 2008 nastopila v vlogi njegove umetno ustvarjene hčerke. Georgia Moffett pa je dejansko hčerka Petra Davisona, ki je v vlogi doktorja Who nastopal od leta 1981 do 1984.

Več kot 100 epizod je izgubljenih

Ne, ne morete bingati vseh 851 epizod, kolikor se jih je zvrstilo v 37 sezonah, ker je kup epizod izgubljenih. Arhiviranje v šestdesetih in sedemdesetih ni bilo najbolj dovršeno, zato je bilo kar nekaj originalnih epizod zbrisanih, uničenih, presnetih ali kako drugače izgubljenih. Mreži BBC zdaj pomagajo dolgoletni ljubitelji serije, ki pošiljajo lastne kopije izgubljenih epizod v upanju, da se kdaj zgradi popolna zbirka Doctor Who.