Osvežena uvodna špica

Animirano popotovanje od mesta do mesta, ki se vrti med uvodno špico, je bilo za 8. sezono obogateno in izpopolnjeno. Ne le da se zdaj celo zapeljemo v grafično konstrukcijo grobnice pod Zimiščem, ustrezno se nam že takoj na začetku prikaže podrti del Zidu na severu, kjer je v finalu prejšnje sezone Nočni kralj s svojo trohnečo armado prodrl čez prvo obrambno linijo Sedmih kraljestev. Osma sezona ima od vseh najbolj zajeten budžet in prav je, da se to pokaže že takoj na začetku.

V spomin na mini vlogo Eda Sheerana

Ko se je v prejšnji sezoni za minuto ali dve v seriji prikazal znani britanski slavček Ed Sheeran, gledalci niso bili ravno navdušeni. Njegova precej specifična podoba je preveč štrlela iz skupine vojščakov z grbom družine Lannister, ki jih Arya sreča v gozdu na poti do Kraljevega pristanka (preden izve, da v Zimišču spet plapolajo prapori njene družine). Avtorji zato njegove zgodbe niso nadaljevali, mi pa smo na to sceno že skoraj pozabili. V mimobežni referenci so se ga zdaj spomnili prav v prvem delu 8. sezone. Ko se Bronn zabava s tremi prijateljicami noči, se dekleta med seboj pogovarjajo o bitki med Lannisterji in Daenerys (po padcu Visokega vrta) in med drugim omenijo tudi vojščaka Eddija. “Se spomniš tistega fanta Eddija,” vpraša ena od deklet. “Vrnil se je s popolnoma požganim obrazom. Zdaj nima več vek.” Ima pa (že skoraj) nov album.

Igra prestolov
Ed Sheeran v prvem delu 7. sezone kot ponosni Lannisterjev vojščak, v prvem delu 8. sezone pa le še spomin med dekleti slabega slovesa v Kraljevem pristanku

Namigi na prvo sezono

V prvem delu zaključne sezone se pojavi kar nekaj namigov na začetek te impresivne knjižno-televizijske sage. Eden od njih že takoj, ko deček pleza na drevo, da lahko opazuje, kako v mesto koraka mogočna vojska Brezmadežnih, nato pa nas pogled popelje do mestnega središča v trenutku prihoda Jona in Daenerys. V tem se skriva reinterpretacija prizora iz prvega dela prve sezone, ko Brann Stark na obzidju Zimišča opazuje, kako se približuje kraljeva vojska, potem pa priteče do mestnega središča ravno v trenutku, ko tja prijaha kralj Robert Baratheon v spremstvu kraljice Cersei.

Igra prestolov
Dolgo smo čakali, preden je Khaleesi prišla na obisk Starkove domačije

S samostrelom do maščevanja 

Cersei želi svojo maščevalnost potešiti poetično. Plačancu Bronnu zato naroči, da poišče in pokonča kar oba njuna brata, Tyriona in Jaimeja. Prvega zato, ker ga krivi za vse zlo, ki se je pripetilo njeni družini, drugega pa zato, ker jo je zapustil in odjahal na sever. Bronn mora svoje nečedno delo opraviti s samostrelom, s katerim je Tyrion pred nekaj sezonami dokaj neslavno ubil njihovega očeta Tywina.

Cersei
Ko te poganja samo še maščevanje

Orožje za Aryo

Arya v Zimišču svojega starega kolega Gendryja, zdaj izkušenega kovača, veščega tudi zamahovanja z dvoročnim bojnim kladivom, prosi, da izdela prav posebno orožje. A v pogovoru le za trenutek vidimo surovo skico njene zamisli. Čeprav ima za pasom dve rezili, izdelani iz valerijskega jekla, Arya seveda potrebuje še orožje iz zmajskega stekla. Zmajsko steklo je vendarle najboljši antibiotik proti vojski belih hodcev, Arya pa si ga je, kot kaže, zamislila v obliki sulice, ki se lahko razdeli v dve ločeni, krajši orožji. Zakaj komaj čakamo na končni izdelek? Ker je orožarski mojster za Igro prestolov Tommy Dunne v intervjuju za Vanity Fair namignil, da gre za 'nekaj absolutno fenomenalnega', kar bo popolnoma spremenilo igro na bojišču.

Igra prestolov
Arya bo za veliki boj oborožena po naročilu

Fotografije: Profimedia