Če naredimo presek znanih likov iz te knjižne sage, nam takoj postane jasno, da v Igri prestolov nikoli ni nič, kot se zdi. Pes (The Hound) je bil najprej stekla zverina in je brez premisleka klal vsakega nasprotnika mladega kralja Geoffryja. Zdaj, mnogo sezon pozneje, pa je taisti Pes prijazni zaveznik Starkov in skorajda že prepričan, da Gospodar luči ni samo fanatična izmišljotina. Na drugi strani kraljica Cersei sicer nikoli ni bila odkrito zlobna (le – recimo temu – pretkano pragmatična), je pa skozi serijo vseeno zbrala več posrednih umorov kot Pes in Gora skupaj. Kaj pa se po eni mračnejših teorij zdaj obeta za Daenerys Targaryen, lomilko okov in samooklicano kraljico Sedmih kraljestev?

Igra prestolov
Kolikor titul, toliko sledilcev

Po očetovih stopinjah?

 ''Ne sodi me po dejanjih mojega očeta.'' Stavek, ki ga je Daenerys v seriji večkrat izjavila. Med drugim tudi v pogovoru z Jonom Sno- … khm, Aegonom Targaryenom, ko jo je ta obtožil, da je prav takšna kot vsi preostali vladarji. In ker se v Igri prestolov zarečenega kruha poje več kot v Šajerski za drugi zajtrk, lahko predvidevamo, da bo Dany morda prav zares stopila v čevlje svojega očeta. Ne verjamete? Poglejmo dve najbolj prepričljivi izhodišči.

Izhodišče 1: Igra prestolov ljubi nenadne preobrate

Na Redditu je uporabnik 'nanoelite' več kot mesec dni pred premiero prve epizode zadnje sezone izpostavil, da nanizanka obožuje moralno nejasne like in situacije. Če je nekaj očitno, najbrž ni res. Iz tega lahko sklepamo, da sta Cersei in Nočni kralj (Night King) trenutno preveč očitna zlobneža. Ustvarjalci (in veliko oboževalcev) bi veliko raje videli, da je glavni antagonist finala nekdo, ki nam je blizu, lik, ki ga v pozitivni luči spremljamo skozi celotno serijo.

Igra prestolov
"Prisežem Sansa, tole jabolko je padlo daleč od drevesa ... najbrž."

Recimo Daenerys, ki se je skozi sezone osebnostno zelo razvila in si nabrala kar nekaj zavidljivih titul. Postala je kraljica v svetu kraljev. Do neke mere ji je uspelo zatreti tisočletja trajajoče suženjstvo v Vzhodnjem, osvobodila je Brezmadežne, stopila iz ognja, postala mati trem zmajem in obenem pokazala, da ji je za njene podanike na prvi videz res mar. Prav to pa nas pripelje do izhodišča številka dve!

Izhodišče 2: Dany je za prestol žrtvovala vse – predvsem sebe

Iz etičnega vidika je Daenerys vseeno nekoliko … zmedena. Si predstavljate, da bi Daenerys rekli, da ne želite, da je vaša kraljica? Tisti, ki pred njo niso hoteli poklekniti še pred eno sezono, jih je preprosto flambirala. Še pomnite ta starega Tarlyja in njegovega sina Dickona? Mi tudi ne. Če jo želiš s takšnim nasprotovanjem odnesti s celo glavo, moraš biti vsaj postaven mladenič, ki nič ne ve, ali pa eminentna gospa Zimišča in sestra njene aktualne simpatije.

Igra prestolov
"O, boš že pokleknil, Jon. Tako ... ali drugače."

Daenerys do vseh drugih vsekakor nima zadržkov pri prestrogem kaznovanju vseh, ki nočejo sprejeti njene 'dobrote' in priznati njenih neštetih titul. Jon in Sansa sta ena od redkih, ki pred njo nista nemudoma pokleknila in danes še dihata mrzel zrak na Severu. Ta njena neprilagodljivost zna zdaj pokazati tisto temno stran. Po zadnjem razodetju Dany ve, da v bistvu ni legitimna prestolonaslednica, a o Železnem prestolu sanja, že odkar jo je zajahal divji Khal Drogo. Bo morda srebrnolasa Khaleesi odvrgla diplomacijo in med bitko za Zimišče svoja zmaja obrnila kar na našega najljubšega moralno nespornega pankrta – oprostite, dejanskega prestolonaslednika?

Igra prestolov
Facebook status: It's complicated

Kmalu bo vse jasno

Če vas še nismo prepričali, pa pomislite na naslednje. Le kdo ne bi želel povedati zgodbe o deklici, ki je postala ženska, ki ji junaško sledimo že 8 sezon, smo zanjo ves čas navijali in jo spodbujali, da končno pride v Zahodnje, nakar bi se taista junakinja, kot njeni predniki pred njo, pred našimi očmi spremenila v svojevrstno različico njenega dedka, Norega kralja. V Noro kraljico. HBO takšne priložnosti za totalni preobrat verjetno ne bi želel izpustiti iz rok. Saj veste - pot do pekla je postlana z dobrimi nameni.

Fotografije: Profimedia